- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το Ιράν δεν επέτρεψε στη νομπελίστρια Ειρήνης να πάει στην κηδεία του πατέρα της
«Όχι» στη Ναργκίς Μοχαμαντί από το καθεστώς - Παραμένει φυλακισμένη από το 2021
Ιράν - Ναργκίς Μοχαμαντί: Οι αρχές δεν επέτρεψαν στη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ακτιβίστρια να παραστεί στην κηδεία του πατέρα της.
Οι ιρανικές αρχές απαγόρευσαν στη βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί, που είναι φυλακισμένη από το 2021 στην Τεχεράνη, να παραστεί στην κηδεία του πατέρα της, ο οποίος πέθανε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κατήγγειλε σήμερα η οικογένειά της.
Αρνήθηκαν στη Ναργκίς Μοχαμαντί να αποχαιρετήσει τον πατέρα της
Ο Καρίμ Μοχαμαντί, που δεν είχε δει την κόρη του 22 μήνες και δεν της είχε μιλήσει στο τηλέφωνο τους τελευταίους τρεις μήνες, απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 90 ετών. Η κηδεία του τελέστηκε σήμερα στην πόλη Ζανζάν, βορειοδυτικά της Τεχεράνης.
«Δυστυχώς, στη Ναργκίς Μοχαμαντί αρνήθηκαν τη δυνατότητα να παραστεί στην τελετή και να αποχαιρετήσει τον πατέρα της», επισήμανε σε δελτίο Τύπου η οικογένειά της, η οποία είχε νωρίτερα αναφέρει ότι η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης θα έπρεπε να έχει «το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα» να παραστεί στην κηδεία του.
Η Ναργκίς Μοχαμαντί είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», η οποία ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Ιράν.
«Ο ιρανικός λαός γύρισε τη σελίδα αυτού του καθεστώτος», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα. «Πιστεύω ότι με την επόμενη ευκαιρία θα επιστρέψει στον δρόμο».
Φυλακισμένη από το 2021 η νομπελίστρια Ειρήνης
Η Μοχαμαντί, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης «για τη μάχη της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους», έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί επανειλημμένα εδώ και 25 χρόνια για τον αγώνα της κατά της επιβολής της μαντίλας στις γυναίκες και της θανατικής ποινής.
Φυλακισμένη από τον Νοέμβριο του 2021, δεν έχει δει τον σύζυγο και τα δίδυμα παιδιά της που έχουν εγκατασταθεί στο Παρίσι εδώ και χρόνια.
Τον περασμένο χρόνο της απαγορεύτηκε το δικαίωμα να τηλεφωνεί από τη φυλακή της, ακόμα και στους συγγενείς της στο Ιράν.
Μια απαγόρευση που δεν ήρθη ακόμα κι όταν πλησίαζαν οι τελευταίες στιγμές της ζωής του πατέρα της. Την ημέρα του θανάτου του «δεν της επετράπη να τηλεφωνήσει για συλλυπητήρια στην οικογένειά της», κατήγγειλαν οι δικοί της.
Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, μετέφερε τις δηλώσεις του Καρίμ Μοχαμαντί πριν από τον θάνατό του: «Η επιθυμία να ακούσω τη φωνή της κόρης μου από τη φυλακή του δυνάστη είναι αβάστακτη», είχε πει.
Διαβάστε ακόμη → Ναργκίς Μοχαμαντί: Η «φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή» στο Ιράν
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ΗΠΑ θα προβούν σε «σοβαρά αντίποινα», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας
Στην εντατική το ένα από τα θύματα
Youtuber παραδέχτηκε ότι δημιούργησε την εικόνα χρησιμοποιώντας ChatGPT
Τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν να εξαπολύουν σποραδικές επιθέσεις
Η επίθεση σηματοδοτεί μια προφανή παραβίαση της εκεχειρίας από το Τελ Αβίβ
Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποιούν τακτικές ανταλλαγές αιχμαλώτων, μετά από τη ρωσική εισβολή το 2022
«Δεν ζούμε σε πόλεμο, αλλά ούτε σε ειρήνη», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος
Στην Αυστραλία ένα νεαρό αγόρι ξεσπά για την απαγόρευση των social media σε ανήλικους
Το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίησή τους
Δεν είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζει τον Κύπριο ευρωβουλευτή
Η φωτογραφία που προκάλεσε σάλο
Ήταν ο κακός των «Pulp Fiction» και «Μάσκας»
Η Μόσχα αντιδρά στο σχέδιο της ΕΕ - Μήνυση στη Euroclear για τα 210 δισ. ευρώ
Μειώνεται η θεραπεία του για τον καρκίνο από το νέο έτος
Η υπόθεση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης αυστηρότητας των τοπικών αρχών απέναντι σε απείθαρχους ξένους επισκέπτες
Οι έξι όμηροι δολοφονήθηκαν από τους απαγωγείς τους στις 29 Αυγούστου 2024
Το περιστατικό προκάλεσε ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τον Οκτώβριο, το YouTube κατείχε το 12,9% της συνολικής τηλεθέασης streaming στις ΗΠΑ
Συνολικά δόθηκαν στη δημοσιότητα 19 φωτογραφίες, ορισμένες από τις οποίες έχουν υποστεί μερική απόκρυψη προσώπων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.