Κοσμος

Τζόσουα Στίμπσον: Ο διώκτης και δολοφόνος με τα δυο πρόσωπα

Ένας γοητευτικός και έξυπνος άντρας που όταν τον χώριζε μια γυναίκα γινόταν παράλογος επιθετικός και εκδικητικός

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η δολοφονία της Μόλι Μακλάρεν με 75 μαχαιριές

Η βάναυση δολοφονία της πρώην φιλενάδας του Μόλι Μακλάρεν με 75 μαχαιριές

Η Μόλι Μακλάρεν, γεννημένη στις 26 Μαΐου 1994 στο Κεντ της Αγγλίας, ήταν δευτεροετής φοιτήτρια Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως γυμνάστρια και blogger. Είχε πάθος με τη σωματική άσκηση και τηρούσε το πρόγραμμά της με καθημερινή πειθαρχία -υπέφερε καιρό από βουλιμία, αλλά τα πήγαινε όλο και καλύτερα. Στις αρχές του 2016 γνώρισε μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Tinter έναν 26χρονο άντρα που ονομαζόταν Τζόσουα Στίμπσον και ήταν υπεύθυνος πωλήσεων σε μια βιομηχανία στο Ρότσεστερ. Από κοντά συναντήθηκαν πολύ αργότερα την ίδια χρονιά, τον Οκτώβριο, και άρχισαν να βγαίνουν ραντεβού. Προέρχονταν και οι δυο από μονογονεϊκές οικογένειες -ο Τζόσουα είχε μεγαλώσει μόνο με τον πατέρα του και η Μόλι μόνο με τη μητέρα της -και όπως η Μόλι είχε ταλαιπωρηθεί από τη διαταραχή της βουλιμίας, ο Τζόσουα είχε ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ήταν η πρώτη σοβαρή σχέση της Μόλι και οι δυο τους δέθηκαν λόγω και των κοινών θεμάτων ψυχικής υγείας.

Η δολοφονία της Μόλι Μακλάρεν με 75 μαχαιριές
© Facebook

Τον Ιανουάριο του 2017, η Μόλι σύστησε τον Τζόσουα στους φίλους της. Οι φίλοι της, από την πρώτη φορά που τον γνώρισαν, έκριναν ότι με τη συμπεριφορά του δημιουργούσε μια άσχημη ατμόσφαιρα. Κάτι που σύντομα επιβεβαιώθηκε. Ο Τζόσουα προσπαθούσε να απομονώσει τη Μόλι από τους φίλους της. Τη βομβάρδιζε με μηνύματα και συχνά εμφανιζόταν στο σπίτι της απροειδοποίητα. Η Μόλι άρχισε να πιέζεται από αυτή τη χειριστική συμπεριφορά του, αλλά αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία στη σχέση.

Τον Μάρτιο του 2017, η Μόλι δε μπορούσε να ανεχτεί πλέον το φέρσιμό του και έβαλε τέλος στη σχέση τους. Ο Τζόσουα δεν αποδεχόταν τον χωρισμό και συνέχισε να τη βομβαρδίζει με μηνύματα, μέχρι που λίγες εβδομάδες αργότερα η κοπέλα συμφώνησε να ξανασμίξουν. Ωστόσο, ο Τζόσουα συνέχισε την ίδια χειριστική συμπεριφορά και η Μόλι σύντομα είχε ξανά αμφιβολίες. Τον Μάιο του 2017 το ζευγάρι πήγε διακοπές στην Τενερίφη. Στη διάρκεια του ταξιδιού, η Μόλι έστελνε μηνύματα στις φίλες της λέγοντας ότι δεν τα πήγαιναν καλά και ότι ήθελε να περιμένει μέχρι να γυρίσουν στην Αγγλία, ώστε να αποφασίσει τι θα κάνει. Στις 17 Ιουνίου 2017, η Μόλι και ο Τζόσουα έκαναν μια νυχτερινή έξοδο με φίλους της Μόλι. Οι δυο τους διαπληκτίστηκαν στο νυχτερινό κέντρο και η Μόλι χώρισε με τον Τζόσουα. Ο Τζόσουα έκανε σκηνή και έφυγε.

Η δολοφονία της Μόλι Μακλάρεν με 75 μαχαιριές
© Facebook

Μετά τον χωρισμό στο νυχτερινό κέντρο, η Μόλι πήρε την απόφαση να μπλοκάρει τον Τζόσουα σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τζόσουα δεν το πήρε καλά και άρχισε να κάνει δημόσιες κακόβουλες αναρτήσεις για τη Μόλι στα δικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές περιελάμβαναν ψέματα και απίθανους ισχυρισμούς για εκείνη, όπως ότι έκανε χρήση κοκαΐνης, σε μια προσπάθεια να δυσφημήσει τον υγιεινό τρόπο ζωής που παρουσίαζε η Μόλι στο διαδίκτυο -έκανε tag ώστε να τα βλέπουν φίλοι και συγγενείς της- και απειλούσε ότι «ακολουθούν κι άλλα».

Η Μόλι είχε πει σε φίλους της σε μηνύματα ότι φοβόταν τον πρώην σύντροφό της.

Να προσέχεις το φρικιό

Στις 22 Ιουνίου 2017, η Μόλι και η μητέρα της εκτύπωσαν όλο το κακόβουλο περιεχόμενο που δημοσίευε ο Τζόσουα στο διαδίκτυο και πήγαν για βοήθεια στο τοπικό αστυνομικό Τμήμα. Ένας αστυνομικός τηλεφώνησε στον Στίμπσον και τον προειδοποίησε ότι αν δε σταματούσε να παρενοχλεί τη Μακλάρεν κι αν δεν αφαιρούσε όλο το περιεχόμενο, θα είχε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, αλλά εκείνος αρνήθηκε να κατεβάσει τις αναρτήσεις του -η αστυνομία του μίλησε για δεύτερη φορά μόλις δύο μέρες πριν δολοφονήσει τη Μακλάρεν.

Στις 27 Ιουνίου 2017, ο Τζόσουα Στίμπσον έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας να αγοράζει ένα μαχαίρι από μεγάλο σούπερ μάρκετ. Μόλις 30 λεπτά αργότερα, αγόρασε και μια αξίνα από κατάστημα εργαλείων. Την ίδια μέρα είπε στην αστυνομία ότι επρόκειτο να αφαιρέσει όλες τις αναρτήσεις για τη Μόλι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό έκανε τη Μόλι να χαλαρώσει λίγο. Την επόμενη μέρα, στις 28 Ιουνίου 2017, η Mόλι βγήκε για δείπνο σε γνωστό παμπ με μερικούς φίλους της. Λίγη ώρα αφότου έφτασαν, εμφανίστηκε και ο Τζόσουα συνοδεύοντας μια κοπέλα, αλλά η Μόλι και οι φίλοι της πίστεψαν ότι ήταν απλή σύμπτωση. Αργότερα, ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίο και ότι ο Τζόσουα είχε δει την ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα εκείνη τη μέρα που έγραφε ότι θα ήταν στο γνωστό παμπ το βράδυ.

Στις 29 Ιουνίου 2018, η Μόλι ξύπνησε και πήγε ως συνήθως στο γυμναστήριο, χωρίς να γνωρίζει ότι ο Τζόσουα την είχε ακολουθήσει. Ξεκίνησε τη γυμναστική της, μέχρι που εμφανίστηκε εκείνος, έβαλε το χαλάκι του ακριβώς δίπλα στο δικό της και άρχισε να γυμνάζεται, κάνοντας την κοπέλα να νιώθει άβολα. Είχαν χωρίσει πριν 12 μέρες. Η Μακλάρεν τρομοκρατημένη τον πλησίασε και τον ρώτησε αν την παρακολουθούσε. Εκείνος το αρνήθηκε και συνέχισε να γυμνάζεται. Η Μόλι έστειλε μήνυμα στη μητέρα της: «Μαμά ήρθε στο γυμναστήριο και γυμνάζεται δίπλα μου». Έστειλε σχετικό μήνυμα και σε μια φίλη της για συμβουλές κι εκείνη της είπε «να προσέχεις το φρικιό». Και οι δύο γυναίκες τη συμβούλεψαν να φύγει από το γυμναστήριο. Η Μόλι συνέχισε να στέλνει μηνύματα στη φίλη της καθώς έφευγε από το γυμναστήριο και κατευθυνόταν προς το πάρκινγκ. Μπήκε στο Σιτροέν της και συνέχισε τα μηνύματα. Αντάλλαξε συνολικά 20 μηνύματα με τη φίλη της για τη συμπεριφορά του Στίμπσον.

Η Μακλάρεν δεν είχε ιδέα ότι ο δολοφόνος της περίμενε με μια τσάντα που περιείχε ένα μαχαίρι και μια αξίνα που θα χρησιμοποιούσε για να τη σφάξει. Ο Στίμπσον, αφού είχε κατευθυνθεί κι αυτός στο πάρκινγκ και είχε μπει στο αμάξι του, στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημά του, άνοιξε την πόρτα της Μόλι και της κατάφερε βίαια χτυπήματα με μαχαίρι. Τη μαχαίρωσε 75 φορές.

Η Μόλι προσπάθησε να αντισταθεί ουρλιάζοντας και χτυπώντας την κόρνα της, αλλά πέθανε μέσα σε λίγα λεπτά. Ο Τζόσουα Στίμπσον συνελήφθη επιτόπου.

Η δολοφονία της Μόλι Μακλάρεν με 75 μαχαιριές
© Kent Police

Στη δίκη του, πρώην συνάδελφοι από τον χώρο εργασίας του περιέγραψαν δυο εντελώς διαφορετικές πλευρές του Τζόσουα Στίμπσον. Ο ένας ήταν ένας γοητευτικός έξυπνος άντρας, που ξεχώρισε αμέσως ανάμεσα στους υποψήφιους, όταν έκανε αίτηση για δουλειά πωλητή. Ο άλλος ήταν ένας καταθλιπτικός Τζόσουα, παράλογος μοναχικός και αντικοινωνικός. Οι συνάδελφοι παρατήρησαν μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά και την εμφάνισή του μετά την επιστροφή του από την Τενερίφη. Μετά τις διακοπές του ήταν κενός, δε μιλούσε, στενοχωριόταν, έκλαιγε χωρίς λόγο και είχε εκμυστηρευθεί σε συναδέλφους ότι έκανε επικίνδυνες σκέψεις. Η παρουσία του Στίμπσον στην εργασία του ήταν σποραδική μέχρι που συμφωνήθηκε ότι έπρεπε να εργάζεται με μερική απασχόληση. Το πρώτο ρεπό με το νέο διακανονισμό εργασίας του ήταν την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 -τη ημέρα που έκανε τη φρενήρη επίθεση. Μια «πράξη κακίας» χαρακτηρίστηκε η ενέργειά του από όσους τον γνώριζαν. Ο ίδιος αποκάλυψε στο δικαστήριο ότι έπασχε από διπολική διαταραχή.

Η δολοφονία της Μόλι Μακλάρεν με 75 μαχαιριές
© Tom Smy/EastKent999vids

Δύο πρώην φίλενάδες του είπαν στο δικαστήριο πώς ο Στίμπσον είχε γίνει διώκτης τους μετά τον χωρισμό τους. Η πρώτη είπε ότι την παρακολουθούσε και τραβούσε φωτογραφίες -της είχε στείλει μάλιστα μια φωτογραφία από τον κήπο του σπιτιού της. Στις διακοπές τους την είχε απειλήσει ότι θα την πνίξει και είχε σκίσει τα λάστιχα του αυτοκινήτου της με μαχαίρι. Η δεύτερη είπε ότι αφού χώρισαν είχε ρίξει πάνω της ποτό σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και μετά την περίμενε από έξω για ώρες μέχρι να φύγει.

Ο εισαγγελέας περιγράφοντας την επιθετική συμπεριφορά του Στίμπσον μετά από χωρισμούς είπε πως ήταν «προφανές ότι είχε πρόβλημα με τις γυναίκες» και αναφέρθηκε στον «ψυχρό, υπολογισμένο» χαρακτήρα της δολοφονίας. Είπε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο Στίμπσον έπασχε από διαταραχή προσωπικότητας, ότι είχε αυτοέλεγχο κατά τη διάρκεια της δολοφονίας και ότι έπρεπε να βγάλουν ετυμηγορία για φόνο.

Η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι ο Στίμπσον υπέστη «μαζική απώλεια αυτοελέγχου» τη μέρα της επίθεσης και πτυχές της συμπεριφοράς του θα μπορούσαν να θεωρηθούν παρορμητικές, σημάδι διαταραχής προσωπικότητας. Η «ελεγκτική» συμπεριφορά του προς τις γυναίκες ήταν ένα ακόμη σημάδι της διαταραχής.

Ο Στίμπσον καταδικάστηκε σε ισόβια, με δυνατότητα αποφυλάκισης μετά από 26 χρόνια. Οι ένορκοι χρειάστηκαν λιγότερο από τρεις ώρες για να βγάλουν ετυμηγορία. Ο Στίμπσον είχε παραδεχτεί την ανθρωποκτονία κάνοντας έκκληση για μειωμένο καταλογισμό λόγω ψυχικής πάθησης, αλλά οι ένορκοι απέρριψαν την έκκλησή του.

Ο Στίμπσον κοίταζε ανέκφραστα μετά την ανακοίνωση της ποινής του, όταν έφευγε από το δικαστήριο. Χαμογέλασε μόνο στον πατέρα του.

Η δολοφονία της Μόλι Μακλάρεν με 75 μαχαιριές
© Facebook

Μετά τη δολοφονία της Μόλι, οι φίλοι και η οικογένειά της δημιούργησαν το «Ίδρυμα Μόλι Μακλάρεν», που συγκεντρώνει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το Ίδρυμα επιλέγει ομάδες που υποστηρίζουν άτομα με διατροφικές διαταραχές. Όπως είπαν: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κληρονομιά προς τιμήν της, διοχετεύοντας το πάθος και την ορμή της μέσω του Ιδρύματος Μόλι Μακλάρεν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ