- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βραζιλία: Επιστρέφει ο Μπολσονάρου στην πολιτική με πλάτες Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος της χώρας είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για πραξικόπημα
Η Αστυνομία της Βραζιλίας συνέστησε να ασκηθεί δίωξη στον Μπολσονάρου και σε πρώην μέλη της κυβέρνησής του για απόπειρα πραξικοπήματος
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου σχεδιάζει να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας του, αναμένοντας υποστήριξη από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε την Πέμπτη (28/11) η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Exclusive: Barred from office and accused of trying to seize power, former President Jair Bolsonaro calls on the incoming U.S. president to help him run again https://t.co/9VgPlPbMfs
— The Wall Street Journal (@WSJ) November 29, 2024
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι αντιμέτωπος με άσκηση δίωξης για απόπειρα πραξικοπήματος σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα της βραζιλιάνικης Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.
«Ο Τραμπ επέστρεψε, και αυτό είναι ένα σημάδι ότι θα επιστρέψουμε κι εμείς», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Μπολσονάρου. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έχει αποκλειστεί να είναι υποψήφιος για το αξίωμα μέχρι το 2030 και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές κατηγορίες για το σχέδιο πραξικοπήματος στο οποίο φέρεται να έχει άμεση εμπλοκή.
Ο Μπολσονάρου αρνείται οποιοδήποτε αδίκημα και ισχυρίζεται ότι είναι θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών από τον πρόεδρο Λούλα και από αριστερούς δικαστές, σύμφωνα με την Journal. «Δεν με θέλουν απλώς στη φυλακή, με θέλουν και νεκρό», είπε ο 69χρονος στην εφημερίδα.
Την Τρίτη, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας συνέστησε να ασκηθεί δίωξη στον Μπολσονάρου και σε πρώην μέλη της κυβέρνησής του για απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο να εμποδίσουν την ανάληψη της εξουσίας από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022.
Ο πρώην αρχηγός του κράτους (2019-2022) είχε επίσης «πλήρη επίγνωση» του φερόμενου σχεδίου δολοφονίας του Λούλα, σύμφωνα με την τελική έκθεση της Αστυνομίας, που ζητεί την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Μπολσονάρου και 36 άλλων προσώπων, στην πλειονότητά τους στρατιωτικών.
Η εκλογική νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ έδωσε νέα ενέργεια στην ακροδεξιά της Βραζιλίας και γέννησε ελπίδες ότι ο Μπολσονάρου μπορεί να φανταστεί την επιστροφή του στην εξουσία παρά τα νομικά εμπόδια διεκδίκησης της προεδρίας το 2026.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαψεύδει η Τεχεράνη: «Απόλυτα ψευδές το δημοσίευμα»
«Είναι σχεδόν αδύνατον να ετοιμαστεί νωρίτερα», δήλωσαν αξιωματούχοι
Τζιτζικώστας: Αύξηση ασφαλίστρων και 1.800 ακυρώσεις πτήσεων ημερησίως λόγω της κρίσης
Πρεμιέρα την 1η Απριλίου στις πλατφόρμες Disney+ και Hulu
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Απογοητευμένος δηλώνει ο Τραμπ
Για μία ακόμα φορά ο αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε συμμάχους και αντιπάλους. Βρίσκονται σε βέρτιγκο για το πώς θα αντιδράσουν.
Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις
Τι ζητά η πλειοψηφία των Ιρανών, ο ρόλος της σιιτικής ούμμα και της Ρωσίας, και ποια είναι τα ενδεχόμενα
Βίντεο στα social media δείχνει drone να πλήττεται στον αέρα και να πέφτει φλεγόμενο
Ο πόλεμος στο Ιράν μέσα από αριθμούς
Η σελίδα χρησιμοποιεί μια έντονα ειρωνική και υπερβολικά πατριωτική γλώσσα
Επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε Λονδίνο και Ουαλία - Στο στόχαστρο των αρχών δίκτυο ξένης παρέμβασης
Ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο - Φρεγάτες, F-16 και Patriot μετά το περιστατικό με ιρανικό drone
Το σκάφος επέστρεφε από άσκηση, μετά από πρόσκληση της Ινδίας
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Συνδέει την ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας με αγορές γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού
Το σκάφος χτυπήθηκε από άγνωστης προέλευσης βλήμα ακριβώς πάνω από την ίσαλο γραμμή
Η Συνέλευση των Ειδικών πλησιάζει σε απόφαση, ενώ το Ισραήλ προειδοποιεί ότι ο διάδοχος θα είναι στόχος
«Το καθεστώς των μουλάδων είναι τελειωμένο και το ξέρει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.