- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ελβετία: Στενότερη συνεργασία με ΝΑΤΟ και κοινή άμυνα με την ΕΕ μετά από 500 χρόνια ουδετερότητας
Τι προτείνει έκθεση βόμβα για τη στρατηγική ασφάλειας το 2025
Ελβετία: Μετά από 500 χρόνια ουδετερότητας, μια έκθεση βόμβα προτείνει στενότερη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ
Η Ελβετία αναγκάζεται να επανεξετάσει την αμυντική της στρατηγική όσο και αν δεν θέλει να εμπλέκεται σε πολέμους, με την απειλή του Βλάντιμιρ Πούτιν να υποβόσκει.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Politico, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συνιστά στην κυβέρνηση να εργαστεί η χώρα, η οποία είναι ουδέτερη από το 1515, για μια «κοινή αμυντική ικανότητα» με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Vladimir Putin, cash and guns are prompting an "explosive" rethink of Swiss neutrality.https://t.co/krKXMiVLPP
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) August 30, 2024
Ελβετία: Αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής λόγω Ρωσίας
«Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η ουδετερότητα έγινε και πάλι αντικείμενο πολιτικής συζήτησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η πίεση προς την Ελβετία να αποσαφηνίσει τη θέση της αυξάνεται», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία ζητά την «αναθεώρηση» της πολιτικής της ουδετερότητας. Ένας από τους πολλούς παράγοντες είναι το πώς η ουδετερότητα της Ελβετίας έχει επηρεάσει τις πωλήσεις όπλων – ένας άλλος είναι το πώς μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα μια χώρα που περιβάλλεται από δύο μπλοκ στα οποία δεν συμμετέχει.
Οι εμπειρογνώμονες που εκπόνησαν την έκθεση –μεταξύ των οποίων διπλωμάτες, ανώτεροι αξιωματούχοι, ένας πρώην επικεφαλής του ελβετικού στρατού και ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, πρώην διευθυντής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια– παρέδωσαν τα πορίσματά τους στην Ελβετή υπουργό Άμυνας και Ασφάλειας Βιόλα Άμχερντ. Οι συστάσεις θα τροφοδοτήσουν τη στρατηγική ασφάλειας της Ελβετίας για το 2025.
Η Ελβετία και η εξαγωγή όπλων
Οι εξαγωγές όπλων της Ελβετίας μειώθηκαν πέρυσι κατά 27% σε λιγότερα από 700 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (746 εκατομμύρια ευρώ) σε σύγκριση με το 2022, λόγω τόσο των αυστηρών διατάξεων για τις εξαγωγές όπλων όσο και της εφάπαξ επίδρασης του Κατάρ που τερμάτισε τις αγορές συστημάτων αεράμυνας που συνδέονταν με τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022. Η Βέρνη απαγορεύει την πώληση όπλων σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, και αυτό είχε αντίκτυπο στις σχέσεις με άλλες χώρες που θέλουν να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ελβετικά εξαρτήματα.
«Η απαγόρευση επανεξαγωγής πρέπει να αρθεί» προτρέπει η έκθεση. Η Ελβετία έχει εμποδίσει την παράδοση όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάστηκαν μήνες πιέσεων για να συμφωνήσει η Ελβετία να στείλει πλεονάζοντα άρματα μάχης Leopard στη Γερμανία για να αντικαταστήσει εκείνα που στάλθηκαν στην Ουκρανία. Η άρνησή της να επιτρέψει την αποστολή πυρομαχικών ελβετικής κατασκευής που υπήρχαν στα αποθέματα της Γερμανίας στην Ουκρανία για χρήση στα δωρηθέντα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard βοήθησε την γερμανική εταιρεία παραγωγής όπλων Rheinmetall να ενισχύσει την παραγωγή πυρομαχικών στη Γερμανία.
Οι εμπειρογνώμονες θέλουν επίσης να ενισχύσουν την ελβετική βιομηχανία όπλων με την ενίσχυση των πολιτικών αντιστάθμισης και την απόκτηση πρόσβασης σε εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
«Εκρηκτική έκθεση»
Η έκθεση ήταν αμφιλεγόμενη πριν καν κυκλοφορήσει, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την Άμχερντ ότι διόρισε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων κυρίως υποστηρικτές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι πιθανό να συναντήσει αντιδράσεις στο ελβετικό κοινοβούλιο, ιδίως από τα ειρηνιστικά αριστερά κόμματα και την εθνικιστική ακροδεξιά. Δέχεται ήδη πυρά για τους ολοένα και στενότερους δεσμούς της χώρας με το ΝΑΤΟ.
Οι εμπειρογνώμονες σταματούν να προτείνουν να καταργήσει η Ελβετία εντελώς την ουδετερότητά της και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά προτρέπουν για βαθύτερους δεσμούς με τη στρατιωτική συμμαχία και την ΕΕ για κοινή εκπαίδευση, άμυνα κατά των βαλλιστικών πυραύλων και διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις.
Η έκθεση ζητεί επίσης οι στρατιωτικές δαπάνες να φθάσουν το 1% του ΑΕΠ έως το 2030. Η Ελβετία δαπανά επί του παρόντος 0,76% του ΑΕΠ για την άμυνα – πολύ λιγότερο από οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ, εκτός από την Ισλανδία, η οποία δεν διαθέτει στρατό. Αν και είναι απίθανο να εισβάλουν στην Ελβετία, η χώρα είναι ήδη στόχος υβριδικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, της κατασκοπείας και των κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με την έκθεση. Οι εμπειρογνώμονες συνιστούν να κινηθεί η χώρα προς την κατεύθυνση της «παγκόσμιας άμυνας», δηλαδή την προετοιμασία ολόκληρης της κοινωνίας –και όχι μόνο του στρατού– για μια πιθανή σύγκρουση.
Κοντά σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
Τους τελευταίους μήνες, το ελβετικό ομοσπονδιακό συμβούλιο, το οποίο διοικεί τη χώρα, έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να αγκαλιάσει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Την Τετάρτη, ελβετική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στο Λουξεμβούργο για να συναντηθεί με τον Οργανισμό Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA). Ένας από τους στόχους της συνάντησης ήταν να εκτιμηθούν πιθανές συνέργειες και ευκαιρίες συνεργασίας με τον οργανισμό.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ομοσπονδιακό συμβούλιο ενέκρινε επίσης τη συμμετοχή σε δύο από τα προγράμματα Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ, ένα για τη στρατιωτική κινητικότητα που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των συνοριακών διελεύσεων και ένα άλλο για την κυβερνοάμυνα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.