Αλβανία: Πάει για τέταρτη θητεία ο Ράμα
Eρωτηματικό παραμένει η ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ
Πάει για τέταρτη θητεία ο Ράμα στην Αλβανία
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιδιώκει την επανεκλογή του για μια άνευ προηγουμένου τέταρτη θητεία στις εκλογές της 11ης Μαΐου, με την υπόσχεση ότι η Αλβανία θα καθαρίσει το καθεστώς της και θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030.
Δεν είναι σαφές πώς αυτό και άλλα σκάνδαλα διαφθοράς θα επηρεάσουν τον Ράμα στις εκλογές, στις οποίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά περίπου 250.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της διασποράς.
Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης, η οποία έχει η ίδια αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα έδρες στο κοινοβούλιο και να μειώσει τις πιθανότητες ένταξης της χώρας στην ΕΕ εντός πέντε ετών.
Πράγματι, πολλοί ειδικοί είναι σκεπτικοί όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του Ράμα για την ένταξη στην ΕΕ, δεδομένου του χρόνου που χρειάστηκαν άλλες χώρες της περιοχής για να πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης.
Οι υποστηρικτές του Ράμα λένε ότι βοήθησε την Αλβανία να ξεφύγει από το δύσκολο κομμουνιστικό παρελθόν της, κατά το οποίο ο πρώην ηγέτης Ενβέρ Χότζα απομόνωσε τη χώρα από τον κόσμο για δεκαετίες.
Στην πρωτεύουσα Τίρανα, τα μονότονα κτίρια της σοβιετικής εποχής γειτνιάζουν με μοντέρνα νέα πολυκατοικία και πολυσύχναστα εστιατόρια και καφετέριες. Ένας νέος διάδρομος στο αεροδρόμιο της Τίρανα ενδέχεται σύντομα να προσφέρει απευθείας πτήσεις προς τη Νέα Υόρκη.
Η ετήσια οικονομική ανάπτυξη άνω του 4% για την περίοδο 2022-2024, που οφείλεται στο εμπόριο με την ΕΕ, την άνθηση του τουρισμού και την ισχυρή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ξεπέρασε τις άλλες χώρες των Βαλκανίων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Μεταξύ των επενδυτών υψηλού προφίλ συγκαταλέγεται ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, η εταιρεία του οποίου σχεδιάζει ένα πολυτελές θέρετρο σε ένα ακατοίκητο νησί στα ανοικτά της ακτής της Αδριατικής, γεγονός που ανησυχεί ορισμένους ντόπιους.
Η Αλβανία διαγράφηκε από τη γκρίζα λίστα της Διεθνούς Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης το 2023 για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην SPAK, η οποία έχει κατασχέσει 200 εκατομμύρια ευρώ σε υποθέσεις διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος από την ίδρυσή της το 2019.
Ο Ράμα κέρδισε την εύνοια της Δύσης αποδεχόμενος μετανάστες από την Ιταλία και φιλοξενώντας Αφγανούς που περιμένουν την επεξεργασία των αιτήσεων για βίζα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε συγκεντρώσεις αυτή την εβδομάδα, ο Ράμα ύψωσε σημαίες της ΕΕ. «Βρισκόμαστε στην πόρτα της Ευρώπης και αυτή η πόρτα είναι τώρα ανοιχτή για εμάς», δήλωσε στους υποστηρικτές του στην ανατολική πόλη Πογκράντετς.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Επιτροπή έχει διευκρινίσει πως το βραβείο δεν είναι μεταβιβάσιμο.
Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας
H ακτογραμμή έχει υποχωρήσει δραματικά
Όλοι τους φέρεται να παραδέχτηκαν, χωρίς αντιρρήσεις, όσα τους καταλογίζονται
«'Ολες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι της αμερικανικής πλευράς
Ο 24χρονος είχε αποφύγει να εμφανιστεί στο δικαστήριο για περίπου έναν χρόνο
Μέσω διπλωματίας επιχειρούν οι ΗΠΑ να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλωτών
Αντιμέτωπος με 20ετή φυλάκιση για επίθεση στην κόρη του προπονητή του
Κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Όλα ξεκίνησαν όταν πρόφερε λανθασμένα το όνομα του πρωθυπουργού της Αλβανίας
Η Διεθνής Ομοσπονδία εκφράζει θλίψη και ζητά προστασία των εθελοντών εν μέσω γενικευμένων ταραχών
Λόγω των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για την εμφάνιση του ματιού του, χαρακτηρίζοντάς το ως ακίνδυνο
Πρόκειται για το έκτο πλοίο που μπαίνει στο στόχαστρο του Τραμπ
O πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών
Σύμφωνα με επίσημη αναφορά των ελβετικών αρχών για την φονική φωτιά
Φόβοι για διατάραξη της ροής πετρελαίου μέσω του Στενού του Ομάν
Ένα αρκτικό έδαφος με πληθυσμό μόλις 57.000 κατοίκους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.