Κοσμος

Η μυστική συνταγή για τη μακροζωία: Πώς μια γυναίκα έζησε 117 χρόνια

Επιστήμονες εξέτασαν τις συνήθειες και τα γονίδιά της

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μυστική συνταγή για τη μακροζωία: Πώς μια γυναίκα έζησε 117 χρόνια
Η μυστική συνταγή για τη μακροζωία: Πώς μια γυναίκα έζησε 117 χρόνια © Χ

Η μυστική συνταγή για τη μακροζωία: Πώς μια γυναίκα έζησε 117 χρόνια

Η Maria Branyas Morer,  η γυναίκα που ήταν ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο πριν πεθάνει στην Ισπανία τον περασμένο Αύγουστο σε ηλικία 117 ετών απέδωσε κάποτε τη μακροζωία της στην «τύχη και τα καλά γονίδια». Και, προφανώς, είχε δίκιο.

Σύμφωνα με μελέτη η υπεραιωνόβια γεννημένη στις ΗΠΑ γυναίκα είχε γονίδια που διατηρούσαν τα κύτταρά της «νεότερα». Η Morera βρέθηκε να έχει «μικροβιόκοσμο βρέφους» γράφει σε άρθρο της η Guardian, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στη μακροζωία της . 

Μια μελέτη του μικροβιώματος και του DNA της, την οποία οι επιστήμονες άρχισαν να διεξάγουν πριν από τον θάνατό της, φέρεται να διαπίστωσε ότι τα γονίδια που κληρονόμησε επέτρεπαν στα κύτταρά της να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται ουσιαστικά σαν να ήταν 17 χρόνια νεότερα από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Και ο μικροβιόκοσμος της Branyas - ο οποίος αναφέρεται κυρίως στα βακτήρια στα έντερα των ανθρώπων που έχουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας τους - αντανακλούσε εκείνον ενός βρέφους, σύμφωνα με την έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης Manel Esteller, κορυφαίο εμπειρογνώμονα σε θέματα γήρανσης.

Η εφημερίδα Ara, η οποία καλύπτει την περιοχή της Καταλονίας όπου διέμενε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της η δημοφιλής γιαγιά, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα αποτελέσματα της μελέτης για το «προνομιακό γονιδίωμα», όπως το χαρακτήρισε, νωρίτερα τον Μάρτιο. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι η Branyas διατήρησε τη διαύγειά της σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής της. Και οι παθήσεις που αντιμετώπιζε κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων χρόνων της περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε πόνους στις αρθρώσεις και απώλεια ακοής. Η ισπανική εφημερίδα Ara ανέφερε ότι η η επιστημονική έρευνα για την Branyas αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα για έναν λεγόμενο υπεραιωνόβιο - κάποιον που είναι 110 ετών ή μεγαλύτερος.

Maria Branyas Morera, world's oldest person, dies at age 117

Η σωστή διατροφή «έδεσε» με τα νεανικά γονίδια

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η Branyas έκανε μια σειρά από υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής που τη βοήθησαν επίσης να επωφεληθεί από τη μοναδική γενετική της σύνθεση. Τηρούσε μια μεσογειακή διατροφή που περιελάμβανε τρία γιαούρτια καθημερινά. Απέφευγε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, απολάμβανε τους περιπάτους και περιτριγυριζόταν διαρκώς από την οικογένεια και τα αγαπημένα της πρόσωπα, τα οποία προφανώς τη βοήθησαν να αποτρέψει τη σωματική και πνευματική παρακμή που θα μπορούσε να είχε επιδεινώσει τη ζωή της, κατέληξαν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Esteller και οι συνάδελφοί του δήλωσαν ότι ελπίζουν πως η μελέτη για την Branyas παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε όσους προσπαθούν να αναπτύξουν φάρμακα και θεραπείες για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Είπαν ότι η Branyas αποτελεί παράδειγμα για το πώς η γήρανση και η ασθένεια τουλάχιστον σε ορισμένες συνθήκες δεν χρειάζεται απαραίτητα να συμβαδίζουν. Και τα αποτελέσματα της γενετικής μελέτης που έγινε σε αυτήν «αμφισβητούν την αντίληψη ότι [τα δύο] είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένα».

Η Branyas γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 4 Μαρτίου 1907, αφού οι γονείς της μετακόμισαν από την Ισπανία και το Μεξικό στις ΗΠΑ. Πέρασε επίσης από το Τέξας και τη Νέα Ορλεάνη, πριν η οικογένειά της επιστρέψει στην Ισπανία το 1915 - εν μέσω του πρώτου παγκοσμίου πολέμου - και εγκατασταθεί στην Καταλονία. Μερικά από τα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα που έζησε στη συνέχεια ήταν ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, η πανδημία γρίπης του 1918 και ο Covid-19. Έγινε πρωτοσέλιδο στις διεθνείς ειδήσεις επειδή προσβλήθηκε από τον ιό Covid το 2020, όταν η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον ιό και δεν υπήρχαν ακόμη προστατευτικά εμβόλια. Όμως η έξαρση του Covid ήταν ασυμπτωματική και ανάρρωσε σχετικά εύκολα, αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.