Έκλεισε η συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία
Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ «έδωσαν τα χέρια» για κατάπαυση του πυρός
Οι μαραθώνιες συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας στέφθηκαν από επιτυχία καθώς έκλεισε συμφωνία για εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για απόσυρση των βαρέων όπλων από την Ουκρανία. «Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι προκρίθηκε η πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Οι φιλορώσοι αποσχιστές υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία.
Ο κ. Ολάντ πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Μετά από 17 ώρες, οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ ολοκληρώθηκαν. Κατάπαυση του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια απόσυρση των βαρέων όπλων, εκεί βρίσκεται η ελπίδα», σχολίασε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Μέρος της συμφωνίας είναι επίσης η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και ομήρων και από τις δύο πλευρές, ενώ η Ουκρανία αναμένεται να αναλάβει τον έλεγχο του τμήματος των συνόρων της με τη Ρωσία το οποίο ελέγχουν σήμερα οι αποσχιστές μέχρι το τέλος του 2015.
Σε κοινή διακήρυξη των τεσσάρων ηγετών, την οποία δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο, τονίζεται η δέσμευση για τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η συμφωνία δεν ήταν ό,τι ακριβώς περίμενε ή ευχόταν η Γερμανία, αλλά ό,τι κατάφεραν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση-μήνυμα με μια πυρηνική έκρηξη να καταστρέφει το Τελ Αβίβ
Η ακτιβίστρια Μπετίνα Ζουρλί υπερασπίστηκε τους βανδαλισμούς ως μορφή πολιτικής αντίστασης
Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες και πιέσεις σε ψηφοφόρους και παρατηρητές
Δέντρα ξεριζώθηκαν εξαιτίας των ριπών ανέμων προκαλώντας ζημιές σε γραμμές του ηλεκτρικού δικτύου
Η χώρα περνά μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της εδώ και πολλά χρόνια
Η ακρίβεια στο επίκεντρο της αμερικανικής κάλπης – Πού κρίνεται η αναμέτρηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών
Σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του ο Ράμα με πακέτο ποινικών μέτρων
Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στον ναό του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Χαμούντ
Η κυβέρνηση Μαδούρο της είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα όμως εκείνη έφυγε κρυφά στα τέλη του 2025
Η δούκισσα του Σάσεξ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένη» από τις κατηγορίες
Μια σχέση που ξεκίνησε μέσα στη χλιδή κατέληξε σε θανατηφόρα εμμονή
Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε νεαρούς άνδρες που περίμεναν για να ψηφίσουν
Έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
Ριπές ανέμου ταχύτητας έως 135 χλμ/ώρα σάρωσαν το βόρειο τμήμα της χώρας
Το νέο μονοθέσιο ηλεκτρικό όχημα θα περιπολεί το πανεπιστήμιο της Φλόριντα
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους - Συγκρούσεις με την αστυνομία σε Παρίσι, Μασσαλία και άλλες πόλεις
Επεισόδια και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις
Επιμένει στον διάλογο ο Έντι Ράμα - 13 τραυματίες και 22 συλλήψεις ο απολογισμός των επεισοδίων
Σε κλίμα έντονης πόλωσης η αναμέτρηση
Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη εποχή να σημειώσεις σερί 52 χρόνων ελλειμματικών προϋπολογισμών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.