Ο Πούτιν προτείνει κυβέρνηση υπό τον ΟΗΕ στην Ουκρανία
Νέα απόπειρα του Ρώσου προέδρου να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κυβέρνησης του Κιέβου


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να τεθεί υπό προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για τη διοργάνωση νέων εκλογών
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε προσωρινά να τεθεί υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, ώστε να εκλεγεί μια, όπως την αποκάλεσε, πιο «ικανή» κυβέρνηση.
Πρόκειται για την τελευταία απόπειρα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κυβέρνησης του Κιέβου.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι προτείνει «τρελές» ιδέες για να καθυστερήσει την πρόοδο προς μια ειρηνευτική συμφωνία, την οποία προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι η διακυβέρνηση της Ουκρανίας καθορίζεται από το σύνταγμα και τον λαό της.
Οι δηλώσεις του Πούτιν έρχονται καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια εκεχειρία στον πόλεμο που διαρκεί πλέον τέσσερα χρόνια.
Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε μια περιορισμένη ανακωχή στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, η Ρωσία στη συνέχεια παρουσίασε έναν κατάλογο όρων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης ορισμένων δυτικών κυρώσεων, προκαλώντας ανησυχίες ότι η Μόσχα προσπαθεί να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Η πρόταση του Πούτιν και το σκεπτικό του
Μιλώντας στο πλήρωμα ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στη ρωσική πόλη Μούρμανσκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι μια προσωρινή διοίκηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα μπορούσε να συζητηθεί «με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά με τους εταίρους και φίλους μας».
«Αυτό θα ήταν για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, την ανάδειξη μιας ικανής κυβέρνησης που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού και στη συνέχεια την έναρξη συνομιλιών για μια ειρηνευτική συμφωνία και την υπογραφή νόμιμων εγγράφων», πρόσθεσε.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες ουκρανικές αρχές είναι παράνομες, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει παραμείνει στην εξουσία πέρα από τη λήξη της θητείας του, και συνεπώς δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι παρέμεινε στην εξουσία καθώς οι εκλογές έχουν ανασταλεί, νομικά λόγω του στρατιωτικού νόμου και πρακτικά λόγω της πολεμικής κατάστασης.
Η διεξαγωγή εκλογών είναι σχεδόν αδύνατη, δεδομένου ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί είναι εκτοπισμένοι στο εξωτερικό και εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται στο μέτωπο.
Ο πολιτικός στόχος της πρότασης
Με την πρόταση για εκλογές, ο Πούτιν επιχειρεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι ως διαπραγματευτή σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη απορρίψει αυτή τη ρητορική.
Αν ο Πούτιν καταφέρει να επιβάλει εκλογές, ενδεχομένως ελπίζει ότι αυτό θα διχάσει και θα αποπροσανατολίσει την Ουκρανία, ενώ παράλληλα θα του επιτρέψει να κερδίσει έδαφος στο πεδίο της μάχης.
Διευκρινίσεις από το Κρεμλίνο
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιχείρησε αργότερα να διευκρινίσει τις δηλώσεις του Πούτιν, λέγοντας ότι ανταποκρίνονται σε ενδείξεις «απώλειας ελέγχου» από το Κίεβο.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν υπακούν στις εντολές της ηγεσίας τους και συνεχίζουν να χτυπούν ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, παρά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για μη επίθεση σε ενεργειακές υποδομές.
Η Ουκρανία έχει διαψεύσει τους ρωσικούς ισχυρισμούς, ενώ κατηγορεί τη Μόσχα ότι συνεχίζει να επιτίθεται στις δικές της ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Ο Πούτιν ανέφερε ότι η πρότασή του για μια μεταβατική κυβέρνηση είναι μόνο μία από τις πολλές επιλογές, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διεθνή προηγούμενα για έλεγχο από τον ΟΗΕ, όπως το Ανατολικό Τιμόρ και περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Αντιδράσεις από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, Αντρίι Γερμάκ, απάντησε λέγοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καθυστερήσει την ειρηνευτική διαδικασία και ότι έχει επιλέξει να συνεχίσει τον πόλεμο.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η διακυβέρνηση της Ουκρανίας καθορίζεται από το σύνταγμά της και από τον λαό της.
Στρατιωτικές εξελίξεις και το στρατηγικό αφήγημα της Ρωσίας
Στην ίδια συνάντηση, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία έχει τη «στρατηγική πρωτοβουλία» σε όλη τη γραμμή του μετώπου και ότι «υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως μπορούμε να εξουδετερώσουμε» τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ωστόσο, παρά τις συχνές ρωσικές ανακοινώσεις για προόδους στο πεδίο της μάχης, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να καταλάβουν ελάχιστο επιπλέον έδαφος στην ανατολική Ουκρανία.
Οι δηλώσεις του Πούτιν έρχονται λίγο μετά τη συνάντηση του Ζελένσκι με Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι την Πέμπτη, όπου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν να στείλουν μια «δύναμη διαβεβαίωσης» στην Ουκρανία.
Η Ρωσία ξεκίνησε τη γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιτέθηκαν σε υποσταθμό ενέργειας
Τι θα υποχρεούνται στο εξής τα social media να κάνουν
Η αριστερά χαβιάρι-σαμπάνια-λιμουζίνα εμφανίζει μια υπερβολή: το τζετ σετ επιλέγει διάφορους αγώνες για να αυξήσει τη δημοτικότητά του
Λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού, 3.000 φορτηγά με βοήθεια έχουν κολλήσει στα σύνορα
Η πρώτη ευρωπαϊκή επίσκεψη του Άχμαντ αλ-Σαράα
Η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ κατηγορεί το πανεπιστήμιο για «άσχημο ρατσισμό»
Μετά τη μακρά περίοδο Μέρκελ, η χώρα ετοιμάζεται ξανά για τον επόμενο Χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο
Ενώ συνεχίζονται οι απελάσεις προς τις χώρες της κεντρικής Αμερικής
H υψηλότερη διάκριση στον αμερικανικό δημοσιογραφικό χώρo
Το κορίτσι είχε για μόλις εννέα ημέρες έντονα συμπτώματα
Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία
Μουσική αποχαιρετισμού με νόημα και σπάνια επίδειξη συναισθήματος από τον απελθόντα καγκελάριο
Η βόλτα του Ελληνοαμερικανού μουσικού στο Σόχο αποδείχθηκε μοιραία
Το ναυάγιο τον περασμένο Αύγουστο κόστισε τη ζωή σε 7 άτομα
«Θα πρέπει να εξετάσουμε τα χειρότερα σενάρια», δηλώνει ο χολιγουντιανός σταρ
Mε φόντο την εκλογή του επόμενου πάπα
Η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή του νέου πάπα είναι των δυο τρίτων, δηλαδή 89 ψήφων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.