Κοσμος

Ιαπωνία: Αφεντικό της Γιαγκούζα ήθελε να πουλήσει πυρηνικά στο Ιράν

Πώς συνελήφθη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιαπωνία: Αφεντικό της Γιαγκούζα ήθελε να πουλήσει πυρηνικά στο Ιράν
© SOUTHERN DISTRICT OF NEW YORK

Ιαπωνία: Αφεντικό της Γιαγκούζα ήθελε να πουλήσει πυρηνικά στο Ιράν - Συνελήφθη από τις ΗΠΑ

Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε μέλος της ιαπωνικής μαφίας για συνωμοσία με σκοπό τη διακίνηση πυρηνικών υλικών.

Ο Tακέσι Εμπισάβα προσπάθησε να πουλήσει ουράνιο και πλουτώνιο που πίστευε ότι θα μεταφέρονταν στο Ιράν για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, όπως υποστηρίζεται. Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι ο Εμπισάβα ο οποίος κρατείται σε φυλακή του Μπρούκλιν - είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του ιαπωνικού συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος, γνωστού ως Γιακούζα, με δραστηριότητες στη Σρι Λάνκα, τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Εμπισάβα και οι «συνεργάτες του έδειξαν δείγματα πυρηνικών υλικών στην Ταϊλάνδη» σε μυστικό πράκτορα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA). Ο πράκτορας εμφανιζόταν ως διακινητής ναρκωτικών και όπλων με διασυνδέσεις με έναν Ιρανό στρατηγό.

Τα δείγματα -που προέρχονταν από τη Μιανμάρ- κατασχέθηκαν από τις αρχές της Ταϊλάνδης και μεταφέρθηκαν στους αμερικανούς ερευνητές. Ένα αμερικανικό εργαστήριο επιβεβαίωσε ότι το υλικό περιείχε ουράνιο και πλουτώνιο για όπλα.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται επίσης ότι ο Εμπισάβα προσπάθησε να αποκτήσει μεγάλες ποσότητες όπλων στρατιωτικού τύπου για λογαριασμό μιας απροσδιόριστης ομάδας ανταρτών στη Μιανμάρ. Τα όπλα περιελάμβαναν πυραύλους εδάφους-αέρος, τυφέκια εφόδου και ελεύθερου σκοπευτή, πολυβόλα, ρουκέτες διαφόρων διαμετρημάτων και ποικίλο τακτικό εξοπλισμό.

Ο Εμπισάβα αντιμετωπίζει κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνωμοσία για τη διάπραξη διεθνούς εμπορίας πυρηνικών υλικών, συνωμοσία για την εισαγωγή ναρκωτικών, συνωμοσία για την απόκτηση, μεταφορά και κατοχή αντιαεροπορικών πυραύλων και ξέπλυμα χρήματος.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ