Αναχώρησε από την Κύπρο πλοίο με 1.200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς Γάζα
Τη Μέση Ανατολή επισκέφτηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος
Κύπρος: Αναχώρησε από τη Λεμεσό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια 1.200 τόνων για τη Γάζα
Αναχώρησε σήμερα από το λιμάνι Λεμεσού της Κύπρου, ανθρωπιστική βοήθεια 1.200 τόνων (1.191 παλέτες) που περιλαμβάνει είδη τροφίμων, καθώς και ρουχισμό, ενώ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους στην επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες στη Μέση Ανατολή.
Το ανθρωπιστικό φορτίο θα διαμετακομιστεί μέσω του ισραηλινού λιμανιού Ασντόντ, χωρίς επιπρόσθετους ελέγχους ασφαλείας, με εκφόρτωση και μεταφορά για διανομή εντός της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.
Η βοήθεια αποτελεί δωρεά της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, καθώς και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, με έδρα το Κουβέιτ και τις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΞ συνεχίζει την υλοποίηση του Σχεδίου «Αμάλθεια» με την επόμενη φάση της μακροπρόθεσμης πρωτοβουλίας της Κύπρου, με στόχο τη μεταφορά συμπληρωματικής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.
Το ΥΠΕΞ προσθέτει πως οι υποδομές της Κύπρου παραμένουν στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας για συγκέντρωση, αποθήκευση, ασφαλή επιθεώρηση και αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η πρωτοβουλία διαθέτει πολλαπλές επιχειρησιακές εφαρμογές με δυνατότητες αναπροσαρμογής.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τους εταίρους αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Το δρομολόγιο Κύπρος - Ασντόντ - Γάζα αναμένεται να συστηματοποιηθεί μέσω του εποπτικού Μηχανισμού του ΟΗΕ-2720 για επιχειρησιακό συντονισμό της διαδικασίας, διασφαλίζοντας την ομαλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών», αναφέρει το ΥΠΕΞ.
Στη Μέση Ανατολή ο Κύπριος ΥΠΕΞ
Η τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης εργασίας του στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, όπου είχε σειρά επαφών με ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, ο Κόμπος πραγματοποίησε, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σειρά επαφών με τους ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, χθες Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκίντεον Σαάρ, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ. Είχε επίσης, συνάντηση με τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ron Dermer.
Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, όπου κατέθεσε και στεφάνι. Είχε επίσης, συνάντηση με οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Εξωτερικών πραγματοποίησε τα εγκαίνια του κοινοτικού κέντρου υγείας σε χωριό στη διοικητική περιφέρεια της Ραμάλα.
Προστίθεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των Ορθοδόξων Χριστιανικών κοινοτήτων και του σημαντικού ρόλου που επιτελεί το Πατριαρχείο. «Η Κύπρος θα συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά και έμπρακτα στην προστασία της χριστιανικής κληρονομιάς των Αγίων Τόπων», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα
Όσα αποκαλύπτονται στη νέα σειρά του Investigation Discovery, «The Fall of Diddy»
Kατέκτησε το μετάλλιο το 1996 στην Ατλάντα
O Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε έμμεσα υποστήριξη στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Ο ανταγωνισμός του με τον Έλον Μασκ για το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης «Stargate»
Βάζει στη συζήτηση και το... υποσυνείδητο του Φρόιντ
«Όταν η πραγματικότητα γίνεται παράλογη, τότε εμείς τι θα γράψουμε;», λέει ο Άνταμ Πράις
Αναστάτωση κατά τη διάρκεια της 11ωρης πτήσης της Fiji Airways
Ο Κένεντι Τζούνιορ μεταξύ αυτών που τις διακινούν
Ο λοχίας Χένρι Γουόλερ μια ταραχή την πέρασε στον χορό μετά την ορκωμοσία Τραμπ
Ρεκόρ κατέγραψε η ταχύτητα των ανέμων
Ο συνωστισμός και τα προβλήματα διαρροών κεντρικά ζητήματα που ζητούν επίλυση
Η αντίδραση του εγγονού του Τζον Φ. Κένεντι
Αντιδράσεις ακτιβιστών - «Το τέλος των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών»
Δεν θα μπορούσε να λείπει το αγαπημένο του αναψυκτικό
Συγκλονίζει το βίντεο ντοκουμέντο
Χτύπημα στην καρδιά του δυτικού πολιτισμού, σε εκείνη που πάντα θεωρούσαμε ως την ισχυρότερη Δημοκρατία του σύγχρονου κόσμου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί να αποκαταστήσει τις επαφές του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας
Η αντίδραση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας μετά την απάντηση του ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.