- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξεκίνησε η πιο κρίσιμη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου - Όλα τα βλέμματα σε Βανς και Ζελένσκι
Το αμερικανικό «deal» για την Ουκρανία και το μέλλον της συμμαχίας ΗΠΑ-Ευρώπης
Η πιο κρίσιμη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου - Το αμερικανικό «deal» για την Ουκρανία και το μέλλον της συμμαχίας ΗΠΑ-Ευρώπης
«Η ώρα της Ευρώπης»: Έτσι χαρακτηρίζει τη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου ο επικεφαλής της, ο Γερμανός διπλωμάτης Κρίστοφ Χόισγκεν. Ταυτόχρονα είναι όμως και η «ώρα της Ουκρανίας». Το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν στο προοίμιο της Διάσκεψης και οι διαρροές για την αμερικανική πρόταση για την Ουκρανία με σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και απόρριψη μιας μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές διαμηνύει: καμία υπαγορευμένη ειρήνη για την Ουκρανία και καμία διαπραγμάτευση χωρίς την Ευρώπη.
Λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου για το νέο δόγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς προκαλεί μέσω συνέντευξης στην Wall Street Journal ασκώντας πίεση στην Ευρώπη να αναλάβει μόνη πλέον τη στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία, αλλά και με την ανοιχτή στήριξή του προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία και άλλες αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που χαρακτηρίζει «εκτός πολιτικού κατεστημένου».
Εν αναμονή Ρώσων στο Μόναχο για διαβουλεύσεις;
Νωρίς το απόγευμα αναμένεται όμως και η ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μόναχο, ο οποίος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αν και φαίνεται ότι ενημερώθηκε για το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν εκ των υστέρων. Αναμένονται επίσης στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας κρίσιμες διπλωματικές επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας.
Σαν βόμβα έπεσε χθες η ανάρτηση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι στο Μόναχο αναμένεται για πρώτες διαβουλεύσεις και ρωσική αντιπροσωπεία. Ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου διέψευσε ότι στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί Ρώσοι αξιωματούχοι ή άλλοι υψηλόβαθμοι παράγοντες, χωρίς να αποκλείει κάποια συνάντηση, σε άλλο σχήμα εκτός Διάσκεψης, όμως στο Μόναχο.
Πίσω από όλα αυτά, γράφουν σήμερα γερμανικά μέσα, διακυβεύεται η ευρύτερη στρατηγική, μεταπολεμική συμμαχία των ΗΠΑ με την Ευρώπη, με τις ΗΠΑ να μην ενδιαφέρονται και να μην θεωρούν πια προτεραιότητά τους την ασφάλεια στην Ευρώπη, όπως ανέφερε ο κορυφαίος πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέντγκεν.
Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί ότι στο Μόναχο δεν θα γίνει συνάντηση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς με τον νυν καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αλλά με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος, βάσει δημοσκοπήσεων, θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού - με αβέβαιο ακόμη το πότε και με ποιους κυβερνητικούς εταίρους.
Πηγή: DW
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Είναι σχεδόν αδύνατον να ετοιμαστεί νωρίτερα», δήλωσαν αξιωματούχοι
Τζιτζικώστας: Αύξηση ασφαλίστρων και 1.800 ακυρώσεις πτήσεων ημερησίως λόγω της κρίσης
Πρεμιέρα την 1η Απριλίου στις πλατφόρμες Disney+ και Hulu
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Απογοητευμένος δηλώνει ο Τραμπ
Για μία ακόμα φορά ο αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε συμμάχους και αντιπάλους. Βρίσκονται σε βέρτιγκο για το πώς θα αντιδράσουν.
Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις
Τι ζητά η πλειοψηφία των Ιρανών, ο ρόλος της σιιτικής ούμμα και της Ρωσίας, και ποια είναι τα ενδεχόμενα
Βίντεο στα social media δείχνει drone να πλήττεται στον αέρα και να πέφτει φλεγόμενο
Ο πόλεμος στο Ιράν μέσα από αριθμούς
Η σελίδα χρησιμοποιεί μια έντονα ειρωνική και υπερβολικά πατριωτική γλώσσα
Επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε Λονδίνο και Ουαλία - Στο στόχαστρο των αρχών δίκτυο ξένης παρέμβασης
Ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο - Φρεγάτες, F-16 και Patriot μετά το περιστατικό με ιρανικό drone
Το σκάφος επέστρεφε από άσκηση, μετά από πρόσκληση της Ινδίας
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Συνδέει την ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας με αγορές γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού
Το σκάφος χτυπήθηκε από άγνωστης προέλευσης βλήμα ακριβώς πάνω από την ίσαλο γραμμή
Η Συνέλευση των Ειδικών πλησιάζει σε απόφαση, ενώ το Ισραήλ προειδοποιεί ότι ο διάδοχος θα είναι στόχος
«Το καθεστώς των μουλάδων είναι τελειωμένο και το ξέρει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Ο Σάντσεθ μετατρέπει τη σύγκρουση με την Ουάσιγκτον σε εργαλείο πολιτικής επιβίωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.