Κοσμος

Σαν σήμερα, 25 Μαΐου 2020, η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Η δολοφονία, οι εξεγέρσεις και το Black Lives Matter

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα, 25 Μαΐου 2020, η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ - Η δολοφονία, οι εξεγέρσεις και το Black Lives Matter

Σαν σήμερα 25 Μαΐου το 2020, η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, της πολιτείας Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δράστης της δολοφονίας ήταν ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος κρατούσε το γόνατό του στο λαιμού του Φλόιντ επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια σύλληψής του και ενώ εκείνος έλεγε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» όσο ήταν δεμένος με χειροπέδες και με το κεφάλι στο έδαφος.

Δύο ακόμα αστυνομικοί συμμετείχαν στην ακινητοποίηση του Φλόιντ, ο οποίος συνελήφθη με την υποψία ότι χρησιμοποίησε ένα πλαστό χαρτονόμισμα σε αγορά του ενώ ένας τέταρτος εμπόδιζε τους περαστικούς απ'το να παρέμβουν.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα τρία τελευταία λεπτά ο Φλόιντ παρέμενε ακίνητος και δεν είχε παλμό, αλλά οι αστυνομικοί αγνόησαν τόσο τις εκκλήσεις του ίδιου αλλά και των περαστικών να αφαιρέσει ο Σόβιν το γόνατό του από τον λαιμό του Φλόιντ.

Τζορτζ Φλόιντ: Η σύλληψη και τα βίντεο που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου

Η σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ έλαβε χώρα μετά από κατηγορία ότι χρησιμοποίησε ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων σε κοντινό mini market. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Φλόιντ αντιστάθηκε κατά την σύλληψή του αλλά κάμερα ασφαλείας από μια διπλανή επιχείρηση δεν τον έδειξε να αντιστέκεται. Παρόλ' αυτά, η αναφορά της αστυνομίας που συμπληρώθηκε αργότερα ανέφερε ότι ο Φλόιντ «δεν μπήκε στο περιπολικό της αστυνομίας και πάλεψε με τους αστυνομικούς, πέφτοντας κάτω από πρόθεση, λέγοντας ότι δεν θα έμπαινε μέσα στο αυτοκίνητο και αρνούμενος να μείνει όρθιος» σύμφωνα με τις κάμερες που φορούσαν οι Κουένγκ και Λέιν.

Αρκετοί μάρτυρες κατέγραψαν το γεγονός στα κινητά τους, με ένα βίντεο να δείχνει τον Φλόιντ να επαναλαμβάνει «Παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω», «Μαμά» και «Μην με σκοτώσετε». Αυτό το βίντεο κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα και μεταδόθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και οι τέσσερις αστυνομικοί απολύθηκαν την επόμενη ημέρα.

Οι αντιδράσεις παγκοσμίως και το «κατηγορώ» στον Τραμπ

Αμέσως μετά τον θάνατο του Φλόιντ, ξέσπασαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στην Μινεάπολη, οι οποίες, αρχικά ήταν ειρηνικές, αλλά αργότερα την ίδια μέρα έγιναν πιο βίαιες, καθώς έσπασαν παράθυρα σε ένα αστυνομικό τμήμα, δυο καταστήματα πυρπολήθηκαν και πολλά άλλα λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν.

Διαδηλωτές έφτασαν σε αψιμαχίες με αστυνομικούς, που απαντούσαν με δακρυγόνα εναντίον τους. Οι διαδηλώσεις όμως δεν έμειναν εκεί. Έλαβαν χώρα σε περισσότερες από 100 πόλεις και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο. Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Βρυξέλλες, Αθήνα έγιναν τόποι τεράστιων διαδηλώσεων. Ο θάνατος του Φλόιντ συγκρίθηκε γρήγορα με τον θάνατο του Έρικ Γκάρνερ το 2014. Ο Γκάρνερ, επίσης ένας άοπλος αφροαμερικανός, είχε επαναλάβει έντεκα φορές την φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» μετά την σύλληψή του στο Στέιτεν Άιλαντ από την αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις γνωστών καλλιτεχνών και απλού κόσμου, προσπαθώντας να καταδείξουν τις ανισότητες τις οποίες βιώνουν οι αφροαμερικανοί.

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ, δίχασε με τις απόψεις του την κοινή γνώμη, δημιουργώντας ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τους Κυβερνήτες των πολιτειών ότι δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν την κρίση που έχει ξεσπάσει, ζητώντας τους, παράλληλα, να θέσουν σε ισχύ στις Πολιτείες τους τον Νόμο 1801 περί Εξέγερσης και να κινητοποιήσουν την Εθνική Φρουρά. Πολλές πολιτείες έθεσαν σε ισχύ την Εθνοφρουρά ενώ μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές σε καταστήματα, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη κατά τις νυχτερινές ώρες.

Μάλιστα, στον λογαριασμό του τότε στο Twitter είχε κάνει την εξής ανάρτηση: «Αυτά τα κακοποιά στοιχεία αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και δεν θα επιτρέψω αυτό να συμβεί. Μόλις μίλησα με τον κυβερνήτη Τιμ Βαλτς και του είπα ότι ο Στρατός είναι μαζί του. Οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει θα έχουμε τον έλεγχο, αλλά, όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ!».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, το Twitter στη θέση της ανάρτησης του Αμερικανού προέδρου ανέγραψε την εξής ανακοίνωση: «Αυτό το Tweet παραβίασε τους Κανόνες του Twitter σχετικά με τον εγκωμιασμό πράξεων βίας. Ωστόσο, το Twitter έκρινε ότι το Tweet μπορεί να παραμείνει προσβάσιμο για λόγους δημόσιου συμφέροντος», θεωρώντας το Tweet του Τραμπ προκλητικό.

#BlackLivesMatter

Με αφετηρία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανήλθε το ακτιβιστικό κίνημα Black Lives Matter, το οποίο ξεκίνησε το 2013 μετά από έναν ακόμα θάνατο αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά. Χρησιμοποιώντας τα χάσταγκ: #BlackLivesMatter οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έστειλαν το δικό τους μήνυμα, ενώ αναρτήθηκε μεγάλο υλικό από περιπτώσεις αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας.

Επιπλέον, οργανώθηκε η διαδικτυακή διαμαρτυρία "Blackout Tuesday", κατά την οποία διασημότητες από όλο τον κόσμο γέμισαν τα προφίλ τους με μαύρες φωτογραφίες σε ένδειξη πένθους για τη δολοφονία του Φλόιντ. Πολλές διασημότητες, επίσης, ζήτησαν από τους πολίτες να αποκτήσουν δράση και να συμμετέχουν σε πορείες και εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Dr. Dre, της Μπιγιονσέ, της Μπίλι Άιλις, του Μπομπ Ντίλαν, της Adele, του Τζορτζ Κλούνεϊ, των Black Sabbath, των Bon Jovi, της Μαντόνα, του Κάνιε Γουέστ, του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του Λεονάρντο Ντι Κάπριο και πολλών άλλων.

Οι ποινές στους αστυνομικούς που μετείχαν στην δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Στις 29 Μαΐου 2020, ο Σόβιν έλαβε την κατηγορία της δολοφονίας σε τρίτο βαθμό και της ανθρωποκτονίας σε δεύτερο βαθμό για τον θάνατο του Φλόιντ, με τον δικηγόρο Μάικλ Φρίμαν να δηλώνει ότι περιμένει να αποδοθούν κατηγορίες και για τους άλλους τρεις αστυνομικούς που ήταν παρόντες στην σύλληψη. Εν τέλει, ωστόσο, ο Σόβιν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 1.000.000 δολαρίων.

Εκτός του Σόβιν, τελικά οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη και των υπολοίπων τριών αστυνομικών, Αλεξάντερ Κουένγκ, Τόμας Λέιν και Του Τάο, που ήταν παρόντες. Λίγες μέρες αργότερα, ο Τόμας Λέιν αποφυλακίστηκε, πληρώνοντας την εγγύηση των 750.000 δολαρίων. Ο δικηγόρος του Λέιν υποστήριξε, δε, πως ο πελάτης του είχε προειδοποιήσει τον Σόβιν για τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει στον Φλόϊντ.