Κοσμος

Παραιτήθηκε ο αρχηγός των Δημοκρατικών της Β. Ιρλανδίας για σεξουαλικά αδικήματα

Διώκεται για μια παλιά υπόθεση, αναφέρει το κατηγορητήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραιτήθηκε ο αρχηγός των Δημοκρατικών της Β. Ιρλανδίας για σεξουαλικά αδικήματα
Ο Τζέφρι Ντόναλντσον, ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος στη Βόρεια Ιρλανδία © ΕΡΑ/MARK MARLOW

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας μετά τη σε βάρος του δίωξη για μια παλιά υπόθεση σεξουαλικού χαρακτήρα         

Η παραίτηση του Τζέφρι Ντόναλντσον, του ηγέτη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος στη Βόρεια Ιρλανδία (DUP), ανακοινώθηκε σήμερα, μετά την απαγγελία εις βάρος του κατηγορητηρίου για μια παλιά υπόθεση σεξουαλικού χαρακτήρα.

DUP leader Sir Jeffery Donaldson resigns over "historical sexual offences"

Ο Τζέφρι Ντόναλντσον διώκεται για μια παλιά υπόθεση

Η ηγεσία του κόμματος «έλαβε μια επιστολή από τον βουλευτή Τζέφρι Ντόναλντσον στην οποία επιβεβαιώνει ότι διώκεται για μια παλιά υπόθεση και ο ίδιος δηλώνει ότι παραιτείται με άμεση ισχύ από επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος», ανακοίνωσε το DUP.

Νωρίτερα σήμερα, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων, η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε εις βάρος ενός 61χρονου άνδρα για «παλιά» αδικήματα σεξουαλικού χαρακτήρα. Ο 61χρονος αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο στο Νιέλρι στις 24 Απριλίου, μαζί με μια 57χρονη γυναίκα, που κατηγορείται για συνέργεια.

Ο Ντόναλντσον διέγραψε τους λογαριασμούς του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Σύμφωνα με τον κανονισμό του κόμματος», ο Ντόναλντσον, 61 ετών, τέθηκε σε αναστολή ως μέλος του κόμματος, εν αναμονή της έκβασης των νομικών διαδικασιών, υπογράμμισε επίσης το DUP στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από έκτακτη συνεδρίαση.

Ο δεύτερος τη τάξει στο κόμμα, ο Γκάβιν Ρόμπινσον, επιλέχθηκε ομόφωνα ως προσωρινός αρχηγός.

Παραιτήθηκε ο αρχηγός των Δημοκρατικών της Β. Ιρλανδίας για σεξουαλικά αδικήματα
© ΕΡΑ/MARK MARLOW

Τζέφρι Ντόναλντσον: Επρόκειτο να ηγηθεί της φετινής προεκλογικής εκστρατείας

Μέλος του κοινοβουλίου του Γουέστμινστερ από το 1997, ηγέτης του DUP (στο οποίο προσχώρησε στις αρχές του 2004) από τον Ιούνιο του 2021, ο Ντόναλντσον παρουσιαζόταν ως μια μετριοπαθής φυσιογνωμία στο κίνημα των Ενωτικών, αφοσιωμένος στη διατήρηση της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Τζέφρι Ντόναλντσον χρίστηκε ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β' το 2016.

Ως μέλος της κεντρικής Βουλής των Κοινοτήτων (από το 1997) ο κ. Ντόναλντσον δεν κατέχει κάποιο αξίωμα στην αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας. Είχε όμως καταλυτικό ρόλο στην πρόσφατη άρση του διετούς αδιεξόδου που επέτρεψε την επαναλειτουργία της συγκυβέρνησης του DUP με το Σιν Φέιν, το οποίο για πρώτη φορά έχει αναδειχθεί μεγαλύτερο κόμμα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Επρόκειτο να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του DUP στις επόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του επόμενου έτους, πιθανότατα το φθινόπωρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ