- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας
Πούτιν και Ζελένσκι απέκλεισαν την ανανέωση της συμφωνίας
Το Κίεβο αρνήθηκε να παρατείνει την πενταετή συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας πέραν της λήξης της στο τέλος του μήνα
Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας απέκλεισαν την ανανέωση της συμφωνίας μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής του καυσίμου.
Το Κίεβο αρνήθηκε να παρατείνει την πενταετή συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας πέραν της λήξης της στο τέλος του τρέχοντος μήνα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.
«Δεν θα υπάρξει τέτοιο συμβόλαιο, είναι σαφές πλέον», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα. «Υπάρχει ερώτημα τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα τώρα - αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα και ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom PJSC θα επιβιώσει», είπε ο Πούτιν.
Οι δηλώσεις έγιναν την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντούνται με τον Ζελένσκι, με το θέμα της διαμετακόμισης φυσικού αερίου να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Τα ευρωπαϊκά έθνη με επικεφαλής τον βασικό αγοραστή φυσικού αερίου, τη Σλοβακία, έχουν εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίσει ότι οι ροές από τα ανατολικά θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις όπου το ρωσικό αέριο θα αγοράζεται από άλλη χώρα πριν περάσει από την Ουκρανία θα εξακολουθούσαν να ισοδυναμούν με χρηματοδότηση της Μόσχας.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να στέλνει περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, ακόμη και εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Οι εναπομείναντες πελάτες της Gazprom στην περιοχή επιδιώκουν να βρουν μια λύση που θα τους επιτρέψει να αποφύγουν τη διακοπή των προμηθειών αυτό το χειμώνα.
Με τη συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της εμπόλεμης Ουκρανίας να λήγει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σπεύδουν να βρουν μια πιθανή εναλλακτική λύση για να διατηρήσουν τη ροή των προμηθειών.
Η περιοχή μπορεί να υποστεί «σημαντική οικονομική ζημία στο εγγύς μέλλον» χωρίς τη συμφωνία διαμετακόμισης, ανέφερε η ενεργειακή εταιρεία SPP της Σλοβακίας στην ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι η διακοπή των ροών θα κόστιζε στη χώρα περισσότερα από 220 εκατ. ευρώ για την αγορά και τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από άλλη πηγή.
Για την Ουκρανία, η διακοπή της διαμετακόμισης θα «οδηγούσε σε μη αναστρέψιμη ζημία στην ουκρανική υποδομή φυσικού αερίου», πρόσθεσε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αναφορά στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Ο χορηγός που «έκαψε» τη Γκιλφόιλ απειλεί πλέον ευθέως τον Τραμπ και την κυβέρνησή του
Πρόταση ακόμη και για αναστολή της διαδικασίας
Η απάντηση στους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης
Καθώς η χώρα μπαίνει στον πέμπτο χειμώνα σύγκρουσης
Στο στόχαστρο η Alpha Epsilon Phi
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές μικροδεμάτων από την Κίνα
Τι καταγγέλλει πρώην συνάδελφός της
Κανονικά οι προετοιμασίες για την επίσκεψη στη Νότια Αμερική
Πώς η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Μετά τις επιθέσεις σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Τέταρτη ημέρα βίαιων διαδηλώσεων με αιχμή τα σκάνδαλα διαφθοράς
Τα δευτερόλεπτα τρόμου που βίωσε και η στιγμή της λύτρωσης«Νόμιζα ότι θα πέθαινα»: Ο δύτης που βρέθηκε στο στόμα φάλαινας
Ποια είναι η 18χρονη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Καραϊβική
Παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η «ηρωική παρέμβαση» πολίτη που αφόπλισε και σκότωσε τον δράστη
Από την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής δικτατορίας και την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν πρέπει να έχει υπάρξει πρόεδρος που να βοηθάει τη Ρωσία τόσο πολύ.
Έκοψε τη διαφορά λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Προβληματισμός για τα προβλήματα του Starshield
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.