- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Βασιλιάς Κάρολος: Για πρώτη φορά Βρετανός επικεφαλής κράτους στο Άουσβιτς
Θα ξεναγηθεί στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
O βασιλιάς Κάρολος ο πρώτος Βρετανός επικεφαλής κράτους που θα επισκεφθεί το Άουσβιτς - Θα συναντήσει επιζώντες σε τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος
Ο βασιλιάς Κάρολος θα γίνει ο πρώτος Βρετανός αρχηγός κράτους που θα επισκεφθεί το Άουσβιτς, όταν θα ξεναγηθεί στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης με αφορμή την 80ή επέτειο από την απελευθέρωσή του.
Ο βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στην Πολωνία για να συναντήσει επιζώντες και άλλους αξιωματούχους σε μια ειδική τελετή, στο τέλος της οποίας θα εναποθέσει ένα φως μνήμης για να τιμήσει όσους έχασαν τη ζωή τους.
Πηγές κοντά στον βασιλιά τις οποίες επικαλείται το BBC λένε ότι πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη για τον ίδιο, με έναν σύμβουλο να την περιγράφει ως ένα «βαθιά προσωπικό προσκύνημα».
Bρετανία: Δέσμευση Στάρμερ για διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στα σχολεία
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανανέωσε τη δέσμευσή του να διασφαλίσει ότι όλα τα σχολεία θα διδάσκουν στους μαθητές για το Ολοκαύτωμα - προειδοποιώντας ότι η κοινωνία πρέπει «να κάνει το “ποτέ ξανά” να σημαίνει επιτέλους αυτό που λέει».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συμμετάσχει μαζί με τον πρίγκιπα της Ουαλίας στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης στο Λονδίνο με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία πραγματοποιείται στις 27 Ιανουαρίου κάθε έτους, τιμά τα έξι εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Μνημονεύει επίσης τα εκατομμύρια των ανθρώπων εκτός εβραϊκής πίστης που δολοφονήθηκαν από τις ναζιστικές διώξεις, καθώς και εκείνους που στοχοποιήθηκαν σε πιο πρόσφατες γενοκτονίες.
Ο βασιλιάς Κάρολος θα εκφωνήσει ομιλία σε εβραϊκή φιλανθρωπική εκδήλωση
Ο βασιλιάς ήθελε από καιρό να είναι παρών στο Άουσβιτς στην τελετή απελευθέρωσης - όχι μόνο λόγω της σημασίας της επετείου, αλλά και για να γίνει μάρτυρας της μαρτυρίας των επιζώντων στον τόπο όπου συνέβησαν τόσα δεινά.
Ο βασιλιάς θα εκφωνήσει ομιλία σε εβραϊκή φιλανθρωπική εκδήλωση, όπου αναμένεται να εστιάσει στη μαρτυρία των επιζώντων και να τονίσει ότι μας διδάσκουν «να αγαπάμε την ελευθερία μας, να αμφισβητούμε τις προκαταλήψεις και να μην είμαστε ποτέ θεατές μπροστά στη βία και το μίσος».
Θα πει ότι είναι συλλογικό μας καθήκον, σε έναν κόσμο γεμάτο «αναταραχές και διαμάχες», να παίρνουμε τα μαθήματα της ιστορίας και ότι «η πράξη της μνήμης των κακών του παρελθόντος παραμένει ζωτικής σημασίας καθήκον. Με τον τρόπο αυτό, ενημερώνουμε το παρόν μας και διαμορφώνουμε το μέλλον μας».
Το 1943, η γιαγιά του βασιλιά, η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ, σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, έσωσε μια εβραϊκή οικογένεια, παίρνοντάς την στο σπίτι της και κρύβοντάς την στην κατεχόμενη από τους ναζί Αθήνα - κάτι που, όπως είπε ο βασιλιάς, έφερε στον ίδιο και στη βασιλική οικογένεια ένα τεράστιο αίσθημα υπερηφάνειας.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στην Πολωνία, ο βασιλιάς θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο Ντούντα.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.