Κοσμος

Πόσο κοντά είμαστε σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο; Το G-Zero απαντά

Oι εκτιμήσεις του Ίαν Μπρέμερ και της ομάδας του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπαράζ επιθέσεων με drone και πυραύλους από το Ιράν κατά του Ισραήλ μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου
Μπαράζ επιθέσεων με drone και πυραύλους από το Ιράν κατά του Ισραήλ μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ©EPA

G-Zero: Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα;

Το Σάββατο, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Συρία την 1η Απριλίου. Περίπου το 99% των ιρανικών βλημάτων καταστράφηκε από έναν συνδυασμό του αμυντικού συστήματος Iron Dome του Ισραήλ, της δύναμης πυρός των ΗΠΑ και της βοήθειας από τη Βρετανία, τη Γερμανία και, σύμφωνα με πληροφορίες, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.

Το Ισραήλ υπέστη ελάχιστες ζημιές και καμία απώλεια. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα επακολουθήσει, για την περιοχή, τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου;

Η περιοχή

Ο αργόσυρτος χαρακτήρας της επίθεσης, που έδωσε στο Ισραήλ και στους συμμάχους του ώρες για να προετοιμαστούν, οδήγησε ορισμένους αναλυτές να την χαρακτηρίσουν περισσότερο συμβολική παρά σοβαρή. Ωστόσο, επέτρεψε στο Ιράν να μετρήσει τις δυνατότητες του Ισραήλ, να δει ποιος θα ερχόταν σε βοήθεια του εβραϊκού κράτους και να μάθει πώς θα αντιδρούσαν άλλες περιφερειακές δυνάμεις και ομάδες σε ένα ιρανικό μπαράζ.

Τόσο η Ιορδανία όσο και η Σαουδική Αραβία συνέβαλαν στην άμυνα του Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές στρατιωτικές πληροφορίες. Και οι δύο μοναρχίες έχουν στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, η Ιορδανία εξάλλου συνορεύει με το Ισραήλ ενώ ως γνωστόν οι σχέσεις μεταξύ της σιιτικής φονταμενταλιστικής κυβέρνησης του Ιράν, της σουνιτικής μοναρχίας και των θρησκευτικών αρχών της Σαουδικής Αραβίας είναι παραδοσιακά ελάχιστες. Όμως, σύμφωνα με τον Μασούντ Μοσταγιαμπί, αναπληρωτή διευθυντή των Προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Ατλαντικό Συμβούλιο, "... αν οι επιθέσεις κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, οι περιφερειακοί παράγοντες που θεωρούνται υπερασπιστές του Ισραήλ μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο και να παρασυρθούν στην περιφερειακή πυρκαγιά".

Τι θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε στον Νετανιάχουν να «πάρει τη νίκη» και να μην ανταποδώσει, αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επίθεση ως αφορμή για να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή άλλες ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου είναι διχασμένο. Οι σκληροπυρηνικοί ζητούν σκληρή απάντηση, με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ να λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει οργισμένα. Ο αντίπαλος του Νετανιάχου, υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τον χρόνο που μας βολεύει».  Σύμφωνα με αναφορές εβραικόφωνων μέσων ενημέρωσης, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας εξουσιοδότησε το υπουργικό συμβούλιο πολέμου - του οποίου τα μόνα μέλη με δικαίωμα ψήφου είναι ο Γκαντζ, ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ - να λάβει τελικά την απόφαση.

«Το Ισραήλ ζυγίζει επί του παρόντος τις επιλογές του. Τα χτυπήματα στο Ιράν απευθείας είναι πιθανά, αλλά φαίνεται ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο είναι διχασμένο για το πώς να απαντήσει», λέει ο αναλυτής του Eurasia Group Γκρεγκ Μπρου. «Ο βομβαρδισμός του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση του Σαββάτου πιθανότατα θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση και θα αναγκάσει την Τεχεράνη να επιτεθεί ξανά - αυτή τη φορά με λιγότερη προειδοποίηση και σκηνοθεσία».

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και το μέλλον του Νετανιάχουν

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις των συμμάχων του δεν θα σταματήσουν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα - αλλά αυτό το τέλος δεν είναι ακόμα ορατό. Την Κυριακή, η Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση για μια συμφωνία που παρουσιάστηκε πριν από μια εβδομάδα από τους διαμεσολαβητές Κατάρ, Αίγυπτο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurasia Group και του GZERO Media, Ίαν Μπρέμερ, η ιρανική επίθεση «είναι ένας μεγάλος αντιπερισπασμός από τον πόλεμο στη Γάζα. [Αυτό] δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ ξαφνικά χάνει την απομόνωσή του ή ότι κερδίζει τον πόλεμο δημοσίων σχέσεων παγκοσμίως. Και υπάρχει επίσης λιγότερη πίεση για να αναγκαστεί ο Νετανιάχου να φύγει στο εσωτερικό στο εγγύς μέλλον».

Μεγάλες δυνάμεις ενώνουν τις δυνάμεις τους

Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν περαιτέρω κλιμάκωση. Ο Μπάιντεν είπε επίσης στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν. Οι G7 εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και καταδίκασαν το Ιράν, λέγοντας ότι μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση «πρέπει να αποφευχθεί». Απαίτησαν από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις του. Το Ιράν δήλωσε ότι άνοιξε μια «νέα εξίσωση» στην εχθρική του σχέση με το Ισραήλ και προειδοποίησε για μια «πολύ μεγαλύτερη» επίθεση εναντίον της χώρας σε περίπτωση που ο Νετανιάχου ανταποδώσει την επίθεση του Σαββάτου.

Αν και ο Ίαν Μπρέμερ δεν βλέπει ότι αυτό θα οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, λέει ότι «το ενδεχόμενο αυτός ο πόλεμος να επεκταθεί και τελικά να συμπαρασύρει πιο άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν αυξάνεται».

Πηγή: G-ZERO

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ