Κοσμος

Διακόπτονται οι συνομιλίες για τη γαλλική ακροδεξιά συμμαχία

Mεταξύ Ζεμούρ, Μαρέσαλ και Λεπέν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γαλλία: Διακόπτονται οι συνομιλίες για την ακροδεξιά συμμαχία

Οι συνομιλίες μεταξύ των ακροδεξιών κομμάτων στη Γαλλία σχετικά με τη συνεργασία τους στην προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες εκλογές κατέρρευσαν λιγότερο από 24 ώρες μετά την έναρξή τους.

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος κέρδισε το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις ευρωεκλογές της Κυριακής, είχε διερευνήσει μια πιθανή συμμαχία με το Reconquest, το κόμμα που ίδρυσε και ηγείται ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ.

Όμως η διαδικασία αυτή σταμάτησε απότομα μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Μαριόν Μαρεσάλ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος Reconquest.

«Αυτή είναι μια μεγάλη απογοήτευση για τη Γαλλία», έγραψε η Μαρέσαλ μετά τη συνάντηση με τη Λεπέν για να συζητήσουν μια πιθανή συμμαχία τη Δευτέρα.

Σε δήλωσή της, η Μαρεσάλ κατηγόρησε τον Τζόρνταν Μπαρντελά, πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού, ότι «άλλαξε θέσεις» και δήλωσε ότι το κόμμα του τώρα «αρνείται την απλή έννοια της συμμαχίας».

Πρώην δημοσιογράφος και προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης, ο Ζεμούρ έχει καταδικαστεί πολλές φορές για υποκίνηση μίσους και ρατσισμού. Μπήκε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2022, όταν κέρδισε το 7% των ψήφων. Ο Ζεμούρ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στη Λεπέν επειδή είναι πολύ μαλακή σε θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ, στη γαλλική κοινωνία.

Όμως η παρουσία ενός υποψηφίου ακόμη πιο δεξιού της βοήθησε τη Λεπέν να μαλακώσει την εικόνα της και να συνεχίσει τα σχέδιά της για να κάνει το κόμμα της πιο αποδεκτό από το μεγάλο κοινό.