Κοσμος

Πώς είναι να έχεις γενέθλια κάθε τέσσερα χρόνια;

Mε αφορμή το Leap Year φέτος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Leap Day: «Είμαι 28 ετών, αλλά είχα μόνο επτά γενέθλια»
© Unsplash

Leap Day: Tι λένε όσοι έχουν γενέθλια αυτή την μέρα του Φεβρουαρίου 

Σήμερα το ημερολόγιο γράφει 29 Φεβρουαρίου. Το 2024 είναι δίσεκτο έτος και έτσι ο «κουτσοφλέβαρος» έχει μία ημέρα παραπάνω, όπως ακριβώς συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια. Ήδη από τα μεσάνυχτα, το Google Doodle τιμά την ημέρα κάνοντας εκτενή αναφορά στη Leap Day, όπως ονομάζεται η 29η Φεβρουαρίου στο εξωτερικό.

Τι συμβαίνει με όσους έχουν γεννηθεί σε μια ημερομηνία που υφίσταται κάθε τέσσερα χρόνια;

Το παράδειγμα της Julia Alsop είναι χαρακτηριστικό καθώς θα σβήσει επτά κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων της φέτος αλλά θα γίνει 28 ετών. Όταν λέει στους ότι θα γιορτάσει τα έβδομα γενέθλιά της το 2024, λέει ότι την κοιτάζουν σαν να λένε: «Τι εννοείς;»

Η πιθανότητα να γεννηθεί κάποιος στις 29 Φεβρουαρίου είναι περίπου μία στις 1.461. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες που συνεπάγεται το να είσαι γεννημένος την εν λόγω ημερομηνία, ανέφερει η Julia η οποία συχνά αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ηλεκτρονικές διαδικασίες καθώς τα πεδία στα ηλεκτρονικά έντυπα αναγράφουν μόνο 28 ημέρες για τον Φεβρουάριο.

Ανάλογες δυσκολίες αντιμετωπίζει και η Jane Atkin, δασκάλα δημοτικού σχολείου από το Λονδίνο. Φέτος γιορτάζει τα 15α της γενέθλια ή τα 60 της χρόνια. Πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν τα όγδοα και ένατα γενέθλιά της, τα 10χρονα και 11χρονα παιδιά στην τάξη της θεώρησαν εξαιρετικά διασκεδαστικό το γεγονός ότι ήταν μεγαλύτερα από τη δασκάλα τους, θυμάται.

Μια ακόμη ξεχωριστή περίπτωση είναι η Abi, από το Σάρεϊ η οποία έχει γιορτάσει δύο μόλις φορές τα πραγματικά της γενέθλια αλλά είναι 8 ετών.  «Είναι πολύ ξεχωριστή και νομίζω ότι της ταιριάζει πολύ» λέει η μητέρα. «Πάντα της λέω, ''θα αλλάξεις τον κόσμο Άμπι''. Είναι ένα μοναδικό παιδί».

Ο Joe Middleton, από το Leicestershire γιορτάζει τα όγδοα γενέθλια του αλλά είναι 32ετών. Λέει ότι είναι ιδιαίτερα τυχερός γύρω από τα γενέθλια του δίσεκτου έτους, κερδίζοντας διαγωνισμούς στο παρελθόν. Ως φοιτητής, η ασυνήθιστη ημερομηνία γέννησης του Joe συχνά μπέρδευε τους πορτιέρηδες σε νυχτερινά κέντρα όταν ζητούσαν να δουν την ταυτότητά του.

«Το Facebook, για παράδειγμα, μπερδεύεται και λέει στους ανθρώπους ότι τα γενέθλιά μου είναι και τις δύο ημέρες», λέει ο Joe. «Δεν ξέρει πραγματικά πού να με τοποθετήσει. Έτσι, στη συνέχεια λαμβάνω μηνύματα από φίλους και συγγενείς και τις δύο ημέρες, επειδή οι άνθρωποι δεν ξέρουν πραγματικά ποια μέρα γιορτάζω».

29 Φεβρουαρίου - Γιατί το 2024 είναι δίσεκτο έτος

Δίσεκτο ονομάζεται το έτος στο οποίο προσμετράται μία παραπάνω ημέρα, με σκοπό τη διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιφοράς της Γης, στη μέτρηση του ηλιακού έτους.

Με το σύστημα μέτρησης του χρόνου που χρησιμοποιείται σήμερα στον Δυτικό κόσμο (Γρηγοριανό ημερολόγιο), κάθε έτος διαρκεί 365 ημέρες και 6 ώρες ή περίπου 1/4 της ημέρας, για την ακρίβεια 365,242199 ημέρες, με αποτέλεσμα κάθε τέσσερα έτη να δημιουργείται σφάλμα της τάξεως της μιας πλήρους ημέρας. Έτσι, στο ίδιο σύστημα έχει καθιερωθεί να προστίθεται μια ημέρα στο έτος ανά τέσσερα έτη (εκτός από τα έτη που διαιρούνται με το εκατό αλλά όχι και με το τετρακόσια και εκτός από τα έτη που διαιρούνται και με το εκατό και με το τέσσερις χιλιάδες), ώστε το σφάλμα των έξι ωρών να απορροφάται. Η ημέρα που προστέθηκε αρχικά ήταν η έκτη ημέρα πριν από τις καλένδες του Μαρτίου, η bis sextus ή bisextus, δηλ. η έκτη ημέρα που καταμετριόταν δυο φορές, απ' όπου και η ονομασία «δίσεκτο» (δις + έκτο) έτος.

Ο ακόλουθος ψευδοκώδικας καθορίζει αν ένα έτος είναι δίσεκτο έτος ή συνηθισμένο έτος στο Γρηγοριανό ημερολόγιο (και στο προληπτικό Γρηγοριανό ημερολόγιο πριν το 1582). Η μεταβλητή έτος που ελέγχεται είναι ο ακέραιος που αναπαριστά τον αριθμό του έτους στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.

if (έτος δεν είναι διαιρετό με 4) then (είναι ένα συνηθισμένο έτος)

else if (έτος δεν είναι διαιρετό με 100) then (είναι ένα δίσεκτο έτος)

else if (έτος δεν είναι διαιρετό με 400) then (είναι ένα συνηθισμένο έτος)

else (είναι ένα δίσεκτο έτος)

Ο αλγόριθμος εφαρμόζεται στα έτη πριν από το 1 του προληπτικού Γρηγοριανού ημερολογίου, αλλά μόνο αν το έτος εκφράζεται με αρίθμηση αστρονομικού έτους. Δεν είναι έγκυρος για σημειογραφία BC ή BCE. Ο αλγόριθμος δεν είναι απαραίτητα έγκυρος για έτη στο Ιουλιανό ημερολόγιο, όπως τα έτη πριν το 1752 στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Το έτος 1700 ήταν δίσεκτο έτος στο Ιουλιανό ημερολόγιο, αλλά όχι στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Με πληροφορίες από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ