Κοσμος

Πέθανε ο Σκωτσέζος μισθοφόρος που είχε προσληφθεί να δολοφονήσει τον Escobar

Η αποτυχημένη απόπειρα αποκαλύφθηκε στο ντοκιμαντέρ του 2021 «Killing Escobar»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Peter McAleese: Πέθανε ο μισθοφόρος που παραλίγο να δολοφονήσει τον Escobar
© screenshot/youtube

Peter McAleese: Πέθανε ο μισθοφόρος που παραλίγο να δολοφονήσει τον Pablo Escobar

Ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων (SAS) της Βρετανίας που κάποτε είχε αναλάβει να δολοφονήσει τον Κολομβιανό βαρόνο των ναρκωτικών Pablo Escobar επί πληρωμή, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Ο Peter McAleese, ηγήθηκε μιας αποστολής μισθοφόρων για τη δολοφονία του διαβόητου αρχηγού του καρτέλ το 1989, η οποία απέτυχε παταγωδώς όταν το ελικόπτερό που τους μετέφερε συνετρίβη πετώντας πάνω από τις Άνδεις. 

Κατατάχθηκε στους αλεξιπτωτιστές στα 17 του, το 1960, και εντάχθηκε αργότερα στην SAS το 1962. Μετά την αποχώρησή του από τον στρατό, ο McAleese πάσχισε να βρει κατεύθυνση και έκανε διάφορες δουλειές, μεταξύ άλλων ως εργάτης σε εταιρεία πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Αργότερα απόφασισε να εργαστεί ως μισθοφόρος, στρατολογούμενος σε συγκρούσεις όπως ο εμφύλιος πόλεμος στην Αγκόλα το 1976, όπου πολέμησε με το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Αγκόλας (FNLA). Μετά την περιπέτεια αυτή, ο McAleese εντάχθηκε στις ειδικές δυνάμεις της Ροδεσίας.

Η αποστολή στην Κολομβία

Την δεκαετία του 1980, ο McAleese προσελήφθη να ηγηθεί μια αποστολής για να δολοφονήσει τον Escobar. Σύμφωνα με την «Sun» αρχικά εκλήθη ο έμπορος όπλων Dave Tomkins. «Φέρε μου το κεφάλι του Escobar και θα σου δώσω 1 εκατομμύριο δολάρια» του είπε ο αρχηγός του αντίπαλου καρτέλ. O Tomkins με την σειρά του προσέλαβε τον McAleese.

Η αποστολή για την δολοφονία χρηματοδοτήθηκε από το αντίπαλο καρτέλ του Κάλι, αλλά η επιχείρηση πιστεύεται ότι είχε τη σιωπηρή υποστήριξη των κυβερνήσεων της Κολομβίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μιλώντας σε συνέντευξη στο podcast του James English σχετικά με την αποστολή, ο McAleese είπε: «Πετάξαμε κατευθείαν στην Κολομβία και συναντηθήκαμε με έναν τύπο που λεγόταν Jorge Salcedo και μας ενημέρωσε για το τι συνέβαινε. Ήταν η εποχή που υπήρχε μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ του καρτέλ του Κάλι και του καρτέλ του Μεντεγίν και ήθελαν ο Escobar να φύγει από τη μέση», είπε ο πρώην στρατιώτης της SAS.

Ο Σκωτσέζος μισθοφορός πέταξε πάνω από το διαβόητο ράντσο του Escobar σε μια αναγνωριστική πτήση και συμφώνησε ότι μπορούσε να προχωρήσει. Το σχέδιο της επίθεσης περιλάμβανε δύο ελικόπτερα που θα πετούσαν πάνω από τη Hacienda Napoles, ενώ οι μισθοφόροι θα πυροβολούσαν για να ανοίξουν τον δρόμο μέσα από τους άντρες ασφαλείας του Escobar για να φτάσουν σε εκείνον και να τον σκοτώσουν, φέρνοντας πίσω το κεφάλι του ως τρόπαιο.

Σύμφωνα με το «Killing Escobar», το καρτέλ του Κάλι έδινε στους μισθοφόρους 5.000 δολάρια την ημέρα συν τα έξοδα. Μετά από 11 εβδομάδες προετοιμασίας, οι μισθοφόροι ξεκίνησαν να τον βγάλουν από τη μέση. Ο McAleese λέει στην ταινία: «Δεν είχα ηθικό φραγμό να τον σκοτώσω. Δεν το είδα ποτέ ως φόνο. Τον κοίταξα ως στόχο».

Ωστόσο, πετώντας στη ζούγκλα, το ελικόπτερο το οποίο μετέφερε την αποστολή προσέκρουσε σε λόφο. Σκοτώθηκαν όλοι εκτός του Σκωτσέζου. Στο μεταξύ, ο Escobar ειδοποιήθηκε για την αποτυχημένη αποστολή και έστειλε τους άντρες του να τους ψάξουν στο βουνό. Ο McAleese παρότι βαριά τραυματισμένος κατάφερε να διαφύγει. 

Killing Escobar For Cali Cartel: SAS Soldier Peter McAleese | True Crime Podcast 218 Netflix BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ