Κοσμος

Η Γαλλία ερευνά αν βρίσκεται η Ρωσία πίσω από γκράφιτι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος

Παρόμοιο περιστατικό βανδαλισμού σημειώθηκε και πέρσι στα περίχωρα του Παρισιού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
τοιχος, μνημειο, γκραφιτι, κοκκινα χερια
Η δήμαρχος του Παρισιού, κατήγγειλε αμέσως το γκράφιτι στους εισαγγελείς ως πιθανή αντισημιτική πράξη © Χ/eurojewcong

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας να διέταξαν βανδαλισμούς στο Παρίσι

Η Γαλλία ερευνά εάν το γκράφιτι στον τοίχο του μνημείου του Ολοκαυτώματος του Παρισιού την περασμένη εβδομάδα ήταν μια επιχείρηση αποσταθεροποίησης που συντονίστηκε από τη Ρωσία, ανέφεραν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Μακρόν: Απεχθής αντισημιτισμός ο βανδαλισμός του Μνημείου του Ολοκαυτώματος

Το πρωί της 14ης Μαΐου, περίπου 20 κόκκινα χέρια ανακαλύφθηκαν σε έναν από τους εξωτερικούς τοίχους του μνημείου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στα άτομα που έσωσαν τους Εβραίους από τις διώξεις κατά τη ναζιστική κατοχή στη Γαλλία.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, κατήγγειλε αμέσως το γκράφιτι στους εισαγγελείς ως πιθανή αντισημιτική πράξη. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε την πράξη ως «απεχθή αντισημιτισμό». Έγραψε στο X ότι αυτός ο βανδαλισμός έπληξε τη «μνήμη» εκείνων που έσωσαν τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, καθώς και των θυμάτων.

Οι ύποπτοι αναγνωρίστηκαν από τα κινητά τους τηλέφωνα

Ο γαλλικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός France Info είπε ότι η βιντεοπαρακολούθηση του μνημείου του Ολοκαυτώματος είχε καταγράψει δύο φιγούρες να φθάνουν περίπου στις 3 το πρωί με μπογιά και στένσιλ, καθώς και δύο ή τρία άλλα άτομα που μπορεί να έχουν συμμετοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνωρίστηκαν γρήγορα από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Όλοι οι ύποπτοι αναγνωρίστηκαν ως Βούλγαροι οι οποίοι έφυγαν από το Παρίσι με λεωφορείο για τις Βρυξέλλες αργότερα το ίδιο πρωί, αμέσως μετά το γκράφιτι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος ανέφερε η France Info, επιβεβαιώνοντας μια προηγούμενη αναφορά στη σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Canard Enchaîné.

Παρόμοια γκράφιτι με το αστέρι του Δαυίδ ανακαλύφθηκαν πέρσι το φθινόπωρο

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα εάν το κόκκινο γκράφιτι έγινε με εντολή από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως με παρόμοια γκράφιτι το περασμένο φθινόπωρο, όταν το αστέρι του Δαβίδ βάφτηκε με σπρέι σε κτίρια μέσα και γύρω από το Παρίσι, προκαλώντας παρόμοιο σοκ και ανησυχία για έξαρση αντισημιτισμού.

Τον Οκτώβριο, περίπου 60 αστέρια του Δαβίδ ανακαλύφθηκαν σε τοίχους στο Παρίσι και σε συνοικίες στα περίχωρα. Όλα ήταν σε μπλε χρώμα παρόμοιο με το μπλε της εθνικής σημαίας του Ισραήλ.

Ένα ζευγάρι Μολδαβών συνελήφθη σε αυτή την υπόθεση και ο φερόμενος αρχηγός τους, ένας φιλορώσος Μολδαβός επιχειρηματίας, αναγνωρίστηκε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τα γκράφιτι έγιναν μετά από απαίτηση ενός ατόμου στο εξωτερικό»

Οι Γάλλοι εισαγγελείς είπαν εκείνη την εποχή ότι ερευνούσαν εάν οι δύο Μολδαβοί που παραδέχθηκαν ότι ζωγράφισαν με σπρέι τα αστέρια του Δαβίδ στους τοίχους των σπιτιών το έκαναν κατόπιν εντολής κάποιου στο εξωτερικό.

Η εισαγγελέας του Παρισιού, Laure Beccuau, είπε κατά τη διάρκεια της περσινής έρευνας ότι τα γκράφιτι είχαν πραγματοποιηθεί μετά από «ρητή απαίτηση» ενός ατόμου που διαμένει στο εξωτερικό.

Οι γαλλικές αρχές υποψιάστηκαν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας ήταν πίσω από αυτή την επιχείρηση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.