Κοσμος

Σύνδρομο της Αβάνας: Δεν οφείλεται σε «ξένους εχθρούς» αναφέρουν οι ΗΠΑ

Τα πρώτα κρούσματα είχαν καταγραφεί το 2016 στην Κούβα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Το σύνδρομο της Αβάνας δεν οφείλεται σε "ξένους εχθρούς", σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών
© EPA/JUAN PENA

Σύνδρομο της Αβάνας: Δεν οφείλεται σε «ξένους εχθρούς» αναφέρουν οι ΗΠΑ

Μια εκτεταμένη έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ απίθανο» κάποιος «ξένος παράγοντας» να ευθύνεται για το «σύνδρομο της Αβάνας», μια σειρά περίεργων συμπτωμάτων που εμφάνισαν πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Από την έρευνα των υπηρεσιών πληροφοριών δεν βρέθηκαν αξιόπιστες αποδείξεις ότι κάποια αντίπαλη χώρα διαθέτει κάποιο όπλο ή συσκευή ικανή να προκαλέσει τέτοια συμπτώματα. Τα συμπτώματά του συνδρόμου είναι ναυτία, πονοκέφαλοι, ρινορραγίες, απώλεια ισορροπίας, μερική απώλεια ακοής και όρασης, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης.

Τα πρώτα κρούσματα είχαν καταγραφεί το 2016 στην Κούβα, με την επιστημονική κοινότητα να θεωρεί «βασικό ύποπτο» την ακτινοβολία μικροκυμάτων. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη χώρα έως το 2017. Κρούσματα του Συνδρόμου της Αβάνας έχουν καταγραφεί επίσης μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα, τη Ρωσία και πιο πρόσφατα στην Αυστρία και τη Γερμανία. Μη επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αναφέρθηκαν επίσης στην Πολωνία, την Ταϊβάν, τη Γεωργία, ακόμη και την Ουάσιγκτον.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που κράτησε πάνω από έξι χρόνια, οι αμερικανικές υπηρεσίες εξέτασαν και την πιθανότητα να ευθύνονται εξωγήινοι για το σύνδρομο της Αβάνας, όμως γρήγορα απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο, είπε ένας αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Τον Ιανουάριο, ένα στέλεχος της CIA είπε ότι η υπηρεσία θεωρούσε απίθανο η Ρωσία ή κάποιος άλλος «ξένος παράγοντας» να έχει προκαλέσει αυτήν την περίεργη ασθένεια. Περιγράφοντας τα συμπεράσματα μιας προσωρινής έκθεσης για το Σύνδρομο της Αβάνας, είπε ότι «από τα 1.000 κρούσματα, τα περισσότερα θα μπορούσαν εύλογα να αποδοθούν σε ιατρικούς, περιβαλλοντικούς ή τεχνικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων, αδιάγνωστων ασθενειών».

Το εύρημα επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό μια έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών από τα τέλη του 2020, η οποία διαπίστωσε ότι η «κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων είναι ο πιο πιθανός μηχανισμός για την εξήγηση αυτών των περιπτώσεων».

Προκαταρκτική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2022, από μια ξεχωριστή ομάδα εργασίας της CIA, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο η Ρωσία ή οποιοσδήποτε άλλη χώρα να διεξάγει μια ευρεία επιχείρηση παγκόσμιας κλίμακας με σκοπό να βλάψει αξιωματούχους των ΗΠΑ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ