- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τρεις φορές μεγαλύτερη η παραγωγή βλημάτων της Ρωσίας έναντι της Δύσης
Τα στοιχεία που επικαλείται το CNN για τον πόλεμο
Ουκρανία: Τρεις φορές μεγαλύτερη η ρωσική παραγωγή βλημάτων από ΗΠΑ και Ευρώπη
Η Ρωσία φαίνεται ότι θα παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ένα βασικό πλεονέκτημα ενόψει μιας νέας επίθεσης στην Ουκρανία που αναμένεται αργότερα φέτος.
Ουκρανία: Πόλεμος παραγωγής ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία
Η Ρωσία παράγει περίπου 250.000 πυρομαχικά πυροβολικού το μήνα, ή περίπου 3 εκατομμύρια το χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ. Συλλογικά, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μόνο περίπου 1,2 εκατομμύρια πυρομαχικά ετησίως για να τα στείλουν στο Κίεβο, δήλωσε στο CNN ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.
Ο αμερικανικός στρατός έθεσε ως στόχο να παράγει 100.000 βλήματα πυροβολικού το μήνα μέχρι το τέλος του 2025 - λιγότερο από το μισό της μηνιαίας ρωσικής παραγωγής - και ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι πλέον ανέφικτος με 60 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας να έχουν κολλήσει στο Κογκρέσο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του στρατού στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτό στο οποίο βρισκόμαστε τώρα είναι ένας πόλεμος παραγωγής», δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Το αποτέλεσμα στην Ουκρανία εξαρτάται από το πώς κάθε πλευρά είναι εξοπλισμένη για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο».
Αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία εκτοξεύει σήμερα περίπου 10.000 βλήματα την ημέρα, σε σύγκριση με μόλις 2.000 την ημέρα από την ουκρανική πλευρά. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν παραχωρήσει στην Ουκρανία μια σειρά από εξαιρετικά εξελιγμένα συστήματα, όπως το άρμα M-1 Abrams και, σύντομα, μαχητικά αεροσκάφη F-16. Αλλά στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ο πόλεμος θα κερδηθεί ή θα χαθεί πιθανότατα με βάση το ποιος θα ρίξει τα περισσότερα βλήματα πυροβολικού.
Η ρωσική πολεμική μηχανή σε «πλήρη ετοιμότητα»
Η Ρωσία λειτουργεί εργοστάσια πυροβολικού «24 ώρες το 24ωρο» σε εναλλασσόμενες 12ωρες βάρδιες, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι εργάζονται τώρα στον αμυντικό τομέα, από κάπου 2 έως 2,5 εκατομμύρια πριν από τον πόλεμο. Η Ρωσία εισάγει επίσης πυρομαχικά: Το Ιράν έστειλε τουλάχιστον 300.000 βλήματα πυροβολικού πέρυσι και η Βόρεια Κορέα παρείχε τουλάχιστον 6.700 κοντέινερ με πυρομαχικά που μετέφεραν εκατομμύρια βλήματα.
Μια αντιστοιχία στις ΗΠΑ θα ήταν αν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικαλούνταν τον νόμο για την αμυντική παραγωγή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να διατάσσει εταιρείες να παράγουν γρήγορα εξοπλισμό για την υποστήριξη της εθνικής άμυνας.
Η επιτάχυνση αυτή της Ρωσίας εξακολουθεί να μην είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Δύσης, με τους ίδιους να μην αναμένουν ότι η Ρωσία θα σημειώσει σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης βραχυπρόθεσμα.
Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Ρωσία ήταν η παραγωγή αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων. Παράγει περίπου 125 άρματα μάχης το μήνα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι παλαιότερα μοντέλα που έχουν ανακατασκευαστεί. Περίπου το 86% των αρμάτων μάχης που παρήγαγε η Ρωσία το 2023 ήταν ανακατασκευές, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Η «μετασχηματισμένη» οικονομία της Ρωσίας
Οι αξιωματούχοι παρακολουθούν επίσης στενά την οικονομία της Ρωσίας για ενδείξεις σχετικά με το πώς η αλληλεπίδραση μεταξύ ενός υπερφορτωμένου αμυντικού τομέα, των δυτικών κυρώσεων και των προσπαθειών του Πούτιν να περιχαρακώσει την οικονομία του για πόλεμο επηρεάζει την ικανότητα της Ρωσίας να στηρίξει τη σύγκρουση.
Ο πόλεμος έχει απολύτως «μεταμορφώσει» την οικονομία της Ρωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, από τη μετασοβιετική περίοδο όπου το πετρέλαιο ήταν ο κορυφαίος τομέας. Τώρα, η άμυνα είναι ο μεγαλύτερος τομέας της ρωσικής οικονομίας και το πετρέλαιο πληρώνει γι' αυτήν.
«Βραχυπρόθεσμα - ας πούμε, για τους επόμενους 18 μήνες περίπου - μπορεί να μην είναι εξελιγμένη, αλλά είναι μια ανθεκτική οικονομία», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για την κρίση στη Μέση Ανατολή
«Το πρόβλημά μας είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για αυξημένη απειλή επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και ριζοσπαστικοποίησης
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σκοτώθηκε το προηγούμενο Σάββατο μετά από βομβαρδισμό
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο – Στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανό το δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με ΕΕ
Το υψηλό κόστος των Patriot οδηγεί ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου σε ουκρανικά anti-drones χαμηλού κόστους
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προαναγγέλλει «και άλλες εκπλήξεις» για την Τεχεράνη
Ο Τραμπ επιτίθεται στον Χέρτζογκ και ζητά άμεση χάρη στον Νετανιάχου - Το Ισραήλ επικαλείται το κράτος δικαίου
Στη θέση της ο γερουσιαστής Μαρκγουέιν Μάλιν από την Οκλαχόμα
Απομακρύνθηκε βίαια από φρουρούς ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε ακρόαση της Γερουσίας
Η κρατική τηλεόραση δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση
«Να μπει τέλος στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
«Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε προς το παρόν τα Στενά του Ορμούζ», διαβεβαιώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Βαλλιστικός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση στο Μααμίρ με περιορισμένες ζημιές, χωρίς ανθρώπινες απώλειες
«Ο γιος του Χαμενεΐ είναι απαράδεκτος», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πολύ σύντομα η Νταχίγια θα μοιάζει με το Χαν Γιουνές» έγραψε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς
Υπόσχεση για αμερικανική στήριξη σε πιθανή εξέγερση
«Φρικτή και επικίνδυνη ιδέα», απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.