Πάπας Φραγκίσκος: Συγκρούστηκε έντονα με καρδιναλίους για τα οικονομικά του Βατικανού πριν από τη νοσηλεία του
Ο ποντίφικας προσπαθεί εδώ και χρόνια να εξορθολογήσει τον προϋπολογισμό
Πάπας Φραγκίσκος: Συγκρούστηκε έντονα με καρδιναλίους για τα οικονομικά του Βατικανού πριν από τη νοσηλεία του
Πριν νοσηλευτεί με διπλή πνευμονία, ο Πάπας Φραγκίσκος αντιμετώπιζε σθεναρή αντίσταση από ορισμένους από τους ίδιους τους καρδιναλίους του σχετικά με το πώς να καλύψει ένα διευρυνόμενο κενό στα οικονομικά του Βατικανού.
Τρεις ημέρες πριν από τη νοσηλεία του, ο Πάπας Φραγκίσκος διέταξε τη δημιουργία μιας νέας υψηλόβαθμης επιτροπής για την ενθάρρυνση των δωρεών προς την έδρα της Καθολικής Εκκλησίας που αριθμεί 1,4 δισεκατομμύρια μέλη.
Η νέα «Επιτροπή για τις δωρεές προς την Αγία Έδρα», η οποία ανακοινώθηκε από το Βατικανό την Τετάρτη, καθώς ο Φραγκίσκος περνούσε τη 13η ημέρα νοσηλείας του, δημιουργήθηκε αφού ο Πάπας αντιμετώπισε αντιδράσεις κατά των προτάσεών του για περικοπές στον προϋπολογισμό του Βατικανού από το εσωτερικό της Ρωμαϊκής Κουρίας.
Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στα τέλη του περασμένου έτους, επικεφαλής τμημάτων του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων καρδιναλίων, τάχθηκαν κατά των περικοπών και κατά της επιθυμίας του Αργεντινού Πάπα να αναζητήσει εξωτερική χρηματοδότηση για να διορθώσει το έλλειμμα, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters.
O Πάπας Φραγκίσκος επιδιώκει να μπαλώσει τον προϋπολογισμό εδώ και αρκετά χρόνια. Έχει μειώσει τους μισθούς των καρδιναλίων τρεις φορές από το 2021 και απαίτησε τον Σεπτέμβριο μια ατζέντα «μηδενικού ελλείμματος».
Αν και το Βατικανό δεν έχει δημοσιεύσει πλήρη έκθεση προϋπολογισμού από το 2022, η τελευταία σειρά λογαριασμών, που εγκρίθηκε στα μέσα του 2024, περιλάμβανε έλλειμμα 83 εκατομμυρίων ευρώ (87 εκατομμύρια δολάρια), είπαν οι δύο πηγές.
Ενώ το Βατικανό λειτουργούσε με έλλειμμα για χρόνια με την επανεξισορρόπηση των λογαριασμών και την άντληση μερισμάτων από τα έσοδα των επενδύσεών του, το κενό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το 2022, το κενό που ανέφερε το Βατικανό ήταν 33 εκατομμύρια ευρώ.
Δύο καρδινάλιοι που επιβλέπουν τον προϋπολογισμό του Βατικανού αρνήθηκαν τα αιτήματα του Reuters για συνεντεύξεις και δεν παρείχαν τρέχουσες πληροφορίες για τον προϋπολογισμό. Το Βατικανό δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Το αεροπλάνο είχε προορισμό το Μακασάρ, στο Νότιο Σουλαουέζι
Η γυναίκα από την Αυστραλία νόμιζε ότι χαϊδεύει τον σκύλο της, αλλά έκανε λάθος
Πάνω από 3.000 οι νεκροί στο Ιράν
Η ανάλυση του Economist
Η Ευρώπη αναζητά την «κόκκινη γραμμή» απέναντι στον Τραμπ
Οι 27 και τα κράτη μέλη της Mercosur άρχισαν διαπραγματεύσεις το 1999
Δραπέτευσε τον Δεκέμβριο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης στη Νορβηγία
Η 33χρονη παρασύρθηκε από SUV και σύρθηκε για περίπου ένα τετράγωνο
Το όχημα έπεσε ανεξέλεγκτα πάνω στα παιδιά
Πάνω από 800 απαγχονισμοί ήταν προγραμματισμένοι για τις επόμενες μέρες
Η προοπτική στρατιωτικής επίθεσης από τις ΗΠΑ μοιάζει πλέον πιο μακρινή
O βραβευμένος σκηνοθέτης για τις φονικές διαδηλώσεις στο Ιράν
Χαροπαλεύει ο οδηγός του λεωφορείου ο οποίος απεγκλωβίστηκε τελευταίος από τα σωστικά συνεργεία
«Ξεκινάει μια πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Με αφορμή το Starlink Wi-Fi στα αεροπλάνα
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι μαζί τους», έγραψε η τραγουδίστρια
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήρθε το 2022
Η δράση τους περιλαμβάνει «πράξεις αμιγούς και άσκοπης βίας που στόχευαν ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντισταθούν»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.