- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H Ουκρανία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα LNG από ΗΠΑ μέσω Ελλάδας
Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του LNG της από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Η παραλαβή της αποστολής από την εταιρεία DTEK, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό όμιλο της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε μέσω της Μεσογείου
Η Ουκρανία έλαβε την πρώτη της αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την ένταξή της στις ευρύτερες ευρωπαϊκές προσπάθειες απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η παραλαβή της αποστολής από την εταιρεία DTEK, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό όμιλο της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε μέσω της Μεσογείου, με το φορτίο να φτάνει την Παρασκευή σε τερματικό σταθμό LNG στην Ελλάδα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK, Μαξίμ Τιμτσένκο, δήλωσε: «Αποστολές όπως αυτή όχι μόνο προσφέρουν στη χώρα μας μια ευέλικτη και ασφαλή πηγή ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα διαβρώνουν περαιτέρω την επιρροή της Ρωσίας στο ενεργειακό μας σύστημα».
Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του LNG της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί την πρώτη που αγοράστηκε απευθείας από την Ουκρανία. Το φορτίο φτάνει σε μια κρίσιμη περίοδο, λίγες ημέρες πριν τη λήξη μιας πενταετούς συμφωνίας που επιτρέπει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού δικτύου και ενώ πλησιάζει η ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Παρά τις ευρωπαϊκές προσπάθειες μείωσης της εξάρτησης από τη Ρωσία μέσω αυξημένων εισαγωγών LNG, ο αγωγός μέσω Ουκρανίας συνεχίζει να καλύπτει περίπου το 5% των αναγκών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τραμπ, που έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, έχει επίσης απειλήσει με δασμούς τις ευρωπαϊκές χώρες εάν δεν αυξήσουν τις αγορές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η DTEK αγόρασε όλο το φορτίο LNG, που αντιστοιχεί σε περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, σύμφωνα με στοιχεία από τον Εθνικό Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, η DTEK θα κρατήσει περίπου το 10% του φορτίου, ενώ το υπόλοιπο θα πωληθεί σε ελληνικές εταιρείες.
«Είναι σημαντικό ότι μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ουκρανίας λαμβάνει αμερικανικό LNG σε μια περίοδο πιθανών μεγάλων αλλαγών στην αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής φυσικού αερίου Τομ Μαρζέκ-Μάνσερ. Πρόσθεσε πως, αν η Ρωσία σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο σε κεντροευρωπαίους αγοραστές μέσω Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου, αυτοί οι πρόσθετοι όγκοι θα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια όλης της περιοχής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ύποπτος ο πρώην σύντροφος της μητέρας του κοριτσιού
Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Ποια είναι τα δύο βασικά «αγκάθια»
Οι πιλοτικές ζώνες ελέγχου και οι φόβοι για νέες συγκρούσεις
«Δεν χαμογελά ποτέ» επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την Κόλινς
Τα σχέδια για κέντρα δεδομένων σε τροχιά και στη Σελήνη
Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο μπαίνει στο στόχαστρο
O Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει αυτήν τη χρονιά τις κυρώσεις σε βάρος του νησιού
«Ο πρόεδρος εργάζεται νυχθημερόν σε απάνθρωπους ρυθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Άγνωστη η τύχη της εμβληματικής ενημερωτικής εκπομπής
Πιθανή συνάντηση με Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αν τα πράγματα «πάνε καλά»
Στο στόχαστρο το λιμάνι και η ναυτική βάση - Μήνυμα Πούτιν και απειλές για αντίποινα
416 προσαγωγές, οδοφράγματα και συγκρούσεις με την Αστυνομία ήταν το αποτέλεσμα των πανηγυρισμών των φιλάθλων της Παρί Σεν Ζερμέν μετά την κατάκτηση του Champions League από την ομάδα τους.
Πώς ο δημοσιογράφος Nicholas Potter ανακάλυψε τη φύση της γερμανικής αριστεράς
Η Μαρία Μονσεράτ Αλβαράδο αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Επικοινωνίας της Αγίας Έδρας
Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο
«Δυσανάλογο το πρόστιμο» απαντά η εταιρεία
Η πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα βρίσκεται κοντά στη μητέρα της
Μετά σκότωσε και μία συνάδελφό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.