Κοσμος

Explainer: Τι υπάρχει στο Ισφαχάν; Η πόλη που φιλοξενεί τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ποια είναι η πόλη που φιλοξενεί μεταξύ άλλων τα αμερικανικά F-14 Tomcats

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιράν - Ισραήλ: Ποια είναι η πόλη Ισφαχάν - Ποια είναι η πόλη που φιλοξενεί μεταξύ άλλων τα αμερικανικά F-14 Tomcats

Η πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν φιλοξενεί μια σειρά σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών εγκαταστάσεων, μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης και εργοστασίων που σχετίζονται με την ιρανική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων στρατιωτικών προϊόντων.

Οι αρχικές αναφορές του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Fars από τις ισραηλινές επιθέσεις το πρωί της Παρασκευής επικεντρώθηκαν σε "τρεις εκρήξεις" που ακούστηκαν κοντά στο Qahjavarestan, κοντά στο αεροδρόμιο του Ισφαχάν και την αεροπορική βάση του στρατού Shekari, ενώ ο εκπρόσωπος της ιρανικής διαστημικής υπηρεσίας Hossein Dalirian δήλωσε ότι "αρκετά" μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν "καταρριφθεί με επιτυχία".

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του "είναι ασφαλείς". Το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ, η πιο γνωστή πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, βρίσκεται στην ευρύτερη επαρχία, ενώ μια μετατροπή ουρανίου πραγματοποιείται στη νοτιοανατολική περιοχή Ζερντεντζάν της πόλης.

Βίντεο του πρακτορείου ειδήσεων Tasnim από το Zerdenjan έδειχνε δύο διαφορετικές θέσεις αντιαεροπορικών πυροβόλων, ενώ λεπτομέρειες του βίντεο αντιστοιχούσαν σε γνωστά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης μετατροπής ουρανίου στο Ισφαχάν.

"Στις 4.45, ακούσαμε πυροβολισμούς. Δεν συνέβαινε τίποτα", δήλωσε ο δημοσιογράφος. "Ήταν η αεράμυνα, αυτοί οι τύποι που παρακολουθείτε, και εκεί πέρα επίσης".

Σημαντικός πόλος του Ιράν το Ισφαχάν

Η εγκατάσταση στο Ισφαχάν, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται το 1999, λειτουργεί τρεις μικρούς ερευνητικούς αντιδραστήρες που προμηθεύεται η Κίνα, καθώς και διαχειρίζεται την παραγωγή καυσίμων και άλλες δραστηριότητες για το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η εγκατάσταση φαίνεται ότι επλήγη από έκρηξη τον Νοέμβριο του 2011.

Το Ισφαχάν φιλοξενεί επίσης μια σημαντική ιρανική αεροπορική βάση, στην οποία βρίσκεται ο γερασμένος στόλος των αμερικανικών F-14 Tomcats του Ιράν, τα οποία αγοράστηκαν πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Κάποιες αρχικές εικασίες έδειξαν ότι μια εγκατάσταση ραντάρ στη βάση μπορεί να ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος της επίθεσης.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων του Ιράν μέσα και γύρω από την πόλη. Στις αρχές του περασμένου έτους εξαπολύθηκε μια επίθεση, για την οποία κατηγορήθηκε το Ισραήλ, εναντίον μιας προηγμένης εγκατάστασης παραγωγής όπλων στην πόλη, η οποία, όπως και η τρέχουσα επίθεση, αφορούσε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Όπως και στην τρέχουσα επίθεση, υπήρξαν άγρια αντικρουόμενες αναφορές από Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν καταρριφθεί και ένα άλλο είχε προκαλέσει μόνο μικρές ζημιές στην οροφή του εργοστασίου.

Πηγή: Guardian