- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Toυρκία: Συνελήφθη Σουηδός δημοσιογράφος για την κάλυψη των διαδηλώσεων
Η Σουηδία ζήτησε από τον Τούρκο πρεσβευτή στη Στοκχόλμη εξηγήσεις
Toυρκία: Συνελήφθη Σουηδός δημοσιογράφος για την κάλυψη των διαδηλώσεων
Ο Σουηδός δημοσιογράφος Kάι Γιοακίμ Μεντίν, ο οποίος βρισκόταν στην Τουρκία για να καλύψει τις διαδηλώσεις κατά της σύλληψης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, φυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης του με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας.
Ο Μεντίν συνελήφθη στην Τουρκία στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε μετά από μια διαμαρτυρία στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, όπου μια κούκλα που έμοιαζε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κρεμάστηκε έξω από το δημαρχείο της πόλης.
Οι αρχές δήλωσαν ότι ο Μεντίν ήταν μεταξύ των 15 υπόπτων που εντοπίστηκαν για την οργάνωση, προώθηση ή σύνδεση με τη διαδήλωση.
Ο Μεντίν κατηγορήθηκε για «προσβολή του προέδρου» και «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Ο εργοδότης του, η εφημερίδα Dagens ETC, είχε εκφράσει ανησυχίες για το πού βρισκόταν, αφού δεν ήταν διαθέσιμος για δύο ημέρες.
Ο αρχισυντάκτης της Dagens ETC Andreas Gustavsson δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση TV4 ότι δεν είχε κάνει τίποτα κακό και ότι απλώς τιμωρήθηκε επειδή έκανε τη δουλειά του ως δημοσιογράφος.
Οι τουρκικές αρχές επικαλέστηκαν επίσης το προηγούμενο ρεπορτάζ του Medin από ζώνες συγκρούσεων στη Συρία, το Ιράκ και τη νοτιοανατολική Τουρκία μεταξύ 2014 και 2017.
Συνελήφθη επίσημα μέσω τηλεδιάσκεψης από δικαστήριο της Άγκυρας, αφού ανακρίθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Η Σουηδία ζήτησε από τον Τούρκο πρεσβευτή στη Στοκχόλμη να διευκρινίσει τους ισχυρισμούς εναντίον του Μεντίν και να απαιτήσει να του παρασχεθεί επειγόντως πρόσβαση σε προξενικές υπηρεσίες, δήλωσε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.