- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τραμπ για ύφεση στις ΗΠΑ: Απεχθάνομαι να προβλέπω πράγματα όπως αυτό
Οι φόβοι που εκφράζουν ειδικοί
Ντόναλντ Τραμπ: Οι αόριστες απαντήσεις του προέδρου των ΗΠΑ σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ύφεση στην Αμερική
Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίμησε να παραμείνει αόριστος όταν δημοσιογράφος του Fox News τον ρώτησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο και μεταδόθηκε χθες Κυριακή, εάν αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ.
«Απεχθάνομαι να προβλέπω πράγματα όπως αυτό», απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η χώρα διέρχεται «περίοδο μετάβασης», είπε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας, που αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έχει εμπλακεί σε διενέξεις με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του, ξεκινώντας από τον Καναδά και το Μεξικό. Τους επέβαλε τελωνειακούς δασμούς 25% αυτή την εβδομάδα προτού ακυρώσει τους περισσότερους από αυτούς και ανακοινώσει αναβολή της εφαρμογής τους ως τον επόμενο μήνα, τις αρχές Απριλίου.
Όταν τον ρώτησαν πιεστικά δημοσιογράφοι στο προεδρικό αεροσκάφος χθες ζητώντας του να διευκρινίσει αν αναμένει ύφεση, ο κ. Τραμπ παρέμεινε ασαφής, λέγοντας απλά «ποιος ξέρει;»
Οι ειδικοί φοβούνται ύφεση στις ΗΠΑ
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ειδικοί φοβούνται ύφεση στις ΗΠΑ — από τεχνική άποψη, ο όρος αυτός σημαίνει πως το ΑΕΠ θα μειωθεί για τουλάχιστον δυο συνεχόμενα τρίμηνα. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ προτού κάνει πίσω στα περισσότερα και στις περισσότερες χώρες προέλευσης. Θα ήθελε να προσφέρει περισσότερη σαφήνεια στις εταιρείες για τις μελλοντικές αποφάσεις του όσον αφορά τους τελωνειακούς δασμούς μήπως;
«Θα έχετε άφθονη», διαβεβαίωσε το Fox News προτού πρόσθεσε σιβυλλικά: «Μπορεί να αυξηθούν ορισμένοι τελωνειακοί δασμοί. Θα εξαρτηθεί (...) Δεν θεωρώ πως θα μειωθούν, αλλά μπορεί να αυξηθούν».
Ο χορός αυτός έχει κάνει τις χρηματαγορές νευρικές κι αρκετές εταιρείες μοιάζουν ζαλισμένες, να μην ξέρουν πού πατάνε. Οικονομολόγοι μεγάλων αμερικανικών τραπεζών προειδοποίησαν την Παρασκευή πως «όσο περισσότερο παραμένουν σε εφαρμογή οι τελωνειακοί δασμοί, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης». Μέλη επιτροπής της ένωσης Αμερικανών τραπεζιτών (American Bankers Association, ABA) ανησυχούν επίσης για τον αντίτυπο που θα έχει στους καταναλωτές η οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένου πως οι δασμοί συνεπάγονται αυξήσεις τιμών.
Όμως, αν η βάση είναι «σενάριο που προβλέπει ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί δεν θα παραμείνουν σε ισχύ όλο το 2025», ο κίνδυνος ύφεσης είναι μικρός, κατά τους ειδικούς αυτούς. Η πιο πρόσφατη περίοδος που οι ΗΠΑ είχαν καταγράφει για βραχύ χρονικό διάστημα ύφεση ήταν στις αρχές του 2020, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Εκατομμύρια άνθρωποι είχαν χάσει τις δουλειές τους την εποχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Γιος του φιλοσόφου Αντρέ
Καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία
Και απειλεί τις αραβικές χώρες του Κόλπου
Οι Αρχές ερευνούν ανθρωποκτονίες κατά συρροή - Νεκρά βρέθηκαν και αρκετά κατοικίδια, κανείς δεν έχει συλληφθεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.