- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τη διακοπή ροών φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας - «Ελεγχόμενη» η αύξηση τιμών
Δεν διαφαίνονται συνθήκες κρίσης - Τα στοιχεία του Reuters
Φυσικό αέριο: Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τη διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας - «Ελεγχόμενη» η αύξηση των τιμών σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters
Η διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας από την αρχή του 2025 και ο ψυχρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια χειμώνας σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης οδήγησαν σε άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην περιοχή, η οποία όμως φαίνεται να είναι «ελεγχόμενη» και να μην έχει καμία σχέση με τις συνθήκες κρίσης που επικράτησαν πριν από δύο-τρία χρόνια.
Οι ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που έπαιρναν χώρες της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία και η Αυστρία, μέσω του αγωγού που περνούσε από την Ουκρανία, αντιστοιχεί μόλις στο 5% της συνολικής ζήτησης της Ευρώπης και επομένως μπορεί να καλυφθεί σχετικά εύκολα με επιπλέον εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η δυνατότητα εισαγωγών LNG είναι μεγαλύτερη εφέτος καθώς αυξήθηκε η δυναμικότητα εξαγωγών από τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, με την προσθήκη δύο νέων μεγάλων εγκαταστάσεων μετατροπής φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters, οι συνολικές εισαγωγές LNG της Ευρώπης εκτινάχθηκαν 23% σε σχέση με τον Νοέμβριο, φθάνοντας τα 10,89 εκατ. κυβικούς τόνους, αν και ήταν χαμηλότερες κατά 7,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Από την άλλη πλευρά, η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση έχει οδηγήσει στη μείωση των αποθεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πληρότητα των υπόγειων δεξαμενών της να διαμορφώνεται στο 68,2% στις 8 Ιανουαρίου έναντι 83,5% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της KYOS European Gas Analytics.
Φυσικό αέριο: Δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα συνθήκες κρίσης
H μείωση των αποθεμάτων είναι πιθανό να διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλότερα επίπεδα από τα περυσινά, αλλά δεν διαφαίνονται σε καμία περίπτωση στον ορίζοντα συνθήκες κρίσης σαν αυτές που είδαμε από το φθινόπωρο του 2021 έως και τα τέλη του 2022.
Σημειώνεται ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης, τον Αύγουστο του 2022, η τιμή αναφοράς στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) εκτοξεύθηκε στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 10 φορές πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών.
Το 2023 αποκλιμακώθηκαν οι τιμές TTF, χάρη στην αντικατάσταση των ποσοτήτων που έλειψαν λόγω της διακοπής λειτουργίας του ρωσικού αγωγού Nord Stream με νορβηγικό αέριο και με εισαγωγές LNG από μία σειρά προμηθευτές, με πρώτο τις ΗΠΑ.
Η διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας ήταν προεξοφλημένη από την αγορά
Τον Ιανουάριο του 2024 οι τιμές κινήθηκαν κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά στη συνέχεια κινήθηκαν ανοδικά και από τον Μάιο ξεπέρασαν τα 40 ευρώ, καθώς οι παράγοντες της αγοράς ανέμεναν από τότε ότι θα σταματούσαν οι ροές μέσω της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπέγραφε μία παράταση της συμφωνίας 5ετούς με τη Ρωσία για τη διέλευση του αερίου, η οποία έληγε στο τέλος του 2024, όπως και έγινε.
Με άλλα λόγια, η διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας ήταν ουσιαστικά προεξοφλημένη από την αγορά σε μεγάλο βαθμό. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι οι τιμές σημείωσαν μία κλιμάκωση στο β' 15ήμερο του προηγούμενου μήνα, φθάνοντας λίγο πάνω από τα 50 ευρώ την πρώτη εργάσιμη ημέρα φέτος, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώθηκαν ξανά και την Παρασκευή διαμορφώνονταν κάτω από τα 44 ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νοσοκομείο θα συνεχίσει να τις παρακολουθεί για όσο καιρό χρειαστεί
Έκλεισε το γραφείο που ασχολούνταν με την ένταξη και την ενσωμάτωση
Για εκλογές φάρσα κάνει λόγο η αντιπολίτευση
Πώς το δείγμα DNA από το σορτς του θύματος έδειξε τον δολοφόνο
«Ήμασταν αποφασισμένες να μην επιτρέψουμε να μας ταπεινώσουν» δηλώνουν μετά την απελευθέρωσή τους
Πώς τα πεπραγμένα του υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κυβερνήσει κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών
Το ξενοδοχείο δεν διέθετε βασικά μέτρα πυρασφάλειας
Έρευνα από τις γερμανικές αρχές - Δείτε το βίντεο
Οι αρχές επανεξετάζουν τον φάκελο της υπόθεσης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για το «σχέδιο» του
Γεγονότα και πρόσωπα που σαν σήμερα «σημάδεψαν» την ιστορία
Ο Τζο Μπάιντεν την είχε επιβάλει επειδή ανησυχούσε για πιθανή χρήση τους στη Γάζα
Το μέγεθος και το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης
Οι δράστες ήταν ήδη γνωστοί στις αρχές για κλοπές και άλλα αδικήματα
Φέτος το Πάσχα γιορτάζεται στις 20 Απριλίου
Ο διορισμός της εγκρίθηκε με ψήφους 59 υπέρ έναντι 34 κατά στη Γερουσία
Ποιες χώρες είχαν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα πέρσι
Το περιστατικό οδήγησε σε προσωρινή διακοπή της λειτουργίας κάποιων αιθουσών
«Θα έχει δική του κυβέρνηση, χωρίς φορολογία ή αστυνομία», ξεκαθάρισε ο Έντι Ράμα
Σε σταθερή κατάσταση οι τέσσερις Ισραηλινές που απελευθερώθηκαν μετά από 15 μήνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.