Κοσμος

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του μαύρου κουτιού της Γης - Θα καταγράφει την κλιματική κρίση

Το «Earth’s Black Box» θα συλλέγει δεδομένα για τα επόμενα 50 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολοκληρώνεται η κατασκευή του μαύρου κουτιού της Γης - Θα καταγράφει την κλιματική κρίση
Το μαύρο κουτί της Γης θα καταγράφει την κλιματική κρίση © earthsblackbox

Κλιματική κρίση: Ξεκινά η κατασκευή του μαύρου κουτιού της Γης

Το Μαύρο Κουτί της Γης (Earth’s Black Box), θα καταγράφει κάθε βήμα που θα κάνει η ανθρωπότητα προς την κατεύθυνση ή μακριά από την επικείμενη κλιματική καταστροφή.

Earth's 'indestructible' black box will hold climate change data, track progress

Υπολογιστές θα καταγράφουν συνεχώς την κλιματική κρίση

Το φθινόπωρο του 2021, μια ομάδα καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και ερευνητών στην Αυστραλία ανακοίνωσε την κατασκευή ενός τεράστιου μεταλλικού μονόλιθου ο οποίος θα λειτουργήσει σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το μαύρο αυτό κουτί θα περιέχει σκληρούς δίσκους οι οποίοι θα καταγράφουν συνεχώς την κλιματική κρίση, δίνοντας μια «αμερόληπτη περιγραφή των γεγονότων». Σε περίπτωση κλιματικής αποκάλυψης, θα παρέχει ένα ντοκουμέντο για το πώς η ανθρωπότητα απέτυχε να αποφύγει την καταστροφή.

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του μαύρου κουτιού της Γης - Θα καταγράφει  την κλιματική κρίση
© earthsblackbox

Το Earth’s Black Box θα ολοκληρωθεί φέτος

Την κατασκευή του μαύρου κουτιού έχει αναλάβει η εταιρεία μάρκετινγκ Clemenger BBDO σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. Η Σόνια βον Μπίμπρα, επικεφαλής παραγωγής της Clemenger BBDO και πρόεδρος του Earth’s Black Box, δήλωσε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί φέτος.

Αν και η ακριβής τοποθεσία του κουτιού δεν έχει διευκρινιστεί, φέρεται να βρίσκεται περίπου τέσσερις ώρες από την πόλη Χόμπαρτ, κάπου κοντά στη δυτική ακτή, μεταξύ Στράχαν και Κουίνσταουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα λειτουργεί όπως και τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων, τα οποία καταγράφουν τις επιδόσεις και την κατάσταση ενός αεροσκάφους και παρέχουν ζωτικές πληροφορίες σε περίπτωση ατυχήματος.

Το πάνω μέρος του κουτιού θα συνδεθεί με ηλιακούς συλλέκτες. Η ηλιακή ενέργεια θα τροφοδοτεί τη λήψη επιστημονικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των θερμοκρασιών της θάλασσας, της οξίνισης των ωκεανών, των επίπεδων του διοξειδίου του άνθρακα, της εξαφάνισης ειδών και των αλλαγών στη χρήση γης σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Παράλληλα, ένας αλγόριθμος θα λαμβάνει υλικό σχετικό με την κλιματική κρίση, όπως τίτλους εφημερίδων και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Μαύρο Κουτί της Γης «φέρει την ευθύνη για τις μελλοντικές γενιές»

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του έργου, σκοπός της συσκευής «είναι να παράσχει μια αμερόληπτη αναφορά των γεγονότων που οδηγούν στον αφανισμό του πλανήτη, να φέρει την ευθύνη για τις μελλοντικές γενιές και να εμπνεύσει επείγουσα δράση».

Το Μαύρο Κουτί της Γης θα πρέπει να έχει αρκετή χωρητικότητα για να αποθηκεύσει δεδομένα για τα επόμενα 30 έως 50 χρόνια, περίοδος-κλειδί για την προσπάθειά μας να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ακόμη επεξεργάζονται το πώς θα μπορούσε κάποιος να έχει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά μετά από μια κλιματική αποκάλυψη – ή αν θα υπάρχουν επιζώντες για να το κάνουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ