Σήμερα η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας - Πώς επηρεάζει τις οικογένειες η Κλιματική Αλλαγή
Το μήνυμα του ΟΗΕ
Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας - 15 Μαΐου - Ο ΟΗΕ για την Οικογένεια και την Κλιματική Αλλαγή
Διεθνής Ημέρα Οικογένειας σήμερα, 15 Μαΐου 2024 και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει αφιερώσει τους φετινούς εορτασμούς στην Οικογένεια και την Κλιματική Αλλαγή.
Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας - 15 Μαΐου
Η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας 2024 στοχεύει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις οικογένειες και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι οικογένειες στη δράση για το κλίμα. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευημερία των οικογενειών μέσω της αυξημένης ρύπανσης, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, όπως οι τυφώνες, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, συχνά οδηγούν σε αναγκαστικό εκτοπισμό για οικογένειες και άτομα. Τέτοια γεγονότα επηρεάζουν τη γεωργική παραγωγικότητα και την πρόσβαση στο νερό, εντείνοντας την πείνα και την ευπάθεια. Προκαλούν οικονομική αναστάτωση σε βιομηχανίες ευαίσθητες στις κλιματικές επιπτώσεις, όπως η γεωργία και η αλιεία», σημειώνει ο ΟΗΕ για τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας.
Όπως τονίζει ο ΟΗΕ, «η ενδυνάμωση των οικογενειών μέσω της εκπαίδευσης, της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών και της υπεράσπισης είναι ζωτικής σημασίας για ουσιαστική και αποτελεσματική δράση για το κλίμα. Οι οικογένειες μεταβιβάζουν αξίες από γενιά σε γενιά, επομένως η ενστάλαξη βιώσιμων συνηθειών και ευαισθητοποίησης για το κλίμα στις οικογένειες από μικρή ηλικία είναι σημαντική. Η ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην προσχολική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου βασισμένου στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης και στην αναγέννηση των φυσικών πόρων. Οι οικογένειες ως καταναλωτές και υποστηρικτές μπορούν να οδηγήσουν τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία».
30 Χρόνια από το Διεθνές Έτος της Οικογένειας
Το 2024 σηματοδοτεί την 30ή επέτειο του Διεθνούς Έτους της Οικογένειας. Οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρουσιάσεις σχετικά με τα αποτελέσματα σημαντικών περιφερειακών προπαρασκευαστικών δραστηριοτήτων του IYF+30, πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, συστάσεις για οικογενειακές πολιτικές για τη δράση για το κλίμα και μια διαδραστική συζήτηση.
Μία ιστορική αναδρομή για τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας
Κατά τη δεκαετία του 1980, τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να εστιάζουν την προσοχή τους σε ζητήματα που σχετίζονται με την οικογένεια. Το 1983, με βάση τις συστάσεις του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Κοινωνικής Ανάπτυξης στο ψήφισμά της σχετικά με τον ρόλο της οικογένειας στην αναπτυξιακή διαδικασία (1983/23) ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των δημοσιότητα των προβλημάτων και των αναγκών της οικογένειας, καθώς και αποτελεσματικών τρόπων κάλυψης αυτών των αναγκών.
Στο ψήφισμά του 1985/29 της 29ης Μαΐου 1985, το Συμβούλιο κάλεσε τη Γενική Συνέλευση να εξετάσει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει στην προσωρινή ημερήσια διάταξη της τεσσαρακοστής πρώτης συνόδου της ένα θέμα με τίτλο «Οι οικογένειες στη διαδικασία ανάπτυξης». Αργότερα, με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής για την Κοινωνική Ανάπτυξη, που διατυπώθηκαν στον 30ο γύρο των συνόδων της, η Συνέλευση κάλεσε όλα τα κράτη να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους σχετικά με την πιθανή ανακήρυξη διεθνούς έτους της οικογένειας και να υποβάλουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους. Το Συμβούλιο ζήτησε επίσης από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει στη Γενική Συνέλευση κατά την τεσσαρακοστή τρίτη σύνοδό της μια ολοκληρωμένη έκθεση, με βάση τα σχόλια και τις προτάσεις των κρατών μελών σχετικά με την πιθανή ανακήρυξη ενός τέτοιου έτους και άλλους τρόπους και μέσα για τη βελτίωση της θέσης και την ευημερία της οικογένειας και να εντείνουν τη διεθνή συνεργασία ως μέρος των παγκόσμιων προσπαθειών για την προώθηση της κοινωνικής προόδου και ανάπτυξης.
Στο ψήφισμά της 44/82 της 9ης Δεκεμβρίου 1989, η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε το Διεθνές Έτος της Οικογένειας. Το 1993, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε με ψήφισμα (A/RES/47/237) ότι η 15η Μαΐου κάθε έτους πρέπει να εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας. Αυτή η ημέρα παρέχει την ευκαιρία να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση για ζητήματα που σχετίζονται με τις οικογένειες και να αυξηθεί η γνώση των κοινωνικών, οικονομικών και δημογραφικών διαδικασιών που επηρεάζουν τις οικογένειες.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν ομόφωνα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ένα σύνολο 17 στόχων για την εξάλειψη της φτώχειας, των διακρίσεων, της κακοποίησης και των θανάτων που μπορούν να προληφθούν, στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής και στην έναρξη μιας εποχής ανάπτυξης για όλους.
Με πληροφορίες από ΟΗΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης του HTS
«Η Μόσχα έχει πάει τον πόλεμο σε άλλο στάδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.