- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιρανικά ΜΜΕ: Ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών είναι νεκροί
Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν εντοπίστηκε απανθρακωμένο
Εμπραχίμ Ραϊσί: Τα ιρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος είναι νεκρός - Την είδηση επιβεβαιώνει και ο αντιπρόεδρος
«Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί είναι νεκρός» μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, μετά τον εντοπισμό του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν.
Ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του Ραϊσί και του συνόλου των επιβαινόντων στο ελικόπτερο, όμως, σε δηλώσεις του στο Reuters αξιωματούχος του Ιράν επιβεβαιώνει ότι κανένας από τους επιβάτες - ανάμεσά τους ο πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ - δεν είναι ζωντανοί.
Εμπραχίμ Ραϊσί: Τι μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες τα ιρανικά ΜΜΕ για τη συντριβή του ελικοπτέρου
Νωρίτερα, τα ιρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν την είδηση ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επιζώντες δεν υπάρχει στο σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου Bell 212.
Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «δυστυχώς» φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς. Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, Πιρχουσέιν Κουλιβάντ, επιβεβαίωσε μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη χθες Κυριακή, εν μέσω πυκνής ομίχλης σε ορεινή περιοχή, ελικόπτερο Bell 212 που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, τον υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλους αξιωματούχους.
Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.
Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες». Την ίδια πληροφορία έδωσε ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί
Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας:
- Σε περίπτωση που ένας Πρόεδρος πεθάνει, παραιτηθεί ή είναι άρρωστος για διάστημα άνω των δύο μηνών αλλά και όταν η θητεία του λήξει και δεν μπορεί (λόγω κωλυμάτων) να εκλεγεί νέος, αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος, με την επιβεβαίωση του Ανώτατου ηγέτη, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα του κράτους.
- Επίσης, συγκροτείται ένα συμβούλιο από πολιτικούς, πολιτειακούς και δικαστικούς παράγοντες, ούτως ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε χρονικό διάστημα 50 ημερών.Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρώτος Αντιπρόεδρος, ο Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης διορίζει έναν.
Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 132 του Ιρανικού Συντάγματος, σε μια τέτοια έκτακτη συνθήκη, δεν μπορεί να λάβει χώρα πρόταση μομφής, τροποποίηση στο σύνταγμα και μια σειρά από τέτοιες παρεμβάσεις.
Έτσι, τον προεδρικό Θόκο καταλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος, Μοχαμάντ Μουχμπάρ. Οι εκλογές θα γίνουν το 2025, αφού ο Ραϊσί εκλέχτηκε πρόεδρος για πρώτη φορά το 2021.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
15η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή
ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στην πιθανότητα εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή
Πρώτη συνομιλία των δύο χωρών μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν
Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα
Εάν πληγούν ενεργειακές υποδομές της
Το ζευγάρι απαντά σε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Τομ Μπάουερ που ισχυρίζονται ότι η Μέγκαν «έκανε πλύση εγκεφάλου» στον Χάρι
Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα - H ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς φιλοσόφους όλων των εποχών
Ποιος φέρεται να είναι ο διάσημος καλλιτέχνης;
Η αποστολή του HMS Dragon στην Κύπρο άργησε, καθώς η στρατηγική αξιοπιστία της βρετανικής κυβέρνησης φθίνει επικίνδυνα
Ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στο Νέο Δελχί επιβεβαίωσε την άρση του αποκλεισμού εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης
Κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ με νεκρά ηγετικά στελέχη των Ταξιαρχιών της Χεζμπολά
Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί με πλήρη καταστροφή των ενεργειακών υποδομών - Απαντά με αντίποινα η Τεχεράνη
Συναγερμός στις ολλανδικές αρχές μετά το νέο χτύπημα - Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη
Δημήτρης Κούρκουλας, Πλάμεν Τόντσεφ, Κώστας Υφαντής, Ινώ Αφεντούλη, Γιάννης Κουτσομύτης και Έλενα Λαζάρου αναλύουν τις εξελίξεις
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Διαγραμμένη δήλωση στο Telegram, όπου καταγγέλλει ψυχολογική πίεση των παικτριών και πολιτικό κλίμα
Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η έρευνα στόχευε να πιέσει τη Fed για μείωση επιτοκίων
H εφαρμογή του μέτρου δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.