Κοσμος

Ο Πεσκόφ παραδέχθηκε ότι η Ρωσία «βρίσκεται» σε πόλεμο αλλά η ΕΕ παραμένει «διαιρεμένη»

Καμία πρόοδος για Ουκρανία και ασφάλεια στη Σύνοδο Κορυφής

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καμία πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία και την ασφάλεια της ΕΕ
Καμία πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία και την ασφάλεια της ΕΕ ©OLIVIER HOSLET/ EPA

Ουκρανία: Η Μόσχα παραδέχεται ότι βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν σημειώνουν πρόοδο στη Σύνοδο Κορυφής

Tην ώρα που η Ρωσία παράδεχθηκε για πρώτη φορά «ότι βρίσκεται σε πόλεμο» λόγω της επέμβασης της Δύσης στο πλευρό της Ουκρανίας, οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής διαιρεμένοι απέναντι στο ενδεχόμενο μεγάλης χρηματοδότησης όπλων στην εμπόλεμη χώρα. Όλα αυτά εν μέσω σφοδρών ρωσικών επιθέσεων στην Ζαπορίζια. 

Καμία πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής

Οι «27» εξέτασαν στην Σύνοδο Κορυφής την πρόοδο σχετικά με τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση των κερδών που προέρχονται από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς όφελος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρηματοδότησης στρατιωτικής υποστήριξης. 

Ωστόσο παρασκηνιακά, η συζήτηση μεταξύ των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη αντανακλούσε τις διαιρέσεις, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε να επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους, δήλωσαν στο POLITICO δύο διπλωμάτες της ΕΕ. Το ενδεχόμενο κοινών ομολόγων της ΕΕ υποστηρίζεται από το Βέλγιο, την Εσθονία, την Πολωνία και άλλες χώρες, αλλά απορρίπτεται σθεναρά από τις πιο λιτές χώρες, όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Αυστρία.

Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι η Γαλλία είναι μεταξύ των άλλων που επίσης αντιτίθενται στην ιδέα. Ένας διπλωμάτης δήλωσε: «Είναι ένα βελγικό τεστ ... Οι Βέλγοι το έχουν αναφέρει και στο παρελθόν, αλλά δεν έχει βρει μεγάλη απήχηση μέχρι στιγμής».

Πεσκόφ: Είμαστε σε πόλεμο

Την ίδια ώρα, η Ρωσία παραδέχεται ότι βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου», δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού η Μόσχα επέμεινε να παρουσιάζει την επίθεση κατά της Ουκρανίας ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» απορρίπτοντας την λέξη «πόλεμος».

Επιπλέον το Κρεμλίνο επιρρίπτει την ευθύνη για την «κατάσταση πολέμου» στην «επέμβαση της Δύσης στο πλευρό της Ουκρανίας».

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Ναι, αυτό ξεκίνησε ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά από την στιγμή που σχηματίσθηκε αυτή η συμμορία, όταν η συλλογική Δύση επενέβη σε όλο αυτό στο πλευρό της Ουκρανίας, για μας, έγινε πόλεμος. Είμαι πεπεισμένος και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν για να κινητοποιηθούν ατομικά», δηλώνει ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο Argoumenty I Fakty.

Η Μόσχα οφείλει «να απελευθερώσει πλήρως» τις «νέες περιοχές» για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων εκεί, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην συνέντευξη αναφερόμενος στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, και της νότιας Ουκρανίας Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες μερικώς κατέλαβε μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, κηρύσσοντας στην συνέχεια την προσάρτησή τους.

Η προσάρτηση αποτελεί παράνομη αρπαγή εδαφών και η Ουκρανία δεν θα σταματήσει μέχρι την εκδίωξη όλων των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη αυτά, απαντά το Κίεβο.

Μισέλ: Κυνική δήλωση

Από την πλευρά της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε «κυνική» την δήλωση Πεσκόφ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η ΕΕ είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για πόλεμο μετά τις δηλώσεις του Κρεμλίνου, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «εισβολή πλήρους κλίμακας, με άλλα λόγια πόλεμος. Πρόκειται για πόλεμο επιθετικότητας που ξεκίνησε από την Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας». Προσέθεσε ότι αυτό δείχνει ότι η ΕΕ πράττει σωστά που εργάζεται για την ενίσχυση και την βελτίωση της αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θέλω να σπείρουμε αγωνία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε σαφείς και να πούμε στους πολίτες της ΕΕ, ότι εάν θέλουμε ειρήνη και θέλουμε ειρήνη, εάν θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την αμυντική μας ικανότητα και να οικοδομήσουμε μια αληθινή ΕΕ σε σχέση με την άμυνα» προσέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ρωσία: Τα πλήγματα σε ουκρανικές υποδομές είναι αντίποινα 

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι το νεότερο κύμα επιθέσεών του σε ουκρανικές υποδομές εντάσσεται στα αντίποινα που στόχο έχουν να τιμωρήσουν το Κίεβο για προηγούμενες επιδρομές του σε ρωσικό έδαφος.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση ότι έπληξε σήμερα με επιτυχία μια σειρά από στόχους στο δίκτυο παροχής ενέργειας, σιδηροδρομικούς κόμβους και αποθήκες πυρομαχικών. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του χωριού Μίρνε στην ουκρανική περιοχή της Ζαπορίζια.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος στη γενική εισαγγελία της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία έπληξε το μεγαλύτερο φράγμα της Ουκρανίας, το DniproHES στη νότια Ζαπορίζια, οκτώ φορές κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επίθεσης χθες βράδυ.

«Μόνο ο υδροηλεκτρικός σταθμός χτυπήθηκε οκτώ φορές», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Γιούρι Μπιελούσοφ, επικεφαλής του τμήματος πολέμου στη γενική εισαγγελία.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών από τα μαζικά πλήγματα που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή αυξήθηκε σε 5, όπως ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα τα ρωσικά πλήγματα ευρείας κλίμακας που έπληξαν την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, προτρέποντας τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να άρουν το «ασυγχώρητο» μπλόκο τους στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

«Καταδικάζουμε τις βίαιες ρωσικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον ουκρανικών πόλεων και πολιτικών υποδομών», δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου η Άντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη σειρά βομβαρδισμών που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία εναντίον του ουκρανικού ενεργειακού δικτύου μετά την έναρξη του πολέμου» τον Φεβρουάριο του 2022.

Πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου από το Κίεβο 

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολια Στεφανίσινα δήλωσε σήμερα ότι τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου είναι νόμιμοι στόχοι για τις ουκρανικές δυνάμεις, έπειτα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το Κίεβο να σταματήσουν οι επιθέσεις με drones κατά των μονάδων αυτών.

Η Ουκρανία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της κατά ρωσικών ενεργειακών υποδομών τις τελευταίες εβδομάδες, χρησιμοποιώντας πλήθος drones μακρού βεληνεκούς για να πλήξει ρωσικά διυλιστήρια με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της παραγωγής σε ορισμένα εξ αυτών.

«Κατανοούμε τις εκκλήσεις των εταίρων μας, των ΗΠΑ, αλλά την ίδια στιγμή πολεμούμε με τις δυνατότητες, τους πόρους και τις πρακτικές που διαθέτουμε», είναι η Ολια Στεφανίσινα στο Kyiv Security Forum και πρόσθεσε ότι οι ενεργειακές υποδομές είναι νόμιμοι στόχοι σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times , η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις αυτές προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 4% μέχρι στιγμής από τις 12 Μαρτίου, όταν η Ουκρανία έπληξε μεγάλο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ