Κοσμος

Γάζα: Η φρικιαστική εκατόμβη της στρατιάς των εξαθλιωμένων

Οι συνομιλίες περί εκεχειρίας προφανώς ακυρώθηκαν βραχυπρόθεσμα μετά την τραγωδία της Πέμπτης που μας πέρασε

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Η φρικιαστική εκατόμβη της στρατιάς των εξαθλιωμένων
© Mohammed Zaber / EPA

Γάζα: Η φρικιαστική επίθεση των δυνάμεων του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους που περίμεναν την ανθρωπιστική βοήθεια 

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, λίγο πριν χαράξει, 35 καμιόνια με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν τα check points και εισήλθαν στην Πόλη της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές, δηλαδή ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ελέγχει αποκλειστικά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα, δεν είχε ειδοποιήσει σχετικά. Από τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως από νεαρές ηλικίες και παιδιά, ανέμεναν την άφιξη του κομβόι.

Λίγα λεπτά αφότου τα βαριά οχήματα πέρασαν στην Γάζα, οι πεινασμένοι του θύλακα κινήθηκαν ομαδικά και περικύκλωσαν τα φορτηγά. Σκηνές από ταινία μαζικής εξέγερσης εξαθλιωμένων μαζών εκτυλίχθηκαν μπροστά στους φακούς κατασκοπευτικών δορυφόρων και drones που παρακολουθούσαν από ψηλά τις κινήσεις ανθρώπων προφανώς σε απόγνωση. Πολίτες ποδοπατούσαν τους συμπολίτες τους και ποδοπατούνταν από αυτούς . Άλλος προσπαθούσε να προμηθευτεί ένα σακί με αλεύρι, άλλος ένα τσουβάλι ρύζι, κάποιοι επιχειρούσαν να αρπάξουν τα συσκευασμένα πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας εξηγεί ο ειδικός απεσταλμένος της Le Monde.

Από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που έχουν σχέση με δυτικά media, η παγκόσμια κοινότητα πληροφορήθηκε πώς ενώ κορμιά κείτονταν στο έδαφος και κραυγές απόγνωσης ποδοπατημένων ανθρώπων συμπλήρωναν το σκηνικό απόλυτου χάους, ακούγονταν οι ξεροί επαναληπτικοί ήχοι πολεμικών τουφεκιών που εκπυρσοκροτούσαν. Σύντομα προσδιορίστηκε η «πηγή» αυτών των πυροβολισμών. Ακροβολισμένοι ισραηλινοί φαντάροι πυροβόλησαν ….. στο αέρα και όταν τα πράγματα άρχισαν να σοβαρεύουν άρχισαν να ρίχνουν στα πόδια. Αυτές, υποτίθεται, πώς είναι οι πληροφορίες που ανάρτησε στην ηλεκτρονική της σελίδα η Jerusalem Post το απόγευμα της Πέμπτης. Μάλιστα κατά της πηγές της εφημερίδας υπήρχαν και οπλισμένοι μαχητές της ΧΑΜΑΣ οι οποίοι πυροβολούσαν παλαιστινίους προκειμένου, έτσι ισχυρίζεται η ισραηλινή εφημερίδα, να τους αποτρέψουν να οικειοποιηθούν την ανθρωπιστική βοήθεια. Για να την συλλέξουν αυτοί οι ίδιοι.

Μερικές ώρες αργότερα η παγκόσμια κοινότητα μάθαινε από τα δελτία ειδήσεων πώς τουλάχιστον εκατόν δέκα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες ήταν ο φρικτός απολογισμός αυτής της αυθόρμητης εξέγερσης των «Αθλίων» της Γάζας . Μία βίαια έκρηξη που προκλήθηκε από την πείνα, την δίψα και τις συσσωρευμένες κακουχίες μίας κοινωνίας η οποία είναι καταδικασμένη να πιεί μέχρι την τελευταία γουλιά αυτό το θανατηφόρο δηλητήριο της απόγνωσης. Οι Ισραηλινοί επιτίθενται. Οι Αιγύπτιοι απαγορεύουν την διέλευση προς το Αιγυπτιακό έδαφος. Δυτικά βρίσκεται η θάλασσα. Ανατολικά και βόρεια είναι παρατεταγμένος ο ισραηλινός στρατός. Περίπου 1,7 εκατομμύρια ψυχές καταδικάστηκαν να βιώσουν την απόλυτη φρίκη.

Από τότε που άρχισε ο πόλεμος, δηλαδή από την ημέρα που η ισλαμιστική ΧΑΜΑΣ προέβη στην άθλια τρομοκρατική επίθεση στο Νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας και σπέρνοντας τον τρόμο, έχουν σκοτωθεί 1600 ισραηλινοί από την επίθεση της ΧΑΜΑΣ και τουλάχιστον 30.000 Παλαιστίνιοι εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες και παιδιά. Στους 68.000 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών. Τους αριθμούς αυτούς έχει ανακοινώσει επίσημα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας το σύνολο των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Γάζα αλλά και τα ισραηλινά ΜΜΕ.Ένας ασύλληπτα μεγάλος αριθμός τραυματιών έχει ακρωτηριαστεί. Είναι η φύση των τραυμάτων στο πεδία των μαχών αλλά και λόγω των βομβαρδισμών. 

Η στρατηγική του ισραηλινού στρατού συνίσταται στην συστηματική εξώθηση του παλαιστινιακού ανθρώπινου δυναμικού στη Γάζα να στραφεί εναντίον της ΧΑΜΑΣ. Η πρόκληση κοινωνικού χάους μεταξύ των πολιορκημένων Παλαιστινίων που θα έχει ως συνέπεια την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της ΧΑΜΑΣ στην Λωρίδα, οδήγησε ημέρα με την ημέρα στην πλήρη εξαθλίωση των κατοίκων εντός του θύλακα. Οι εξαθλιωμένοι άνθρωποι οδηγούνται αναπόφευκτα σε αποτρόπαιες πράξεις και αλλοπρόσαλλες επιλογές. Η ισραηλινή στρατηγική οδηγεί τους πολιορκημένους στο σημείο της μη επιστροφής όπου τα κοινά κοινωνικά ανακλαστικά απλά έχουν ξεριζωθεί από τις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Μία αναδρομή ωστόσο στο πρόσφατο παρελθόν, εκεί γύρω στις αρχές του 21ου αιώνα θα αποκάλυπτε το ποιοί βρίσκονται πίσω από αυτό το σκηνικό κόλασης που επικρατεί σε αυτήν την Λωρίδα Θανάτου, στις νοτιοανατολικές ακτές της Μεσογείου.

Εφημερίδες όπως η ΗΑΑΡΕΤΖ και η Jerusalem Post,πολύ γνωστοί παράγοντες της ισραηλινής αντιπολίτευσης και πληθώρα δυτικών ΜΜΕ μεταξύ των οποίων η New York Times, το BBC, η Le Monde, ο βρετανικός Guardian εχουν αποκαλύψει πώς με το τέλος της 2ης Ιντιφάντα, δηλαδή γύρω στο 2004-2005, ο Μπένζιαμιν Νετανιάχου κατάφερε να επιβάλει μία προσωπική του επιλογή. Την ανάδειξη της ισλαμιστικής οργάνωσης ΧΑΜΑΣ ως βασικής συνιστώσας στον παλαιστινιακό πολιτικό τοπίο και κυρίως ως μοναδικής πολιτικής αρχής εντός της Λωρίδας της Γάζας. Στόχος του Νετανιάχου ήταν να ακυρωθεί κάθε δυνατότητα εξέλιξης της Παλαιστινιακής Αρχής, του πολιτικού μορφώματος που ηγήθηκε των Παλαιστινίων στη Δυτική όχθη και την Γάζα ως κληροδότημα του Γιασέρ Αραφάτ.

Οι αποκαλύψεις εντός και εκτός Ισραήλ φέρουν τον Μπενζιαμίν Νετανιάχου να είναι ο βασικός «χορηγός» της ΧΑΜΑΣ . Προφανώς και η πολιτική δυναμική εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά. Η ΧΑΜΑΣ ανδρώθηκε, απέκτησε την πλήρη πολιτική αυτονομία της και ακολούθησε μία πορεία σύγκρουσης με την Παλαιστινιακή Αρχή που κατέληξε στην επικυριαρχία της στην Λωρίδα της Γάζας. Το μοντέλο άσκησης εξουσίας στην Λωρίδα ήταν το γνωστό ισλαμιστικό- εθνικιστικό, απόλυτα συγκεντρωτικό, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, των μάχιμων Αδελφών Μουσουλμάνων στην ακραία εκδοχή του. Ο Νετανιάχου τελικά αναγκάστηκε να αναμετρηθεί με το πολιτικό προϊόν που φιλοδόξησε να εμφυτεύσει στη Γάζα και να το επιχορηγήσει προκειμένου να το ελέγχει. Κάποια ημέρα, σύντομα και ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, θα λογοδοτήσει σκληρά για αυτό το μέγιστο πολιτικό του ατόπημα.

Η ανθρωπιστική κατάρρευση στη Γάζα με άμεση επίπτωση την δημιουργία ανεξέλεγκτης στρατιάς εξαθλιωμένων πολιτών που ψάχνουν για μία μπουκιά φαί και λίγο καθαρό νερό, θα αποτελέσει εφεξής το κρίσιμο μέγεθος από το οποίο θα εξαρτηθεί η στρατηγική του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Οι συνομιλίες περί εκεχειρίας προφανώς ακυρώθηκαν βραχυπρόθεσμα μετά την τραγωδία της Πέμπτης που μας πέρασε, με τις εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να χειριστεί με άνεση το ζήτημα της συμφωνίας εκεχειρίας υπό συνθήκες εκρήξεων οργής και αγανάκτησης παγκοσμίως. Ήδη μεγάλες δυτικές χώρες όπως η Γαλλία, ζητούν την διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για αυτό το ασύλληπτο μακελειό. Αν δώσουμε βάση στα πραγματικά στρατιωτικά δεδομένα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Μπένζαμιν Νετανιάχου να ακολουθήσει την σκληρή γραμμή της επίθεση στην νότιο Γάζα (στη Ράφα) μετά από αυτήν την διεθνή κατακραυγή. Η αποκάλυψη στοιχείων πώς η Αίγυπτος κατασκευάζει ένα γιγαντιαίο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σινά όπου θα «φιλοξενηθούν» ως κρατούμενοι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που θα εξωθηθούν σε φυγή, έχει προκαλέσει φρίκη αλλά και δέος. Ως που θα φθάσει η «μοναχική τρέλα» ενός ισραηλινού πολιτικού ο οποίος επιχειρεί να γλυτώσει την φυλακή λόγω οικονομικών εγκλημάτων αλλά και να αποφύγει το ανάθεμα της ιστορίας λόγω των χειρισμών του στην υπόθεση της ΧΑΜΑΣ βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο στην απόλυτη παράνοια του πολέμου. Διότι αυτή είναι η μοίρα του Μπίμπι. Η πολιτική του ασυλία λήγει με την ανακοίνωση της λήξης της πολεμικής δραστηριότητας.        

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ