Κοσμος

940.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα - Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις

Χωρίς καταφύγιο, νερό και φαγητό οι άμαχοι

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: 940.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα
Γάζα: 940.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα © HAITHAM IMAD/ EPA

Ράφα: 940.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα - Χωρίς καταφύγιο, νερό και φαγητό οι άμαχοι

Περισσότεροι από 940.000 άνθρώποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ 100.000 έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια Γάζα όπως αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, λόγω της εντατικοποίησης των εχθροπραξιών και της έκδοσης εντολών εκκένωσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΟCHA, oι επιθέσεις στη Ράφα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι άμαχοι που εκτοπίστηκαν λόγω των εχθροπραξιών δεν έχουν καταφύγιο, ούτε φαγητό και νερό και άλλες προμήθειες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Γάζας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις καυσίμων και ιατρικών προμηθειών, ενώ αντιμετωπίζουν και την αύξηση των θυμάτων λόγω τραυματισμών και εγκαυμάτων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1lg2pyupjvt)

Οι συνεργάτες-εταίροι του ΟΗΕ στην ανθρωπιστική βοήθεια ανέφεραν επίσης ότι ενώ το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ παραμένει ανοιχτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν πρόσβαση από την πλευρά της Γάζας, λόγω των εχθροπραξιών, των δύσκολων συνθηκών και των πολύπλοκων διαδικασιών συντονισμού.

«Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να παραδώσουμε βοήθεια με 43 φορτηγά στην τοποθεσία Kερέμ Σαλόμ. Όμως οι περιορισμοί πρόσβασης εξακολουθούν να εμποδίζουν την παράδοση σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ 1ης και 26ης Μαΐου μπόρεσαν να προωθηθούν 137 αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που απαιτούν συντονισμό σε ολόκληρη τη Γάζα από τις ισραηλινές αρχές, 86 αποστολές παρεμποδίστηκαν διότι καθυστέρησαν να λάβουν εγκρίσεις και 43 ακυρώθηκαν από τους συντονιστές της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Καταδίκη των επιθέσεων στη Ράφα από τον ΟΗΕ

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις αεροπορικές επιδρομές της 26ης Μαΐου στη Ράφα που έπληξαν σκηνές που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και είναι συντετριμμένος από τις εικόνες των νεκρών και των τραυματιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών παιδιών. Όπως έχει πει στο παρελθόν, η φρίκη και ο πόνος πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Ο Γενικός Γραμματέας θρηνεί για τους πάνω από 36.000 Παλαιστίνιους και περίπου 1.500 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν στην αδυσώπητη βία, συμπεριλαμβανομένων των φρικιαστικών τρομοκρατικών ενεργειών που διέπραξε η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, καθώς και την καταστροφική ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα επιδεινώνεται τώρα από την ασυνείδητη προοπτική ενός ανθρωπογενούς λιμού», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει το αίτημά του για άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Παράλληλα, υπενθυμίζονται οι πρόσφατες εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, οι οποίες είναι δεσμευτικές και πρέπει να τηρούνται.

Ο κ. Ντουζαρίκ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και ζήτησε όλα τα σημεία διέλευσης να είναι ανοιχτά σύμφωνα με την απόφαση 2720 (2023) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να έχουν πλήρη, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση για να προσεγγίσουν όλους τους αμάχους που έχουν ανάγκη σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με το ψήφισμα 2712 (2023) του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί γρήγορα για να αποκαταστήσει την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα για τον πληγέντα πληθυσμό. Αυτό απαιτεί επείγουσες προσπάθειες για την υποστήριξη και την ενίσχυση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης και των θεσμών της, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας της Παλαιστινιακής Αρχής να αναλάβει εκ νέου τις ευθύνες της στη Γάζα.

«Η καταστροφή και η δυστυχία των τελευταίων επτά μηνών ενίσχυσαν την απόλυτη ανάγκη των Ισραηλινών, των Παλαιστινίων, των κρατών της περιοχής και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας να λάβουν επείγοντα μέτρα που θα επιτρέψουν στα μέρη να συμμετάσχουν εκ νέου στην από καιρό καθυστερημένη πολιτική πορεία για την επίτευξη της λύσης δύο κρατών. Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να στηρίζουν όλες αυτές τις προσπάθειες», είπε ο κ. Ντουζαρίκ.

Οι ΗΠΑ «δεν κάνουν τα στραβά μάτια» αλλά συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν κάνει τα στραβά μάτια» για τα θύματα στις τάξεις των αμάχων στη Ράφα, όμως συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ, δήλωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αντιδρώντας στον ισραηλινό βομβαρδισμό το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή.

Οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν «σφαγή», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για «τραγικό ατύχημα» μετά τον βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για αλλαγή πολιτικής» εξαιτίας «του πλήγματος της Κυριακής»

«Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια», διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, ερωτηθείς «πόσα απανθρακωμένα πτώματα» θα χρειαστούν για ν’ αλλάξει πολιτική έναντι του Ισραήλ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για αλλαγή πολιτικής» εξαιτίας «του πλήγματος της Κυριακής», ξεκαθάρισε ο κ. Κέρμπι, αναφερόμενος στην πάγια αμερικανική υποστήριξη στον βασικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει δημόσια το Ισραήλ εναντίον της διεξαγωγής ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακο ο οποίος έχει υποστεί πελώριες καταστροφές έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου με τη Χαμάς.

Νωρίτερα χθες, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας έκρινε πως η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα παραμένει ακόμη «περιορισμένης» έκτασης — παρά τον βομβαρδισμό της Κυριακής.

«Περιορισμένη εμβέλεια»

«Εκτιμάμε πάντα πως αυτό που γίνεται στη Ράφα, αυτό που κάνει ο ισραηλινός στρατός, έχει περιορισμένη εμβέλεια», δήλωσε η Σαμπρίνα Σιγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κατά την τακτική ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών.

Οι ΗΠΑ είναι ιστορικά ο βασικός στρατιωτικός και διπλωματικός υποστηρικτής σε διεθνές επίπεδο κι επέκριναν την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν που ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ισραηλινών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νετανιάχου, για εγκλήματα πολέμου.

Πάντως «δεν θεωρούμε ότι η επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ θα ήταν η σωστή προσέγγιση», είπε χθες ο Τζον Κέρμπι, έπειτα από παροτρύνσεις ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών να ληφθούν μέτρα εναντίον του θεσμού, όπως είχε γίνει όταν ήταν πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της τότε εισαγγελέως του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.