- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κομισιόν: Αιφνιδιαστική παραίτηση Μπρετόν - Καταγγέλλει πιέσεις από την πλευρά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
«Zητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου»
Τιερί Μπρετόν από Κομισιόν: Παραιτήθηκε αιφνιδίως - «Zητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου»
Ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με άμεση ισχύ, υποστηρίζοντας ότι η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από το Παρίσι να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση του γάλλου επιτρόπου.
Η φον ντερ Λάιεν οριστικοποιεί τον κατάλογό της με τους επιτρόπους για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.
Ο Μπρετόν, πρώην στέλεχος επιχειρήσεων, ήταν επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη βιομηχανία και την εσωτερική αγορά κατά την πρώτη θητεία της φον ντερ Λάιεν, επιβλέποντας πολλές από τις πιο σημαντικές πολιτικές του συνασπισμού, που κυμαίνονται από τη βιομηχανική παραγωγή όπλων μέχρι την κανονιστική ρύθμιση των Big Tech, των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.
Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία ο Μπρετόν ανάρτησε στο X, αναφέρει πως η φον ντερ Λάιεν «πριν από λίγες ημέρες» ζήτησε από τη Γαλλία «για προσωπικούς λόγους» να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της για την Κομισιόν, με αντάλλαγμα ένα «χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».
Το Ρόιτερς αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό. Το γραφείο της φον ντερ Λάιεν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει.
«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων -που μαρτυρούν περαιτέρω τον αμφισβητήσιμο χαρακτήρα της διοίκησης (της Επιτροπής)- πρέπει να συμπεράνω ότι δεν μπορώ πλέον να ασκήσω τα καθήκοντά μου στο Σώμα» των Επιτρόπων, αναφέρει στην επιστολή ο Μπρετόν.
Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ διαθέτει μία έδρα στην Επιτροπή, αν και το πολιτικό βάρος και η σημασία της κυμαίνεται πολύ ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο.
Η γαλλική προεδρία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς για σχολιασμό.
I would like to express my deepest gratitude to my colleagues in the College, Commission services, MEPs, Member States, and my team.
— Thierry Breton (@ThierryBreton) September 16, 2024
Together, we have worked tirelessly to advance an ambitious EU agenda.
It has been an honour & privilege to serve the common European interest🇪🇺 pic.twitter.com/wQ4eeHUnYu
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για την κρίση στη Μέση Ανατολή
«Το πρόβλημά μας είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για αυξημένη απειλή επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και ριζοσπαστικοποίησης
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σκοτώθηκε το προηγούμενο Σάββατο μετά από βομβαρδισμό
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο – Στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανό το δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με ΕΕ
Το υψηλό κόστος των Patriot οδηγεί ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου σε ουκρανικά anti-drones χαμηλού κόστους
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προαναγγέλλει «και άλλες εκπλήξεις» για την Τεχεράνη
Ο Τραμπ επιτίθεται στον Χέρτζογκ και ζητά άμεση χάρη στον Νετανιάχου - Το Ισραήλ επικαλείται το κράτος δικαίου
Στη θέση της ο γερουσιαστής Μαρκγουέιν Μάλιν από την Οκλαχόμα
Απομακρύνθηκε βίαια από φρουρούς ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε ακρόαση της Γερουσίας
Η κρατική τηλεόραση δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση
«Να μπει τέλος στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
«Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε προς το παρόν τα Στενά του Ορμούζ», διαβεβαιώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Βαλλιστικός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση στο Μααμίρ με περιορισμένες ζημιές, χωρίς ανθρώπινες απώλειες
«Ο γιος του Χαμενεΐ είναι απαράδεκτος», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πολύ σύντομα η Νταχίγια θα μοιάζει με το Χαν Γιουνές» έγραψε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς
Υπόσχεση για αμερικανική στήριξη σε πιθανή εξέγερση
«Φρικτή και επικίνδυνη ιδέα», απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.