Κοσμος

«Φρένο» της Ολλανδίας στην πρόταση για «αμυντικά» ευρωομόλογα

Υπέρ της έκδοσης Ελλάδα, Γαλλία και χώρες της Βαλτικής - Κατά οι χώρες του Βορρά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνοδος Κορυφής: Όχι της Ολλανδίας στα «αμυντικά» ευρωομόλογα
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός συζητά με τον Ιταλίδα ομόλογο του © ΕPA/Yves Herman

Σύνοδος Κορυφής: H Oλλανδία εξέφρασε τη διαφωνία για την έκδοση ευρωομολόγων για την άμυνα της ΕΕ που μοιράζονται και αλλες χώρες του Βορρά

Καθώς οι «27» εθνικοί ηγέτες του μπλοκ συζητούν πώς η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα για να υπερασπιστεί «τον εαυτό της» και να ενισχύσει τη βιομηχανία όπλων της, η Ολλανδία εξέφρασε διαφωνία στην πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων για την άμυνα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα στις Βρυξέλλες είπε «Δεν είμαστε υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους για αμυντικούς σκοπούς».

Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά για το «αμυντικό» Ευρωομόλογο

Για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που χρειάζεται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, εξετάζονται διάφορες «καινοτόμες ιδέες», όπως για παράδειγμα η δυνατότητα των ευρωομολόγων για άμυνα - μία συζήτηση που ξεκινά σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ιδέα αυτή υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά δεν στηρίζουν οι λεγόμενες «τσιγκούνες» χώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.

Μητσοτάκης: Νέοι τρόποι για την χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών

«Σχετικά με τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την Ουκρανία, θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη την οποία παρέχει στην Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή» δήλωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Τα ζητήματα, όμως, αυτά έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Είναι όμως απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών.

Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Και ελπίζω το σημερινό Συμβούλιο να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ