Κοσμος

Έκλεισε η συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία

Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ «έδωσαν τα χέρια» για κατάπαυση του πυρός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88019-177235.jpg

Οι μαραθώνιες συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας στέφθηκαν από επιτυχία καθώς έκλεισε συμφωνία για εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για απόσυρση των βαρέων όπλων από την Ουκρανία. «Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι προκρίθηκε η πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Οι φιλορώσοι αποσχιστές υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο κ. Ολάντ πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Μετά από 17 ώρες, οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ ολοκληρώθηκαν. Κατάπαυση του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια απόσυρση των βαρέων όπλων, εκεί βρίσκεται η ελπίδα», σχολίασε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Μέρος της συμφωνίας είναι επίσης η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και ομήρων και από τις δύο πλευρές, ενώ η Ουκρανία αναμένεται να αναλάβει τον έλεγχο του τμήματος των συνόρων της με τη Ρωσία το οποίο ελέγχουν σήμερα οι αποσχιστές μέχρι το τέλος του 2015.

Σε κοινή διακήρυξη των τεσσάρων ηγετών, την οποία δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο, τονίζεται η δέσμευση για τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η συμφωνία δεν ήταν ό,τι ακριβώς περίμενε ή ευχόταν η Γερμανία, αλλά ό,τι κατάφεραν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.