Κοσμος

«Το Ισραήλ θα τιμωρηθεί» λέει η Χεζμπολά μετά το πλήγμα στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό

Τουλάχιστον 11 οι νεκροί - Φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: 11 νεκροί από επίθεση στην πρεσβεία Δαμασκού
Ιράν: 11 νεκροί από επίθεση στην πρεσβεία Δαμασκού © YOUSSEF DAFAWWI/ EPA

Ιράν: 11 νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του στη Δαμασκό - Φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή 

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό πλήγμα εναντίον του προξενικού τμήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων στο προξενικό γραφείο της ιρανικής πρεσβείας ανέρχεται σε 11 νεκρούς: οκτώ Ιρανούς, δύο Σύρους και έναν Λιβανέζο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των νεκρών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d09123mvh91d)

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ιράν πως δεν είχαν «καμιά ανάμιξη» με το ισραηλινό πλήγμα 

Οι ΗΠΑ «ενημέρωσαν απευθείας» το Ιράν πως δεν είχαν «καμιά ανάμιξη», ούτε διέθεταν ενημέρωση εκ των προτέρων, για την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε παράρτημα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό χθες Δευτέρα (1.04), που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους δυο ανώτατοι αξιωματικοί αυτού του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο οποίος επικαλείται πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση.

Τεχεράνη: Το Ισραήλ θα τιμωρηθεί

Νωρίτερα, η Τεχεράνη διεμήνυσε πως στο Ισραήλ θα ανήκει η ευθύνη για τις συνέπειες που θα έχει η επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, επικαλούμενα δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύρο ομόλογό του.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, ο Χοσεΐν Ακμπαρί, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα απαντήσει αποφασιστικά» στο πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ αυτών δύο διοικητές των ειδικών δυνάμεων. Το κτίριο «χτυπήθηκε από έξι πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά F-35», είπε σε δημοσιογράφους ο Ακμπαρί.

Ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης του Ισραήλ

Οι νεκροί πλέον είναι τουλάχιστον 11 και επιβεβαιώνεται ότι μεταξύ τους είναι το ηγετικό στέλεχος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί. Την είδηση αρχικά μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγές του από τον Λίβανο, αλλά στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από τους Ιρανούς. Ο Ζαχεντί βρισκόταν εδώ και αρκετά χρόνια στη Συρία και ουσιαστικά μεσολαβούσε μεταξύ Σύρων και μελών της Χεζμπολάχ.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» στα περίχωρα της Δαμασκού, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο της Συρίας ενώ νωρίτερα το SANA έκανε λόγο για μια «έκρηξη» που ακούστηκε κοντά στη Δαμασκό.

Καταδίκη της επίθεσης από Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ δήλωσε από την ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό: «Καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που στόχευσε το κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και οδήγησε στο μαρτύριο πολλών αθώων ανθρώπων». Και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Συρίας».

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Hussein Akbari, δήλωσε: «Η ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της σιωνιστικής οντότητας, η οποία δεν αναγνωρίζει κανέναν διεθνή νόμο και κάνει ό,τι είναι απάνθρωπο για να πετύχει αυτό που θέλει».

Το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο στρατιωτική πηγή είπε: «ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση του κατεχόμενου συριακού Γκολάν, με στόχο το κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό».

Και συνέχισε: «Οι δυνάμεις της αεράμυνάς μας απάντησαν στους πυραύλους της επίθεσης και κατέρριψαν μερικούς από αυτούς. Η επίθεση οδήγησε στην καταστροφή ολόκληρου του κτιρίου και στο θάνατο και τον τραυματισμό όλων μέσα. περιθάλψτε τους τραυματίες και απομακρύνετε τα ερείπια».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι υπήρξε μια «ισραηλινή επίθεση» με στόχο ένα κτίριο που συνδέεται με την ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.

Το πλήγμα συνιστά παραβίαση των διεθνών συνθηκών, λέει η Τεχεράνη         

Η Τεχεράνη καθιστά το Ισραήλ υπεύθυνο για τις συνέπειες που θα έχει η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, επικαλούμενα δηλώσεις τις οποίες έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο ομόλογό του.

Το πλήγμα στο προξενείο του Ιράν συνιστά «παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών», είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ζητώντας να υπάρξει μια «σοβαρή απάντηση» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι η Τεχεράνη θεωρεί την επίθεση εναντίον του παραρτήματος της ιρανικής πρεσβείας «παραβίαση όλων των υποχρεώσεων και των διεθνών συνθηκών, κατέστησε υπεύθυνο το σιωνιστικό καθεστώς για τις συνέπειες και υπογράμμισε την ανάγκη μιας σοβαρής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις».

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Χοσεΐν Ακμπαρί, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα απαντήσει αποφασιστικά» στο πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Το κτίριο που ισοπεδώθηκε χτυπήθηκε «από μαχητικά F-35 και έξι πυραύλους», είπε στους δημοσιογράφους ο Ακμπαρί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας διοικητής της Δύναμης Κοντς, των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει τα πλήγματά του στη Συρία, όμως τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, τον ορκισμένο εχθρό του, να εδραιωθεί στα σύνορά του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ