Κοσμος

Τεράστιος γερανός απομακρύνει τα συντρίμμια της γέφυρας της Βαλτιμόρης (live)

Πρέπει να σηκώσει τουλάχιστον 4.000 τόνους χάλυβα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαλτιμόρη: Τεράστιος γερανός απομακρύνει τα συντρίμμια
© EPA/MICHAEL REYNOLDS

Βαλτιμόρη: Τεράστιος γερανός απομακρύνει τα συντρίμμια της γέφυρας - Δείτε live

Ο μεγαλύτερος γερανός στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ βρίσκεται στη Βαλτιμόρη για να ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια καθαρισμού μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key.

Τεράστιος γερανός απομακρύνει τα συντρίμμια της γέφυρας της Βαλτιμόρης

Ο γερανός, ο οποίος μπορεί να σηκώσει έως και 1.000 τόνους, θα είναι ένας από τους τουλάχιστον δύο που θα χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουν το κανάλι από τα μεταλλικά και τσιμεντένια υπολείμματα, μόλις αυτά κοπούν σε διαχειρίσιμα κομμάτια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Maryland.

«Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο μπροστά μας», δήλωσε ο κυβερνήτης Γουές Μουρ. «Αυτό είναι τρομακτικό. Είναι περίπλοκο». Ο Μουρ πρόσθεσε ότι ο καθαρισμός περιπλέκεται από το γεγονός ότι ένα τμήμα της γέφυρας βρίσκεται στην κορυφή του Dali, του πλοίου που την χτύπησε. Αυτό, καθώς και τα υλικά που έπεσαν στο νερό γύρω της, δυσκόλεψαν μέχρι στιγμής τη διάσωση των δυτών.

«Μιλάμε για 3.000 με 4.000 τόνους χάλυβα που βρίσκονται πάνω στο πλοίο», δήλωσε ο Μουρ. 

Μια επιπλέον σκέψη για τους αξιωματούχους είναι ότι το Dali μετέφερε τουλάχιστον 56 εμπορευματοκιβώτια με επικίνδυνα υλικά, μερικά από τα οποία έπεσαν στο νερό μετά τη συντριβή. Επιθεωρητές του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών έχουν επιβιβαστεί στο υπό σημαία Σιγκαπούρης Dali για να εκτιμήσουν την έκταση της διαρροής.

Οι μεταφορές από και προς ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της χώρας έχουν ανασταλεί, ενώ τα συντρίμμια της γέφυρας κρέμονται πάνω από το φορτηγό πλοίο που έπεσε πάνω της.

Baltimore bridge collapse LIVE: View of ship collision

60 εκατ. δολάρια για την αποκατάσταση της γέφυρας της Βαλτιμόρης

Οι τέσσερις άνδρες, όλοι τους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική, θεωρείται ότι σκοτώθηκαν όταν το Dali, ένα φορτηγό πλοίο μήκους 300 μέτρων και πλάτους 48 μέτρων, προσέκρουσε σε έναν από τους πυλώνες της γέφυρας λόγω μηχανικής βλάβης. Συνολικά οκτώ εργάτες βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα την ώρα του δυστυχήματος εκτελώντας έργα οδοποιίας. Δύο από αυτούς διασώθηκαν λίγη ώρα μετά την κατάρρευση. Κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν χθες το πρωί σε τελετή στη μνήμη των νεκρών η οποία πραγματοποιήθηκε σε κοντινό πάρκο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η δημαρχία της Βαλτιμόρης ξεκίνησε τη συγκέντρωση χρημάτων για να υποστηριχθούν οι οικογένειες τους.

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της γέφυρας, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ προειδοποίησε ότι πρέπει «να διανυθεί πολύς δρόμος». Η πολιτεία ζήτησε από το ομοσπονδιακό κράτος ένα αρχικό ποσό 60 εκατ. δολαρίων και το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε «την άμεση αποδέσμευση» του ποσού. Το ποσό αυτό «θα βοηθήσει το Μέριλαντ να ξεκινήσει τις πιο άμεσες εργασίες», ενώ θα ακολουθήσουν και επιπλέον χρήματα «καθώς θα προχωρά η αποκατάσταση» της γέφυρας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζατζ.

«Κανείς δεν θα ξεχάσει ποτέ τις σοκαριστικές εικόνες ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να προσκρούει στη γέφυρα Francis Scott Key προκαλώντας την κατάρρευσή της και τον τραγικό θάνατο έξι ανθρώπων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Μετά το τραγικό συμβάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάβει το πλήρες κόστος της αποκατάστασης της γέφυρας. Εξαιτίας του δυστυχήματος το λιμάνι της Βαλτιμόρης –το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα– έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης →  Aπό την τραγωδία του Summit Venture στην Key Bridge: Η λίστα με παρόμοια ατυχήματα στις ΗΠΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ