Κοσμος

CNN: «Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει περιορισμένο χτύπημα στο εσωτερικό του Ιράν»

Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με το ποια μπορεί να είναι τα σχέδια

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

CNN: Σύμφωνα με πηγές, το Ισραήλ σχεδιάζει περιορισμένο χτύπημα στο Ιράν 

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στα χτυπήματα του Ιράν θα είναι περιορισμένης εμβέλειας, δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης και πηγή που γνωρίζει τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με αμερικανικές πληροφορίες το Ισραήλ σταθμίζει ένα στενό και περιορισμένο χτύπημα στο εσωτερικό του Ιράν, επειδή αισθάνεται ότι πρέπει να απαντήσει με κάποια κινητική ενέργεια, δεδομένης της πρωτοφανούς κλίμακας της ιρανικής επίθεσης, δήλωσε η δεύτερη πηγή.

Ισραήλ: Πώς σχεδιάζει την επίθεση στο Ιράν 

Το Ισραήλ δεν έχει προειδοποιήσει επίσημα τις ΗΠΑ για το ποια μπορεί να είναι τα σχέδιά του και πότε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

«Θα ελπίζαμε ότι θα μας έδιναν κάποια προειδοποίηση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, όχι μόνο το στρατιωτικό αλλά και το διπλωματικό σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Επιστρέφουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Την επιστροφή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Ντομινίκ Μοϊσί, ειδικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Montaigne για θέματα γεωπολιτικής, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν, με την επίθεσή του κατά του Ισραήλ, όχι μόνο επανέφερε την Αμερική στην καρδιά της σκακιέρας της Μέσης Ανατολής, αλλά απέδειξε και «την ποιότητα» των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, όπως άλλωστε την είχαν αποδείξει και το Φεβρουάριο του 2022, όταν ανακοίνωσαν τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει, σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, «μπορεί οι ΗΠΑ να ήθελαν να αποστασιοποιηθούν για να αφοσιωθούν στην Ασία, όμως, εγκλωβισμένες ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν από τη μια πλευρά και τις επιθετικές φιλοδοξίες της Ρωσίας από την άλλη, δεν μπορούν να αφοσιωθούν πλήρως σε αυτό που έχουν ορίσει ως προτεραιότητά τους, δηλαδή τον ανταγωνισμό με την Κίνα».

Εκτιμά επίσης ότι η Τεχεράνη δεν τοποθέτησε μόνο την Ουάσιγκτον στην καρδιά της ισορροπίας στη Μέση Ανατολή, αλλά έβγαλε προς το παρόν το Ισραήλ από τη διπλωματική, αν όχι στρατηγική, απομόνωση του.

Το Ιράν των μουλάδων έχει υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του

Τονίζοντας τη συντριπτική τεχνολογική υπεροχή του κράτους του Ισραήλ διερωτάται: «Γιατί η Τεχεράνη, η οποία δεν αντέδρασε ή λίγο μετά την εξάλειψη του στρατηγού Σολεϊμανί από την Αμερική του Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2020, επέλεξε την κλιμάκωση τον Απρίλιο του 2024; Μπορούμε να σκεφτούμε ότι, ακριβώς όπως η Ρωσία στην Ουκρανία, το Ιράν των μουλάδων έχει υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του και έχει υποτιμήσει αυτές του αντιπάλου του;».

Κατά την άποψή του, το καθεστώς του Ιράν, θύμα της ανικανότητας και της διαφθοράς των ηγετών του, εκτίμησε πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να έχει υποστήριξη από αυταρχικά καθεστώτα, από τη Μόσχα μέχρι το Πεκίνο.

Θεωρεί ωστόσο την αποτυχημένη επιχείρηση του Ιράν ως ευκαιρία να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και υποστηρίζει ότι η αμερικανική πολιτική για τη Μέση Ανατολή - αδιάλειπτη υποστήριξη προς το Ισραήλ απέναντι στην ιρανική επιθετικότητα, ισχυρή πίεση στο εβραϊκό κράτος για να το αποτρέψει από το να εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική καταδικασμένη σε αποτυχία -  δείχνει ισορροπία και σοφία, που μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: «Αφήστε με να σας προστατέψω από τους εχθρούς σας και από τον εαυτό σας».

Le Figaro: Αντίποινα έναντι αντιποίνων

Για έναρξη μιας αβέβαιης περιόδου αντιποίνων κάνει λόγο εξάλλου στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Figaro η οποία θεωρεί δευτερεύουσα την «ταπεινωτική» επιχειρησιακή αποτυχία του Ιράν, όχι βέβαια για τους Ισραηλινούς, που, όπως σημειώνει, είναι σίγουροι ότι μπορούν να βασίζονται σε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ωστόσο, κατά την άποψή της εφημερίδας, οι Ιρανοί μπορούν να ισχυριστούν ότι προσπάθησαν να συντρίψουν τον ισραηλινό Σιδερένιο Θόλο και εκτιμά πως το γεγονός, ότι δεν τα κατάφεραν, δεν αλλάζει τη στρατηγική κατάσταση και, από αυτή την άποψη, η ζημιά έχει γίνει, καθώς τώρα ξεκινά η αβέβαιη περίοδος των αντιποίνων έναντι αντιποίνων.

Με πληροφορίες από CNN