- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυξάνονται οι διαδηλώσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα - Χαλαρώνει η σιδερένια της λαβή
Πολίτες αψηφούν τον φόβο και αμφισβητούν την εξουσία της μετά από 20 χρόνια κυριαρχίας
Γάζα: Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες κατά της Χαμάς - Πολίτες αψηφούν τον φόβο και αμφισβητούν την εξουσία της μετά από 20 χρόνια κυριαρχίας.
Στους δρόμους της Γάζας, όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στη Χαμάς, σημειώνει σε άρθρο του το BBC για την ένοπλη οργάνωση που κυβερνά τη Λωρίδα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
Πολλοί θεωρούν τη Χαμάς υπεύθυνη για τη βύθιση της μικρής, φτωχής περιοχής στη χειρότερη κρίση που έχουν βιώσει οι Παλαιστίνιοι τα τελευταία 70 χρόνια.
«Ο κόσμος έχει παραπλανηθεί για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας», λέει στο BBC ο Μούμεν αλ-Νατούρ, δικηγόρος και πρώην πολιτικός κρατούμενος από τη Γάζα, που εδώ και χρόνια ασκεί δημόσια κριτική στη Χαμάς. Ο αλ-Νατούρ μίλησε μέσα από τα ερείπια της πόλης του, με τον καμβά της σκηνής που έχει γίνει πλέον σπίτι του να ανεμίζει πίσω του.
Φωνές αμφισβήτησης στη Γάζα: «Η Χαμάς μας κατέστρεψε»
«Ο κόσμος νομίζει πως η Γάζα είναι η Χαμάς και η Χαμάς είναι η Γάζα», είπε. «Δεν επιλέξαμε τη Χαμάς και τώρα εκείνη επιμένει να κυβερνά και να δένει τη μοίρα μας με τη δική της. Η Χαμάς πρέπει να υποχωρήσει».
Η δημόσια έκφραση διαφωνίας είναι επικίνδυνη, σημειώνει το BBC. Η Χαμάς δεν έχει δείξει ποτέ ανεκτικότητα στην κριτική. Ο αλ-Νατούρ, ωστόσο, ατρόμητος, έγραψε άρθρο-καταπέλτη στην Washington Post στα τέλη Μαρτίου. «Η υποστήριξη στη Χαμάς είναι υποστήριξη στον θάνατο των Παλαιστινίων, όχι στην ελευθερία τους», έγραψε.
Όταν τον ρώτησαν αν είναι επικίνδυνο να μιλά έτσι δημόσια, απάντησε χωρίς δισταγμό: «Πρέπει να πάρουμε το ρίσκο και να μιλήσουμε. Είμαι 30 χρονών. Όταν η Χαμάς πήρε την εξουσία, ήμουν 11. Τι έχω κάνει με τη ζωή μου; Σπαταλήθηκε ανάμεσα σε πολέμους και βία χωρίς λόγο».
Από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία το 2007, εκδιώκοντας βίαια πολιτικούς αντιπάλους, έχουν ξεσπάσει τρεις μεγάλοι πόλεμοι με το Ισραήλ και δύο μικρότερες συγκρούσεις. «Η ανθρωπιά απαιτεί να υψώσουμε τις φωνές μας, παρά την καταστολή», λέει ο αλ-Νατούρ.
Καταστολή και αντίσταση: Ο φόβος δεν σταματά τις διαμαρτυρίες
Η Χαμάς μπορεί να πολεμά το Ισραήλ, αλλά δεν διστάζει να τιμωρήσει τους επικριτές της. Στα τέλη Μαρτίου, ο 22χρονος Οντέι αλ-Ρουμπάι απήχθη από καταυλισμό προσφύγων στην Πόλη της Γάζας από ένοπλους άνδρες. Ώρες αργότερα, βρέθηκε νεκρός με φρικτά τραύματα.
Η Παλαιστινιακή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για βασανιστήρια και «σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή» καθώς και για «εξωδικαστική εκτέλεση».
Ο αλ-Ρουμπάι είχε συμμετάσχει σε διαδηλώσεις κατά της Χαμάς. Η οικογένειά του κατηγόρησε τη Χαμάς για τον θάνατό του και ζήτησε δικαιοσύνη.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε δημοσιεύσει σκοτεινό βίντεο στα social media, λέγοντας ότι φοβάται πως ένοπλοι της Χαμάς τον καταδιώκουν.
«Η Γάζα έγινε πόλη φαντασμάτων», είπε, κοιτώντας γύρω του. «Είμαι στους δρόμους, δεν ξέρω πού να πάω. Δεν ξέρω γιατί με κυνηγούν. Μας κατέστρεψαν, μας ρήμαξαν».
Στην κηδεία του, πλήθος ζήτησε εκδίκηση και επανέλαβε το αίτημα «Έξω η Χαμάς από τη Γάζα».
Πέρυσι το καλοκαίρι, ο Αμίν Άμπεντ λίγο έλειψε να έχει την ίδια μοίρα, επειδή μίλησε κατά της Χαμάς.
Μασκοφόροι ένοπλοι τον ξυλοκόπησαν άγρια, του έσπασαν κόκαλα και του προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στα νεφρά. Επιβίωσε και μετέβη στο εξωτερικό για θεραπεία.
Τώρα, από το Ντουμπάι, συνεχίζει τη δράση του και πιστεύει πως η εξουσία της Χαμάς εξασθενεί.
«Η δύναμη της Χαμάς αρχίζει να ξεθωριάζει», είπε. «Στοχεύει ακτιβιστές και πολίτες, τους ξυλοκοπεί και σκοτώνει για να προκαλέσει φόβο. Αλλά δεν είναι όπως παλιά».
Πριν καταρρεύσει η εκεχειρία τον προηγούμενο μήνα, οι μαχητές της Χαμάς επιδείκνυαν την εξουσία τους. Τώρα, υπό τη συνεχή επίθεση του Ισραήλ, έχουν εξαφανιστεί και οι πολίτες βυθίζονται ξανά στον πόλεμο.
Ορισμένες διαδηλώσεις δείχνουν πως οι πολίτες, εξουθενωμένοι από ενάμιση χρόνο ισραηλινών βομβαρδισμών, χάνουν τον φόβο τους απέναντι στη Χαμάς.
Στη Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο άκρο της Γάζας, η αντίσταση ήταν έντονη. Αυτόπτης μάρτυρας, με φωνητικά μηνύματα, περιέγραψε περιστατικό όπου ένοπλοι της Χαμάς προσπάθησαν να μπουν στο σπίτι του ηλικιωμένου Τζαμάλ αλ-Μαζνάν για να εκτοξεύσουν ρουκέτες. Εκείνος αρνήθηκε.
Γείτονες τον υπερασπίστηκαν, οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας αρκετούς, αλλά τελικά απομακρύνθηκαν. «Δεν τους τρόμαξαν οι σφαίρες», είπε ο μάρτυρας για τους διαδηλωτές. «Τους είπαν να πάρουν τα όπλα και να φύγουν. Δεν σας θέλουμε εδώ. Δεν θέλουμε τα όπλα σας που έφεραν καταστροφή και θάνατο».
Σε άλλα σημεία, διαδηλωτές ζήτησαν από ενόπλους να μείνουν μακριά από σχολεία και νοσοκομεία, ώστε να μην στοχοποιηθούν από ισραηλινές επιθέσεις.
Αλλά η αντίσταση αυτή παραμένει επικίνδυνη. Στην Πόλη της Γάζας, η Χαμάς πυροβόλησε και σκότωσε έναν διαδηλωτή.
Χωρίς να έχουν τίποτα να χάσουν και με τις ελπίδες για ειρήνη ξανά διαψευσμένες, πολλοί Γαζαίοι στρέφουν την οργή τους και κατά του Ισραήλ και κατά της Χαμάς.
Όταν ρωτήθηκε ποιον θεωρεί πιο υπεύθυνο, ο Αμίν Άμπεντ απάντησε: «Είναι σαν να διαλέγεις ανάμεσα στη χολέρα και την πανούκλα».
Το κύμα διαμαρτυριών των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι ακόμα εξέγερση, αλλά μετά από σχεδόν 20 χρόνια διακυβέρνησης, η σιδερένια λαβή της Χαμάς στη Γάζα φαίνεται πως χαλαρώνει.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Ο Τραμπ ψήφισε με επιστολική ψήφο στις εκλογές της κομητείας Παλμ Μπιτς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.