- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Bloomberg: Οι όροι του Πούτιν για προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία
Η Ρωσία δεν θα δεχθεί την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της
Bloomberg: Οι όροι που θέτει ο Πούτιν για προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία – Η Ευρώπη στο «στόχαστρο»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει μια προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος προς μια τελική ειρηνευτική διευθέτηση.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το πρώτο μήνυμα θετικής απάντησης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην έκκληση του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για κατάπαυση του πυρός, μεταφέρθηκε στις συνομιλίες του περασμένου μήνα στη Σαουδική Αραβία μεταξύ κορυφαίων Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων.
Για να συμφωνηθεί η παύση των εχθροπραξιών, θα πρέπει να υπάρξει σαφής κατανόηση σχετικά με τις αρχές-πλαίσιο της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας, δήλωσαν δύο άτομα με γνώση του θέματος. Η Ρωσία θα επιμείνει ιδίως στον καθορισμό των παραμέτρων μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας σχετικά με το ποιες χώρες θα λάβουν μέρος, δήλωσε ένα άλλο πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.
Οι λεπτομέρειες προέκυψαν καθώς οι ΗΠΑ και η Ουκρανία σχεδιάζουν να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες τους μετά την επεισοδιακή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε ότι η συνάντηση έχει ως στόχο να επιτευχθεί «ένα πλαίσιο για μια ειρηνευτική συμφωνία και μια αρχική κατάπαυση του πυρός».
Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος, απορρίπτοντας την πρόταση των ευρωπαϊκών χωρών να συγκροτηθεί ένας «συνασπισμός των προθύμων» που θα βοηθήσει στην παρακολούθηση οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας. Δεν έχει αντίρρηση να αναπτύξουν δυνάμεις στην Ουκρανία χώρες όπως η Κίνα που ήταν ουδέτερες στη σύγκρουση, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τις πηγές του.
Η Ρωσία τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον της ιδέας να αναπτυχθούν ευρωπαϊκά στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, είχε υπογραμμίσει και ο Μιχαήλ Ουλιάναφ, αντιπρόσωπος της Μόσχας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, μέσω Telegram.
«Κατά πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αμερόληπτη, κι οι ειρηνευτικές δυνάμεις οφείλουν να είναι αμερόληπτες. Κατά δεύτερον, η Ρωσία τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον της ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχαήλ Ουλιάναφ.
Το Κρεμλίνο δήλωσε προχθές ότι η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να δράσει για να απαντήσει σε αυτό που αποκάλεσε σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στρατιωτικοποίηση του μπλοκ, τα οποία θέτουν τη Ρωσία ως τον κύριο αντίπαλό της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν την περασμένη Πέμπτη τα σχέδια να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα και να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας σε έναν κόσμο που ανατρέπεται από την ανατροπή των πολιτικών των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά τώρα ενεργά τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την ανάπτυξη του αμυντικού τομέα. Πρόκειται για μια διαδικασία που παρακολουθούμε στενά, διότι η ΕΕ τοποθετεί τη Ρωσία ως τον κύριο αντίπαλό της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Αυτό, βέβαια, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένα θέμα βαθιάς ανησυχίας για εμάς και θα μπορούσε να υπάρξει η ανάγκη να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας. «Και, φυσικά, μια τέτοια συγκρουσιακή ρητορική και συγκρουσιακή σκέψη που βλέπουμε τώρα στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι, σε σοβαρή αντίθεση με τη διάθεση για την εξεύρεση μιας ειρηνικής διευθέτησης γύρω από την Ουκρανία».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε περίπτωση αμερικανικής χερσαίας εισβολής το Ιράν θα ανοίξει «νέο μέτωπο»
Η σκέψη δημιουργίας ενός διεθνούς «άξονα λογικής» αποκτά χαρακτήρα επείγοντος λαμβάνοντας υπόψη το αδιέξοδο Τραμπ στο Ιράν
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.