Κοσμος

Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε το προσωπικό της να περιορίσει τις μετακινήσεις του στο εσωτερικό της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ
Φωτογραφία Αρχείου © EPA/ATEF SAFADI

Ιράν-Ισραήλ: Είχε προειδοποιηθεί η Ουάσιγκτον - Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε το προσωπικό της να περιορίσει τις μετακινήσεις του στο εσωτερικό της χώρας

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

BREAKING: Reports that Israel has carried out attack on Iran

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

«Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

Το Ιράν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς του πάνω από πόλεις, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφού ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο Ισφαχάν.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει, αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ορκισμένου εχθρού του στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Τα περισσότερα απ' αυτά αναχαιτίσθηκαν.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν έπειτα από επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ ζήτησε σήμερα από τους εργαζόμενούς της και τις οικογένειές τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, λίγες ώρες αφού αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Ιράν τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν σε ισραηλινά πλήγματα.

Η πρεσβεία ανέφερε στον ιστότοπό της ότι "οι εργαζόμενοι της αμερικανικής κυβέρνησης και τα μέλη των οικογενειών τους" δεν μπορούν να ταξιδεύουν "για προσωπικούς λόγους" έξω από τις μεγάλες πόλεις Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Μπερσέβα.

Η σύσταση αυτή ισχύει «μέχρι νεοτέρας», διευκρίνισε.

Η Αυστραλία προτρέπει τους υπηκόους της να φύγουν από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προέτρεψε σήμερα τους υπηκόους της χώρας να φύγουν το ταχύτερο δυνατό από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, μετά τις εκρήξεις στο Ιράν και στη Συρία που εντείνουν τους φόβους πως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα οδηγήσει σε γενικευμένη περιφερειακή σύρραξη.

Επικαλούμενη την «απειλή στρατιωτικών αντιποίνων και τρομοκρατικών επιθέσεων», η Καμπέρα «προτρέπει τους Αυστραλούς στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη να φύγουν αν είναι σίγουροι πως μπορούν να το κάνουν ε κάθε ασφάλεια», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε σημείωμά του.

Η Αυστραλία είχε ήδη παροτρύνει τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν αυτούς τους δυο προορισμούς και, εάν ανησυχήσουν, να φύγουν.

Η προειδοποίηση καταγράφεται μετά τις πληροφορίες για εκρήξεις νωρίς σήμερα στο κεντρικό Ιράν, με αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο περί ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης αντιποίνων στην ιρανική επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους στην επικράτεια του Ισραήλ το σαββατοκύριακο.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις «ενδέχεται να οδηγήσουν στο κλείσιμο εναέριων χώρων, σε ακυρώσεις πτήσεων, εκτροπές και άλλα προβλήματα στα ταξίδια», σημείωσε η Καμπέρα.

«Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ θα μπορούσε να διακόψει τη λειτουργία του εξαιτίας των αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια ανά πάσα στιγμή και εντός βραχείας προθεσμίας», προειδοποίησε ακόμη η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ