Τι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Οι προσωπικές στρατηγικές, οι πολιτικές επιδιώξεις και το φόβητρο του Τραμπ
Το ΝΑΤΟ γιορτάζει τα 75 χρόνια του, αλλά η πανηγυρική Σύνοδος Κορυφής κάθε άλλο παρά ανέφελη είναι για τους ηγέτες της Συμμαχίας
Η πανηγυρική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ μια ευκαιρία προβολής για τους ηγέτες των χωρών μελών, μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τους περισσότερους.
Ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να πείσει ότι είναι κατάλληλος για πρόεδρος των ΗΠΑ και βρίσκεται κάτω από τον μεγενθυντικό φακό για κάθε του κίνηση. Ο Όλαφ Σολτς, μετά την ήττα του στις Ευρωεκλογές, θέλει να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ και δηλώνει ότι η Γερμανία είναι η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ και θα αναλάβει την ευθύνη της. Την ίδια ώρα, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιθυμεί να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βρετανίας μέσα στη Συμμαχία.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ανησυχούν για τον Τραμπ
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι εάν εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, θα πιέσει ώστε να μην υπάρχει κάλυψη σε περίπτωση επίθεσης σε όσα μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρούν τον στόχο αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας. Επίσης, έχει αμφισβητήσει το χρηματικό ποσό της βοήθειας που δόθηκε στην Ουκρανία για ενίσχυσή της μετά τη ρωσική εισβολή.
Οι ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που έχουν αυξήσει ούτως ή άλλως τις αμυντικές δαπάνες τους, τρέχουν να προλάβουν να «κλειδώσουν» τη στήριξη της Ουκρανίας. Ο φόβος επανεκλογής Τραμπ αφορά και το πολεμικό μέτωπο, αφού αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την οικονομική και στρατιωτική στήριξή της, το βάρος θα πέσει στην Ευρώπη. Παράλληλα, η ρωσική επιθετικότητα έχει καταστήσει αναγκαία την ύπαρξη ισχυρής ευρωπαϊκής άμυνας -κάτι που επίσης κοστίζει.
Ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα ζητήματά τους, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες της Συμμαχίας διεξάγουν μια επιχείρηση γοητείας έναντι των Αμερικανών ψηφοφόρων, διαμηνύοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να υπάρχει και για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να χρηματοδοτείται αδρά. Το μήνυμά τους συνοψίζεται στο: «Μην ψηφίσετε Τραμπ». Ωστόσο, είναι ένα ερώτημα κατά πόσο ο μέσος Αμερικανός ψηφοφόρος νοιάζεται για τα προβλήματα της Ευρώπης, όσο έχει τα δικά του θέματα να λύσει, όπως ο πληθωρισμός, η ανεργία, η εγκληματικότητα και η μετανάστευση.
Πέραν της ανησυχίας για την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει και η ανησυχία αν ο Τζο Μπάιντεν είναι κατάλληλος για Πρόεδρος των ΗΠΑ λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει την κούρσα για την προεδρική εκλογή. Τα σαρδάμ και οι γκάφες δεν έχουν σταματημό και μέχρι και celebrities όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ ή ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ ζητούν την παραίτησή του.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν κι άλλα στο μυαλό τους και ειδικά ο Σολτς
Με όλα αυτά προβλήματα, συν τον ορατό κίνδυνο παράλυσης στη Γαλλία, με αποδυναμωμένο τον συνασπισμό του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς μετά τις κακές επιδόσεις του στις ευρωεκλογές, το «φλερτ» της Μελόνι με το Κρεμλίνο και την Ουγγαρία του «άτακτου» Όρμπαν, δεν φαίνεται να υπάρχει εντός του ΝΑΤΟ μία κοινή γραμμή.
Την «πρωτιά» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ θέλει να πάρει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κόμματός του στις ευρωεκλογές και υπό την σκιά των επερχόμενων αμερικανικών.
«Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα εντός του ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό μας δίνει μια ιδιαίτερη ευθύνη. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω από εδώ ξεκάθαρα: Θα ανταποκριθούμε, κι εγώ προσωπικά, σε αυτή την ευθύνη». Με αυτά τα λόγια ο Σολτς διαβεβαίωσε τους νατοϊκούς συμμάχους του για τη στάση που θα συνεχίσει να τηρεί τα επόμενα χρόνια το Βερολίνο απέναντι στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο Όλαφ Σολτς δεν παρέλειψε να περιγράψει την τρέχουσα υποστήριξη που προσφέρει η Γερμανία στην Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας ως «μεγάλο βήμα», καλώντας ταυτόχρονα τους εταίρους του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν στο αίτημα της χώρας για επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη.
Όσων αφορά στις αμερικανικές εκλογές, σύμφωνα με το DW, το Βερολίνο δεν κρύβει την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ, το οποίο, καθώς περνάει ο καιρός, αρχίζει να μοιάζει ρεαλιστικό και σίγουρα θα επιθυμούσε να δει έναν Δημοκρατικό Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο.
Υπό την απειλή της Ρωσίας, η Γερμανία προετοιμάζεται για πόλεμο ως το 2029 κατά τα λεγόμενα του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. «Μέχρι τότε πρέπει να καταστούμε ετοιμοπόλεμοι», ανέφερε πρόσφατα. Η χώρα είναι η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ, με τις περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες υπέρ του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, μια επανεκλογή Τραμπ θα μπορούσε να φέρει τα πάνω - κάτω στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας, αναγκάζοντας το Βερολίνο να ξοδέψει περισσότερα.
Ο Κιρ Στάρμερ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας
Διεθνές ντεμπούτο έκανε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, προσφέροντας την υποστήριξη των Εργατικών προς την Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στις πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν.
Το μήνυμα του νέου πρωθυπουργού ήταν: «Η Βρετανία επέστρεψε» μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και πολιτικού «δράματος» πριν και μετά το Brexit. Με τις αμερικανικές εκλογές να πλησιάζουν και την πιθανότητα να δούμε τον Ντόναλντ Τραμπ Πρόεδρο των ΗΠΑ για δεύτερη φορά, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του ΝΑΤΟ, Στάρμερ και Σολτς φαίνεται να «συναγωνίζονται» για το ποιος είναι το «αφεντικό» της Συμμαχίας.
Λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας, ο Στάρμερ δήλωσε ότι θα τηρήσει τη δέσμευση της απερχόμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών για 3 δισεκατομμύρια λίρες ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ως το 2030-31 και αργότερα, αν χρειαστεί.
«Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε από τη γενιά που κέρδισε τον φασισμό. Κατανοούσαν όχι μόνο την αξία της ισχύος μας αλλά την ισχύ των αξιών μας», τόνισε σε ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Οι αξίες αυτές δέχονται επίθεση για μία ακόμη φορά. Ο Πούτιν πρέπει να ακούσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα από αυτή τη σύνοδο κορυφής- ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία με ό,τι χρειάζεται, για όσο καιρό χρειάζεται, προκειμένου να διατηρήσουμε τις κοινές μας αξίες και την κοινή μας ασφάλεια», πρόσθεσε.
Ο Κιρ Στάρμερ επισήμανε την Τρίτη ότι επιθυμεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας ώστε να φτάσουν το 2,5% του ΑΕΠ και ότι θα διατηρήσει τον πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.
Είναι ένα ερώτημα, βέβαια αν ο Στάρμερ σκοπεύει όντως να τηρήσει τις υποσχέσεις του ή αν πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού με σκοπό να «κερδίσει» τους Δημοκρατικούς ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος και να αποδείξει στους Συντηρητικούς ότι οι Εργατικοί δεν είναι επικίνδυνοι και δεν υστερούν στις διεθνείς σχέσεις. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Στάρμερ, οι Εργατικοί είναι τώρα το «κόμμα της εθνικής ασφάλειας».
Ωστόσο, ακόμη και αν προσπαθεί να κάνει μια πρώτη δυνατή εντύπωση στην κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Στάρμερ και η ομάδα του, όπως και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, προσπαθούν να προετοιμαστούν για μια πιθανή επιστροφή του Τραμπ.
Η νέα κυβέρνηση του Στάρμερ επιμένει ότι η διατλαντική «ειδική σχέση» μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ ξεπερνά όποιον και αν είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες από τις προτεραιότητές του, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η μετατροπή του Ηνωμένου Βασιλείου σε βασικό παίκτη στον χώρο της καθαρής ενέργειας, έρχονται σε σύγκρουση με αυτές του Ντόναλντ Τραμπ.
Με πληροφορίες από DW, France 24 και Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Καθώς η δολοφονία του CEO της εταιρείας προκάλεσε συζήτηση για τις ασφαλιστικές καλύψεις
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντέδρασε με ταχείς ρυθμούς στην ανατροπή Άσαντ
Πριόνισαν τοπόσημο της Γενεύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για χρήση ανθρωπίνων περιττωμάτων ως λίπασμα κάνει λόγο ο Ρικ Σκοτ - Ζητά να διενεργηθεί έρευνα
Aρχικά ήθελε να πάει στα Εμιράτα
Αυξάνεται η χρηματοδότηση - Θα μεταφερθούν δεκάδες τόνοι προμηθειών
Το εξτρεμιστικό παρελθόν του - Aπό την Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση
Διαψεύδονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της κραταιάς ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο οικοδεσπότης των φετινών Όσκαρ είχε μιλήσει πρόσφατα για τον πατέρα του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.