Κοσμος

Σαν σήμερα, το αιματηρό τέλος του διαβόητου ζευγαριού Μπόνι και Κλάιντ

Η ιστορία του περιβόητου ζευγαριού

A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα 23 Μαΐου: Tο αιματηρό τέλος του ζευγαριού Μπόνι και Κλάιντ - Η ιστορία του ζευγαριού που εδραιώθηκε στο άντρο της εγκληματικότητας

Σαν σήμερα, 23 Μαΐου το 1934 στο Τέξας έξι αστυνομικοί στήνουν ενέδρα και παγιδεύουν μια κλεμμένη Ford V8. Μέσα στο αυτοκίνητο δύο εκ των πιο διάσημων εγκληματιών της εποχής: του Κλάιντ Μπάροου και της Μπόνι Πάρκερ. Η υστεροφημία του διάσημου ζευγαριού «Μπόνι και Κλάιντ» υπάρχει μέχρι σήμερα, αν και έδρασαν στις αρχές της δεκαετίας του΄30 στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης και της τρομερής φτώχειας που διαδέχθηκε το κραχ του 1929.

Ταινίες και τραγούδια έχουν γραφτεί για το περιβόητο δίδυμο που έδρασε στις ΗΠΑ, διαπράττοντας αλλεπάλληλες ληστείες και δολοφονίες. Τα κατορθώματά τους φιγουράριζαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και προσέλκυαν το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία του διάσημου ζευγαριού, που τα ονόματα τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Δεν μπορείς να πεις «Bonnie», χωρίς να σκεφτείς τον «Clyde» και το ανάποδο.

Η φωτογραφία των Μπόνι και Κλάιντ που έπεσε στα χέρια των αστυνομικών © Wikipedia

Σαν σήμερα το αιματηρό τέλος των Μπόνι και Κλάιντ: Ποιοι ήταν στην πραγματικότητα;

Η Μπόνι Ελίζαμπεθ Πάρκερ, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε το 1910 στη Ροβένα του Τέξας και από νωρίς είχε κλίση στη γραφή και στις τέχνες. Ως ενήλικη, η Μπόνι έγραψε ποιήματα όπως «Η ιστορία της αυτοκτονίας της Σαλ» και «Το τέλος του μονοπατιού», το τελευταίο το οποίο έμεινε γνωστό μετέπειτα και ως «Η ιστορία της Μπόνι και του Κλάιντ». Σε ηλικία 16 ετών παντρεύτηκε τον Ρέι Θόρντον ο οποίος ένα χρόνο μετά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 55 ετών. Η Μπόνι επέστρεψε στο Ντάλας και εκεί εργάστηκε ως σερβιτόρα. Για παρέα είχε ένα ημερολόγιο στο οποίο έγραφε για τη μοναξιά της, την ανυπομονησία της με τη ζωή στο Ντάλας και την αγάπη της για τη φωτογραφία.

Η Μπόνι Ελίζαμπεθ Πάρκερ © Wikipedia

Γέννημα θρέμμα του Τέξας και ο Κλάιντ Τσέστνατ Μπάροου γεννήθηκε το 1909 σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια στην κομητεία Ellis. Από πολύ μικρή ηλικία «συνδέθηκε» με το έγκλημα και την παρανομία, αλλά η αγάπη του ήταν πάντα η μουσική. Καλύτεροι φίλοι του υπήρξαν ανέκαθεν μια κιθάρα και ένα σαξόφωνο. Ο Κλάιντ συνελήφθη για πρώτη φορά στα τέλη του 1926, σε ηλικία 17 ετών, αφού το έβαλε στα πόδια όταν η αστυνομία τον αντιμετώπισε για ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο που δεν είχε επιστρέψει εγκαίρως. Η δεύτερη σύλληψή του έγινε μαζί με τον αδελφό του Μπακ λίγο αργότερα. Απτόητος, συνέχισε τα επόμενα τέσσερα χρόνια με ληστείες και κλοπές, στο Ντάλας.

Ο Κλάιντ Τσέστνατ Μπάροου © Wikipedia

Στη φυλακή δέχτηκε επανειλημμένα σεξουαλικές επιθέσεις και σε μια από αυτές σκότωσε το άτομο που του επιτέθηκε. Για να αποφύγει την καταναγκαστική εργασία στα χωράφια, ο Κλάιντ ακρωτηρίασε σκόπιμα δύο από τα δάχτυλα των ποδιών του εν αγνοία του, η μητέρα του είχε ήδη υποβάλει με επιτυχία αίτηση για την αποφυλάκισή του και αφέθηκε ελεύθερος έξι ημέρες μετά τον εσκεμμένο τραυματισμό του.

H πρώτη συνάντηση που άλλαξε το μέλλον και των δύο

Διάφορες μαρτυρίες περιγράφουν την πρώτη συνάντηση ενός εκ των διασημότερων ζευγαριών στις ΗΠΑ. Μια από τις πιο αξιόπιστες εκδοχές είναι ότι συναντήθηκαν στις 5 Ιανουαρίου 1930, στο σπίτι του φίλου του Κλάιντ και αμέσως βρήκαν το άλλο τους μισό.

Ο έρωτας που «χτίστηκε» στην παρανομία

Η Μπόνι ακολούθησε την καρδιά της, παράτησε τη δουλειά της και ακολούθησε τον Κλάιντ στον κόσμο της παρανομίας.

Μετά την αποφυλάκιση του Κλάιντ, ανέλαβαν την ηγεσία μιας μικρής ομάδας κακοποιών, που έμεινε στην ιστορία ως «Συμμορία του Μπάροου». 

Μέλη σε αυτή τη συμμορία ήταν και ο αδελφός του Κλάιντ, Μπακ με τη σύζυγό του Μπλανς. Μετά το θάνατο του Μπακ και τη σύλληψη της γυναίκας του, Μπόνι και Κλάιντ έγιναν πιο αδίστακτοι στον τρόπο με τον οποίο δρούσαν. Μέλη επίσης υπήρξαν οι Ουίλιαμ Τζόουνς, Χένρι Μέθβαϊν, Μπακ και Μπλάνς Μπάροου, Τζο Πάλμερ, Ραλφ Φαλτς και Ρέιμοντ Χάμιλτον.

Μπόνι και Κλάιντ: Ο φόβος και ο τρόμος των παντοπωλείων

Το σχέδιο τους απλό. Το ζευγάρι προτιμούσε να «χτυπάει» παντοπωλεία και βενζινάδικα λόγω περισσότερων χρημάτων και μικρότερου κινδύνου για να πιαστούν από την Αστυνομία. Τα υπόλοιπα μέλη όμως είχαν υψηλότερες βλέψεις και για το λόγο αυτό το ζευγάρι δρούσε από μόνο του, ανεξάρτητο.

Η επίθεση που έκανε το ζευγάρι διάσημο

Τον Απρίλιο του 1933, οι αστυνομικοί του Τέξας έκαναν έφοδο σε γκαράζ στο Μιζούρι στη προσπάθειά τους να συλλάβουν λαθρεμπόρους. Το γκαράζ αυτό όμως άνηκε στη «Συμμορία Μπάροου» με αποτέλεσμα την ανταλλαγή πυροβολισμών. Δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους με τους Μπόνι και Κλάιντ να δραπετεύουν. Δεν πήγαν όλα όμως κατ' ευχήν. Στο διάβα τους άφησαν ένα φιλμ φωτογραφιών. H ταυτότητά τους είχε αποκαλυφθεί με τις φωτογραφίες τους τις επόμενες μέρες να φιγουράρουν σε όλες τις εφημερίδες. Η φωτογραφία που με την πόζα της Μπόνι με το πούρο στο στόμα και το πιστόλι στο χέρι πέρασε στο πάνθεον. Για μια Μπόνι που δεν κάπνιζε ποτέ!

Η φωτογραφία της Μπόνι που έπεσε στα χέρια των αστυνομικών © Wikipedia

Η Μπόνι έδειχνε να απολαμβάνει τη δημοσιότητα και συχνά έστελνε μικρά ποιήματα στα έντυπα, προσπαθώντας να παρουσιάσει μια «ρομαντική» πλευρά στις ληστείες και στις δολοφονίες.

Η μοιραία ενέδρα σαν σήμερα 23 Μαΐου

Ένα απ’ τα πιο γνωστά ποιήματα της Μπόνι είναι αυτό στο οποίο αφηγείται ολόκληρη την ιστορία τους και στο οποίο έκανε μια πρόβλεψη για το τραγικό τέλος τους:

«Κάποια μέρα θα πέσουν μαζί και θα ταφούν πλάι-πλάι. Για κάποιους θα είναι πένθος, για το νόμο ανακούφιση. Αλλά θα είναι ο θάνατος της Μπόνι και του Κλάιντ». Όπερ και εγένετο.

Στις 23 Μαΐου το κλεμμένο Ford V8 έπεσε σε ενέδρα 6 αστυνομικών στη Λουιζιάνα. Η αστυνομία «γάζωσε» το αυτοκίνητο με περισσότερες από 130 σφαίρες, σκοτώνοντάς τους ακαριαία.

Το αυτοκίνητο των Μπόνι και Κλάιντ που δέχθηκε τα πυρά στην ενέδρα των αστυνομικών © Wikipedia

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι αστυνομικοί που σχεδίασαν την ενέδρα: «Κάθε ένας από εμάς τους έξι αστυνομικούς είχε ένα κυνηγετικό όπλο και ένα αυτόματο τουφέκι και πιστόλια. Ανοίξαμε πυρ με τα αυτόματα τουφέκια. Είχαν αδειάσει πριν το αυτοκίνητο μας φτάσει στα ίσα. Μετά χρησιμοποιήσαμε καραμπίνες. Από το αυτοκίνητο έβγαινε καπνός και φαινόταν σαν να είχε πάρει φωτιά. Αφού πυροβολήσαμε με τα κυνηγετικά όπλα, αδειάσαμε τα πιστόλια προς το αυτοκίνητο, το οποίο μας είχε προσπεράσει και έπεσε σε ένα χαντάκι περίπου 50 μέτρα πιο κάτω στο δρόμο. Παραλίγο να αναποδογυρίσει. Συνεχίσαμε να πυροβολούμε το αυτοκίνητο ακόμα και όταν αυτό σταμάτησε. Δεν το ρισκάραμε»

Μέσα στο Ford βρέθηκαν μια καραμπίνα με κομμένη κάνη, ένα ριβόλβερ και ένα σαξόφωνο.

Μπόνι και Κλάιντ: Δύο ονόματα συνώνυμα με τον έρωτα και την παρανομία

Μπόνι και Κλάιντ έχτισαν το δικό τους μύθο που οι πτυχές της «δόξας» του ζευγαριού μνημονεύονται ανά τα χρόνια. Το σενάριο εξαιρετικό για οποιαδήποτε μεταφορά της ζωής τους. Ένα ρομαντικό ζευγάρι έξυπνων εγκληματιών που ερωτεύτηκε παράφορα και πέρασαν τη ζωή τους στην παρανομία.

Ο κόσμος βρισκόταν στο μεταίχμιο για τη σύλληψή τους καθώς οι μαρτυρίες των ανθρώπων που είχαν κρατηθεί υπό την ομηρία των Μπόνι και Κλάιντ μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για αυτούς και τον τρόπο που τους φέρονταν. Στο διάβα τους άφησαν 9 νεκρούς (παράπλευρες απώλειες), δεκάδες κλεμμένα αυτοκίνητα, ληστείες σε βενζινάδικα και ούτω καθεξής.

Η κινηματογραφική μεταφορά της ζωής των Μπόνι και Κλάιντ

Το ζευγάρι έγινε ταινία το 1967 από τον Άρθουρ Πεν, με πρωταγωνιστές τους Γουόρεν Μπίτι και Φέι Ντάναγουεϊ. Η ταινία δεν ακολούθησε πιστά την πραγματική ιστορία των δύο κακοποιών αλλά σημείωσε τεράστια επιτυχία συνεχίζοντας το μύθο των Μπόνι και Κλάιντ.