Κοσμος

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Τι πήγε στραβά με το «Blackout Tuesday»

Οι χρήστες στο Instagram, διάσημοι και μη, μαύρισαν τις οθόνες τους αλλά κάτι δεν έγινε σωστά με το hashtag #BlackLivesMatter

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Τι δεν έγινε σωστά με το διαδικτυακό κίνημα διαμαρτυρίας «Blackout Tuesday»
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Τι δεν έγινε σωστά με το διαδικτυακό κίνημα διαμαρτυρίας «Blackout Tuesday»

Πόσο τελικά εκπλήρωσε τον σκοπό του το «Blackout Tuesday», το διαδικτυακό κίνημα διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ - Τι δεν έγινε σωστά.

Το «Blackout Tuesday», η διαδικτυακή διαμαρτυρία για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, είχε ως αποτέλεσμα το Instagram, διασήμων και μη, να γεμίσει με μαύρα φόντα.

Μια γρήγορη ματιά την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 αρκούσε για να αντιληφθεί κάποιος ότι τα μαύρα φόντα και μαύρες εικόνες σε λογαριασμούς στο Instagram αυξάνονταν όσο περνούσαν οι ώρες.

Rihanna, Katy Perry, Oprah Winfrey, Madonna και Jennifer Lopez ήταν ορισμένοι μόνο από τους καλλιτέχνες που πόσταραν μαύρες εικόνες, με τους followers να ακολουθούν το παράδειγμά τους. Η πρωτοβουλία αυτή που στόχο είχε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο κίνημα #BlackLivesMatter και να καταδικάσει τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, ξεκίνησε από την ιδέα που είχαν οι Jamila Thomas και η Brianna Agyemang. Συγκεκριμένα, πρότειναν να σταματήσει για μια ημέρα η μουσική και οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετιζόμενη με αυτήν. Κάλεσαν, μάλιστα, τους followers να προβληματιστούν για την κατάσταση με τους μαύρους στις ΗΠΑ, τις ανισότητες, τον κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό. Τους κάλεσαν να λάβουν μέρος σε μια «ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν συλλογικά για να υποστηρίξουμε τη Μαύρη κοινότητα».

Το μήνυμά τους ήταν σε μαύρο φόντο, με κορυφαίες δισκογραφικές εταιρείες ανά τον κόσμο να στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή και να σταματούν τις δραστηριότητές τους.

blackout-tuesday-george-floyd.jpg

Μόνο που τόσο η Jamila Thomas όσο και η Brianna Agyemang δεν ζήτησαν σε καμία περίπτωση από τους followers να ποστάρουν μαύρες εικόνες ή μαύρα φόντα χωρίς λόγια και φυσικά δεν πρότειναν να γίνεται χρήση σε κάθε ανάρτηση του -κομβικού για τη διάχυση όλων των νεότερων πληροφορίων σχετικά με τις ταραχές και τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ- hashtag #BlackLivesMatter. Και κάπου εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα.

 

 

Το Instagram, αλλά και το Twitter, γέμισαν με μαύρες εικόνες και μαύρα φόντα χωρίς κάποιο κείμενο που να επιτρέπει τη σύνδεσή τους με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ή με την προσπάθεια για τα δικαιώματα των μαύρων ή με την καταδίκη του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

#BlackLivesMatter και «Blackout Tuesday»: Το λάθος που έκαναν οι χρήστες στα social media

Και το χειρότερο: Η -δίχως δεύτερη σκέψη- χρήση του hashtag #BlackLivesMatter σε κάθε ανάρτηση έχει ως αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» οι περισσότερες -αν όχι όλες- οι ειδήσεις για τα επεισόδια στις ΗΠΑ, τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τον «διάλογο» για τα δικαιώματα και την κοινωνική θέση των μαύρων όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο κ.λπ.

Ο Αμερικανός ράπερ Lil Nas X δεν θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα, με ανάρτησή του στο Twitter: «Μόλις είδα ένα screenshot με όλα αυτά τα μαύρα post συνοδεία του hashtag #Black Lives Matter. Αυτό δεν μας βοηθά σε καμία περίπτωση. Αλήθεια, ποιος στο δι@ολο το σκέφτηκε;».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ