- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Bραζιλία: Η γη καταπίνει μια μικρή πόλη στον Αμαζόνιο
Συνδυασμός κλιματικής αλλαγής, αποψίλωσης και της φύσης του εδάφους
Bραζιλία: Η γη καταπίνει μια μικρή πόλη στον Αμαζόνιο
Οι αρχές μιας πόλης στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το άνοιγμα τεράστιων καταβόθρων που απειλούν εκατοντάδες σπίτια.
Αρκετά κτίρια στο Buriticupu, στην πολιτεία Maranhão της Βραζιλίας έχουν ήδη καταστραφεί και περίπου 1.200 άνθρωποι από έναν πληθυσμό 55.000 κατοίκων κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους σε μια διευρυνόμενη άβυσσο.
«Στο διάστημα των τελευταίων μηνών, οι διαστάσεις έχουν επεκταθεί εκθετικά, πλησιάζοντας σημαντικά πιο κοντά στις κατοικίες», ανέφερε για τις καταβόθρες ένα έκτακτο διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνηση της πόλης στις αρχές του μήνα.
Οι πρόσφατες καταβόθρες αποτελούν κλιμάκωση ενός προβλήματος που οι κάτοικοι του Buriticupu παρακολουθούν να εξελίσσεται τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς οι βροχές διαβρώνουν σιγά σιγά τα εδάφη που γίνονται ευάλωτα λόγω της αμμώδους φύσης τους, καθώς και ενός συνδυασμού κακοσχεδιασμένων οικοδομικών εργασιών και αποψίλωσης των δασών.
Οι μεγάλες εδαφικές διαβρώσεις είναι γνωστές στη Βραζιλία ως «voçoroca», μια λέξη ιθαγενικής προέλευσης που σημαίνει «σκίζω τη γη» και ισοδυναμεί με καταβόθρες.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις όπως η σημερινή, λέει ο Marcelino Farias, γεωγράφος και καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Maranhao.
Η Antonia dos Anjos, η οποία ζει στο Buriticupu εδώ και 22 χρόνια, φοβάται ότι σύντομα θα εμφανιστούν και άλλες καταβόθρες. «Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος ακριβώς μπροστά μας και κανείς δεν ξέρει πού έχει ανοίξει αυτή η τρύπα από κάτω», δήλωσε η 65χρονη.
Ο γραμματέας δημοσίων έργων του Buriticupu και μηχανικός, Lucas Conceiçao, δήλωσε ότι ο δήμος σαφώς δεν έχει την ικανότητα να βρει λύσεις για την πολύπλοκη κατάσταση με τις καταβόθρες.
«Τα προβλήματα αυτά κυμαίνονται από τις διαδικασίες διάβρωσης μέχρι την απομάκρυνση των ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή κινδύνου», είπε.
Πηγή: Guardian
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαψεύδει η Τεχεράνη: «Απόλυτα ψευδές το δημοσίευμα»
«Είναι σχεδόν αδύνατον να ετοιμαστεί νωρίτερα», δήλωσαν αξιωματούχοι
Τζιτζικώστας: Αύξηση ασφαλίστρων και 1.800 ακυρώσεις πτήσεων ημερησίως λόγω της κρίσης
Πρεμιέρα την 1η Απριλίου στις πλατφόρμες Disney+ και Hulu
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Απογοητευμένος δηλώνει ο Τραμπ
Για μία ακόμα φορά ο αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε συμμάχους και αντιπάλους. Βρίσκονται σε βέρτιγκο για το πώς θα αντιδράσουν.
Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις
Τι ζητά η πλειοψηφία των Ιρανών, ο ρόλος της σιιτικής ούμμα και της Ρωσίας, και ποια είναι τα ενδεχόμενα
Βίντεο στα social media δείχνει drone να πλήττεται στον αέρα και να πέφτει φλεγόμενο
Ο πόλεμος στο Ιράν μέσα από αριθμούς
Η σελίδα χρησιμοποιεί μια έντονα ειρωνική και υπερβολικά πατριωτική γλώσσα
Επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε Λονδίνο και Ουαλία - Στο στόχαστρο των αρχών δίκτυο ξένης παρέμβασης
Ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο - Φρεγάτες, F-16 και Patriot μετά το περιστατικό με ιρανικό drone
Το σκάφος επέστρεφε από άσκηση, μετά από πρόσκληση της Ινδίας
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Συνδέει την ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας με αγορές γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού
Το σκάφος χτυπήθηκε από άγνωστης προέλευσης βλήμα ακριβώς πάνω από την ίσαλο γραμμή
Η Συνέλευση των Ειδικών πλησιάζει σε απόφαση, ενώ το Ισραήλ προειδοποιεί ότι ο διάδοχος θα είναι στόχος
«Το καθεστώς των μουλάδων είναι τελειωμένο και το ξέρει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.