Η Αλβανία ιδρύει μουσουλμανικό κρατίδιο στα Τίρανα στα πρότυπα του Βατικανού
«Θα έχει δική του κυβέρνηση, χωρίς φορολογία ή αστυνομία», ξεκαθάρισε ο Έντι Ράμα


Ράμα: Η Αλβανία θα δημιουργήσει ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κρατίδιο στα Τίρανα στα πρότυπα του Βατικανού
Η Αλβανία σκοπεύει να ιδρύσει ένα αυτόνομο μουσουλμανικό κρατίδιο του Τάγματος των Μπεκτασήδων στα Τίρανα, στα πρότυπα του Βατικανού. Όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σκοπός είναι να διαφυλάξει και να προωθήσει τη θρησκευτική ανεκτικότητα.

Εφόσον ιδρυθεί, το κράτος του τάγματος των σιιτών Σούφι θα είναι ένα από τα μικρότερα του κόσμου. Θα έχει δική του κυβέρνηση, όχι όμως φορολογία ή αστυνομία και δεν θα απειλεί την εθνική κυριαρχία της Αλβανίας, εξήγησε ο Ράμα.
«Η ιστορία των Μπεκτασήδων είναι από μόνη της ένα κάλεσμα να δοθεί στην ιερή έδρα του Παγκόσμιου Κέντρου των Μπεκτασήδων καθεστώς παρόμοιο με του Βατικανού», πρόσθεσε, σε μια τελετή για τη συμπλήρωση 95 ετών από τη μεταφορά της έδρας τους από την Τουρκία στην Αλβανία.
Ο Ράμα είπε ότι το συμβολικό κράτος δεν θα έχει τείχη, αστυνομία, στρατό, φορολογία αλλά θα είναι «μία έδρα, ένα πνευματικό κράτος». Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα. Το αλβανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει αυτό το σχέδιο.
Το Τάγμα των Μπεκτασήδων, παρακλάδι των Σούφι, ιδρύθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 13ο αιώνα. Η έδρα του μεταφέρθηκε στην Αλβανία το 1929, αφού στην τουρκική Δημοκρατία του Κεμάλ Ατατούρκ απαγορεύτηκε στα μέλη του η άσκηση της λατρείας τους.
Ο Ράμα είχε ανακοινώσει από πέρυσι ότι η Αλβανία σχεδίαζε την ίδρυση ενός μικροκράτους στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, ως πνευματικού κέντρου για τους Μπεκτασήδες, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι στο Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας δηλώνουν Μπεκτασήδες, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ράπερ κατηγορείται για σωρεία εγκλημάτων
Μετά το μακελειό στο Ορεμπρό με τους δέκα νεκρούς
O μικρός είναι ένα από τα τρία παιδιά της Grimes με τον δισεκατομμυριούχο
Το σχόλιό του για τον γερουσιαστή Τζο Τσιάλο
Ο έφηβος φέρεται να ήταν μέλος διεθνούς νεοναζιστικής ομάδας
Δίκαιους χαρακτήρισε ο Τραμπ τους όρους της συμφωνίας ανταλλαγής των δύο κρατουμένων
Καθώς είχε συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση του ΝΑΤΟ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ - Διατύπωσε τις θέσεις Τραμπ
Είχε επιτεθεί στη σύντροφό του με ματσέτα - Σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της υπηρεσίας
Τώρα δεχόμαστε τα απόνερα της πανδημίας, της οποίας οι επιπτώσεις άφησαν μια βαθιά πλέον ριζωμένη δυσπιστία απέναντι στην επιστήμη
Ποιες ράτσες σκυλιών εγκαταλείπονται περισσότερο και ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα αδέσποτα
Πάνω από 200.000 υπογραφές συγκέντρωσε καμπάνια - «Θα φέρουμε το Hygge στο Χόλιγουντ»
11.700 σεισμοί έχουν καταγραφεί στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι την περασμένη Κυριακή. Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, το ίδιο και το μαλλιοτράβηγμα των σεισμολόγων
«Προσέλκυσε κύματα απαιτητικών θαμώνων σε λιγότερο από ένα χρόνο»
Οι εβραίοι υφίστανται «περισσότερο μίσος και πίεση» από ό,τι συνέβαινε εδώ και δεκαετίες
O ρόλος της ηγέτιδας του κόμματος και η ασυνήθιστη παραδοχή
Ειδική επιτροπή επιστημόνων θα εξετάζει τα αιτήματα των ασθενών - Οι προϋποθέσεις
Το χρονικό του εγκλήματος με δράστες δύο 10χρονους - Το σώμα του παιδιού εντοπίστηκε διαμελισμένο
Το ηχητικό ντοκουμέντο ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.