Κοσμος

Der Spiegel: Ρωσικό υπερηχητικό όπλο φέρεται πίσω από το «Σύνδρομο της Αβάνας»

Ωστόσο η CIA είχε απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνδρομο της Αβάνας: Συνδέεται ξανά με την Ρωσία
Αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα © EPA/JUAN PENA

Σύνδρομο της Αβάνας: Συνδέεται με ρωσικό υπερηχητικό όπλο

Τα μυστηριώδη συμπτώματα του λεγόμενου «συνδρόμου της Αβάνας» που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια σε Αμερικανούς διπλωμάτες συνδέονται με μια ρωσική μονάδα πληροφοριών, σύμφωνα με κοινή έρευνα μέσων ενημέρωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Οι διπλωμάτες ενδέχεται να έχουν στοχοποιηθεί από ρωσικό υπερηχητικό όπλο, σύμφωνα με την κοινή έκθεση του The Insider, του Der Spiegel και της εκπομπής 60 Minutes του CBS.

Η πολυετής έρευνα «αποκάλυψε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα ανεξήγητα προβλήματα υγείας, γνωστά και ως Σύνδρομο της Αβάνας, μπορεί να έχουν την προέλευσή τους στη χρήση όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Μονάδας 29155 (της ρωσικής GRU)», αναφέρει η έκθεση. Η ρωσική μονάδα 29155 είναι υπεύθυνη για επιχειρήσεις στο εξωτερικό και έχει κατηγορηθεί για πολλά διεθνή περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δηλητηρίασης του αποστάτη Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία το 2018.

Σύνδρομο της Αβάνας: Πότε εμφανίστηκε

Το σύνδρομο της Αβάνας αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2016, όταν Αμερικανοί διπλωμάτες στην πρωτεύουσα της Κούβας ανέφεραν ότι αρρώστησαν και ότι άκουγαν διαπεραστικούς ήχους τη νύχτα, προκαλώντας εικασίες για επίθεση από ξένη οντότητα που χρησιμοποιούσε απροσδιόριστο όπλο σόναρ.

Άλλα συμπτώματα, όπως αίμα στην μύτη, πονοκέφαλοι και προβλήματα όρασης, αναφέρθηκαν αργότερα από το προσωπικό των πρεσβειών στην Κίνα, την Ευρώπη και την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον.

«Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί στον Τύπο εδώ και πολλά χρόνια. Και από την αρχή τις περισσότερες φορές συνδέεται με τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά κανείς δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ πειστικές αποδείξεις, οπότε όλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αβάσιμη και ατεκμηρίωτη κατηγορία», είπε.

Μυστικές υπηρεσίες: Δεν υπήρχε ρωσική εμπλοκή

Μια εκτεταμένη έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών το 2023 οδήγησε στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ απίθανο» κάποιος «ξένος παράγοντας» να ευθύνεται για το «σύνδρομο της Αβάνας», μια σειρά περίεργων συμπτωμάτων που εμφάνισαν πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που κράτησε πάνω από έξι χρόνια, οι αμερικανικές υπηρεσίες εξέτασαν και την πιθανότητα να ευθύνονται εξωγήινοι για το σύνδρομο της Αβάνας, όμως γρήγορα απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο, είπε ένας αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Τον Ιανουάριο του 2023, ένα στέλεχος της CIA είπε ότι η υπηρεσία θεωρούσε απίθανο η Ρωσία ή κάποιος άλλος «ξένος παράγοντας» να έχει προκαλέσει αυτήν την περίεργη ασθένεια. Περιγράφοντας τα συμπεράσματα μιας προσωρινής έκθεσης για το Σύνδρομο της Αβάνας, είπε ότι «από τα 1.000 κρούσματα, τα περισσότερα θα μπορούσαν εύλογα να αποδοθούν σε ιατρικούς, περιβαλλοντικούς ή τεχνικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων, αδιάγνωστων ασθενειών».

Προκαταρκτική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2022, από μια ξεχωριστή ομάδα εργασίας της CIA, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο η Ρωσία ή οποιοσδήποτε άλλη χώρα να διεξάγει μια ευρεία επιχείρηση παγκόσμιας κλίμακας με σκοπό να βλάψει αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ