Κοσμος

Σύνδρομο της Αβάνας: Μπορεί να βρέθηκε η απάντηση στο μυστήριο

Οφείλεται ενδεχομένως σε παλμούς ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνδρομο της Αβάνας: Ηλεκτρομαγνητικά κύματα «βλέπουν» οι υπηρεσίες πληροφοριών
Πρεσβεία ΗΠΑ στην Αβάνα © ΕPA Pool

Βρέθηκε μάλλον η απάντηση για τα αίτια μιας μυστηριώδους ασθένειας που έχει προσβάλλει δεκάδες Αμερικανούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο.

Μια ομάδα εργασίας από ειδικούς υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, που ερευνά τα αίτια μιας σειράς «μυστηριωδών περιστατικών» που έπληξαν την δεκάδες Αμερικανούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο και είναι γνωστή ως «Σύνδρομο της Αβάνας», υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα επεισόδια θα μπορούσαν «εύλογα» να έχουν αιτία κάποια «παλμική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια» που εκπέμπεται από εξωτερική πηγή.

«Έχουμε μάθει πολλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών. «Αν και δεν έχουμε τον συγκεκριμένο μηχανισμό για κάθε περίπτωση, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αν αναφέρουν άμεσα τα συμπτώματά τους και λάβουν ιατρική φροντίδα, οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλά».

Το εύρημα επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό μια έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών από τα τέλη του 2020, η οποία διαπίστωσε ότι η «κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων είναι ο πιο πιθανός μηχανισμός για την εξήγηση αυτών των περιπτώσεων».

Προκαταρκτική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, από μια ξεχωριστή ομάδα εργασίας της CIA, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο η Ρωσία ή οποιοσδήποτε άλλη χώρα να διεξάγει μια ευρεία επιχείρηση παγκόσμιας κλίμακας με σκοπό να βλάψει αξιωματούχους των ΗΠΑ. Όμως, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφορίων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιο συγκεκριμένο κράτος -συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας- να ευθύνεται για πάνω από 20 ανάλογες περιπτώσεις.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών που γνωρίζουν τις εργασίες της επιτροπής, τόνισαν ότι υπάρχουν σημαντικά κενά πληροφοριών, που τους εμποδίζουν να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Μέρος της πρόκλησης, είπε, είναι ότι οι περιπτώσεις όχι μόνο ποικίλλουν, αλλά ο συνδυασμός των τεσσάρων βασικών χαρακτηριστικών είναι μοναδικός στην ιατρική βιβλιογραφία.

Τα συμπτώματά του συνδρόμου είναι ναυτία, πονοκέφαλοι, ρινορραγίες, απώλεια ισορροπίας, μερική απώλεια ακοής και όρασης, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Τα πρώτα κρούσματα είχαν καταγραφεί το 2016 στην Κούβα, με την επιστημονική κοινότητα να θεωρεί «βασικό ύποπτο» την ακτινοβολία μικροκυμάτων. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη χώρα έως το 2017. Κρούσματα του Συνδρόμου της Αβάνας έχουν καταγραφεί επίσης μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα, τη Ρωσία και πιο πρόσφατα στην Αυστρία και τη Γερμανία. Μη επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αναφέρθηκαν επίσης στην Πολωνία, την Ταϊβάν, τη Γεωργία, ακόμη και την Ουάσιγκτον. 

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ