- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
NATO: Η Τουρκία υποστηρίζει τον Μαρκ Ρούτε ως επόμενο επικεφαλής
Η Τουρκία είπε στους συμμάχους της ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος τη Δευτέρα, ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση της κορυφαίας θέσης.
Ο επόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να διατηρήσει την υποστήριξη των συμμάχων στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, προφυλάσσοντας παράλληλα από οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα μπορούσε να παρασύρει τη στρατιωτική συμμαχία απευθείας σε πόλεμο με τη Μόσχα.
Το ΝΑΤΟ λαμβάνει αποφάσεις με συναίνεση, οπότε οποιοσδήποτε υποψήφιος χρειάζεται την υποστήριξη και των 32 συμμάχων.
Η Τουρκία, μαζί με τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία -ο πρόεδρος της οποίας Κλάουντ Γιοχάνις είναι υποψήφιος κατά του Ρούτε- δεν έχει εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή της στον Ρούτε για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αποχωρήσει από την ηγεσία της στρατιωτικής συμμαχίας τον Οκτώβριο.
ΝΑΤΟ: Η αντίθεση της Ουγγαρίας
Η υποστήριξη της Άγκυρας μπορεί να αυξήσει την πίεση στον Ρουμάνο να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, αν και η Ουγγαρία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα του.
Η Βουδαπέστη έχει προβάλει επικριτικά σχόλια του Ρούτε για την κυβέρνησή της, αλλά ορισμένοι διπλωμάτες λένε ότι θα μπορούσε να αλλάξει στάση αν ο Ρούτε επισκεφθεί τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, όπως έκανε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και άλλα μέλη της συμμαχίας έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του Ρούτε.
Ανάλογα με την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ ενδέχεται να χρειαστεί να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική επειδή αμφισβήτησε τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επανεκλογής του.
Ο Ρούτε -ο μακροβιότερος ηγέτης της Ολλανδίας- ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ολλανδική πολιτική τον περασμένο Ιούλιο, αλλά παραμένει στη θέση του. Έχει καλές σχέσεις με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ.
Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν να ολοκληρώσουν σύντομα τη διαδικασία επιλογής, ώστε να μην αποτελέσει μέρος της διαπραγμάτευσης για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.
Επικαλούμενο διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η Τουρκία αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ρούτε, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη της Άγκυρας.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Πώς φτάσαμε έως την επίθεση στο Ιράν;
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποσχέθηκαν την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία
«Μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ η Ισλαμική Δημοκρατία θα βρεθεί "στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας"» δηλώνει
Καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Η επόμενη μέρα στην Τεχεράνη μετά τον θάνατο του
Σκηνές πανικού μετά τα χτυπήματα από ΗΠΑ και Ισραήλ
Με ένα σύντομο προετοιμασμένο μήνυμα
Μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές των τελευταίων 50 ετών στη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.